ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η Ιρλανδία θέλει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της φύσης

19/12/2023

Ιρλανδική κοινοβουλευτική επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της φύσης εξισώνοντας τα με εκείνα των ανθρώπων.

Αυτό είναι το πρωτοφανές, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, βήμα που θα μπορούσε να κάνει σύντομα η Ιρλανδία αφού ζητήθηκε επίσημα από τη Μικτή Επιτροπή Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα, μια κοινοβουλευτική επιτροπή που μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Ακολουθώντας συστάσεις 100 πολιτών για τον τρόπο περιορισμού και αντιστροφής της απώλειας της βιοποικιλότητας στη χώρα, οι οποίες θα παρουσιαστούν επίσημα τον Μάρτιο του 2023, η επιτροπή αναφέρει τομείς που παρουσιάζουν κενά όπως η περιβαλλοντική νομοθεσία και επιβολή του νόμου, τα δικαιώματα της φύσης, η χρηματοδότηση της αποκατάστασης της φύσης, η χρήση γης και των υδάτων, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη βιοποικιλότητα και οι προστατευόμενοι τόποι.

Ανάμεσα σε όσα προτείνει η επιτροπή είναι η κυβέρνηση να ξεκινήσει τα προπαρασκευαστικά βήματα για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ή δημοψηφισμάτων «για την προστασία της βιοποικιλότητας μέσω της ενσωμάτωσης των δικαιωμάτων της φύσης και/ή του δικαιώματος σε υγιές περιβάλλον στο Σύνταγμα στο πλαίσιο της θητείας της Κάτω Βουλής της Ιρλανδίας που θα περιλαμβάνει τη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων με πόρους για το σχεδιασμό και τη σύνταξη του πιθανού ερωτήματος ή των ερωτημάτων».

Η αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας των οικοσυστημάτων και της φύσης γενικότερα έχει σκοπό τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και παρέχει νέα νομικά εργαλεία για την ενίσχυση της πολιτικής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η ιδέα πίσω από τα Δικαιώματα της Φύσης αναγνωρίζει τα εγγενή και νομικά δικαιώματα των οικοσυστημάτων και των ειδών, υποστηρίζοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν ίδιας προστασίας με τους ανθρώπους.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, λίγες χώρες ακολουθούν αυτή την φιλοσοφία. Ανάμεσα σε αυτές ο Ισημερινός που έχει ενσωματώσει τα Δικαιώματα της Φύσης στο σύνταγμά του. Η λατινοαμερικανική χώρα, στα άρθρα 71 και 74, αναγνωρίζει τα δικαιώματα της «Μητέρας Γης» να «διατηρεί και να δημιουργεί τους κύκλους, τις δομές, τις λειτουργίες και τις εξελικτικές διαδικασίες της».

Ανάλογη και η πορεία της Βολιβίας που αναγνωρίζει νομική προσωπικότητα στη φύση και εγγυάται μεγαλύτερη προστασία στους αυτόχθονες πληθυσμούς, ακριβώς λόγω της σχέσης τους με τα οικοσυστήματα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει αναγνωρίσει νομική προσωπικότητα στο ιερό για τον πληθυσμό των Μαόρι, ποταμό Γουανγκανούι. Στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ τοπικές κοινότητες έχουν θεσπίσει πράξεις που παραχωρούν στη φύση ή σε ορισμένα στοιχεία της νομικό καθεστώς ισότιμο με τον άνθρωπο.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τι (απίστευτο) ρόλο μπορεί να παίζει η βαρύτητα

xristiana

Στις 15 Μαΐου Θα Διεξαχθεί Φέτος Η «Ειρηνοδρομία 2022»

xristiana

Οι άνθρωποι ευθύνονται για πάνω από το 90% των πετρελαιοκηλίδων στις θάλασσες

xristiana