ΚεντρικήΜαγειρική

Χοιρινό ρολό γεμιστό με μανιτάρια και κεφαλοτύρι στο φούρνο με γλυκοπατάτες

20/12/2023

Υλικά συνταγής

  • 2 ½ κιλά χοιρινό κόντρα, ανοιγμένο για ρολό 
  • 80 γρ. μουστάρδα τύπου ντιζόν 
  • 15 γρ. κουρκουμά 
  • 4 κλωνάρια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο 
  • ρίγανη αποξηραμένη 
  • 6 μανιτάρια πορτομπέλο
  • 100-120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 70 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • ½ ματσάκι φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο 
  • 70 ml λευκό ξηρό κρασί 
  • 400 γρ. κεφαλοτύρι 
  • ½ κιλό πατάτες Roseval (κοκκινόφλουδες) 
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες 
  • 3 μικρών πορτοκαλιών το χυμό 
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Έχετε ζητήσει από το κρεωπώλη σας να σας “ανοίξει” το χοιρινό για ρολό. Απλώνετε στο χοιρινό, από την ανοιγμένη μεριά, με μείγμα από μουστάρδα, κουρκουμά, δεντρολίβανο, ξερή ρίγανη και αλατοπίπερο και το αφήνετε στην άκρη.
  2. Καθαρίζετε τα μανιτάρια από το περίβλημα και τα εσωτερικά τριχίδιά τους, τα κόβετε σε χοντρές φέτες και τα σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά στο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Μετά τα αλατοπιπερώνετε τα πασπαλίζετε με λίγο θυμάρι, σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί το κρασί τα αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς τα απλώνετε πάνω στο χοιρινό και από πάνω προσθέτετε και το κεφαλοτύρι κομμένο σε μπαστούνια πάχους 1-1½ εκ. Τυλίγετε πολύ προσεκτικά το ρολό, το δένετε με σπάγκο και ρίχνετε περιμετρικά εξωτερικά αλατοπίπερο, θυμάρι και ρίγανη.
  4. Καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους 3-4 εκ. τις γλυκοπατάτες και τις πατάτες. Τις ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε αλατοπίπερο, θυμάρι και δεντρολίβανο, τις ανακατεύτετε και τις απλώνουμε σε μια γάστρα.
  5. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού και τοποθετείτε από πάνω το ρολό. Κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 1:15 ώρα. Μετά αφαιρείτε το καπάκι αυξάνετε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο με ξεσκέπαστη γάστρα για 30 λ επιπλέον.
  6. Βγάζετε τη γάστρα από το φούρνο, αφαιρείτε από μέσα το ρολό, το μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και το αφήνετε να “ξεκουραστεί” για 30 λ πριν το κόψετε. Σε περίπτωση που οι πατάτες δεν είναι ακόμη έτοιμες, τις ξαναβάζετε στο φούρνο και τις ψήνετε για άλλα 15-20 λ.

Πηγή

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Checkered nails: Το πιο παιχνιδιάρικο μανικιούρ της σεζόν

xristiana

“Βυρωνικός Κώδιξ”: Στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων το μοναδικό έργο της Λυδίας Βενιέρη

xristiana

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

xristiana