ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Φούρνος» η Μεσόγειος: Ποιο θαλάσσιο είδος θα την εγκαταλείψει μέσα στα επόμενα 50 χρόνια

7/12/2023

Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια ο ερυθρός τόνος θα αναζητήσει νέα… στέγη, αφού η Μεσόγειος θα καταστεί αφιλόξενη για εκείνον εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας.

Σαν να μην ήταν αρκετή η υπεραλίευση, λόγω της μεγάλης εμπορικής αξίας του, μία νέα απειλή έρχεται να προστεθεί για τον τόνο, γνωστό για τα γαλάζια του πτερύγια.

Ο πληθυσμός του μεγαλύτερου είδους τόνου, με βάρος που μπορεί να φτάσει τα 450 κιλά, ήδη έχει συρρικνωθεί και πλέον κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη Μεσόγειο επειδή η θερμοκρασία των υδάτων αυξάνεται δραματικά.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, εκτιμούν ότι θα εγκαταλείψει τις θάλασσές μας τα επόμενα 50 χρόνια και θα κατευθυνθεί σε ψυχρότερο περιβάλλον.

Οι τόνοι ζουν και αναπαράγονται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενώ οι πληθυσμοί της ανατολικής πλευράς περνούν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους στη Μεσόγειο, όπου βρίσκουν ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Μόλις ενηλικιωθούν (στον πρώτο χρόνο ζωής τους), οι τόνοι εγκαταλείπουν τη Μεσόγειο και κολυμπούν προς τον Ατλαντικό, για να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους όταν έρθει η ώρα της αναπαραγωγής.

Το πρόβλημα είναι ότι, κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους της ζωής τους, οι τόνοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη θερμοκρασία του νερού. Αν έχει πολλή ζέστη, υποφέρουν, και φτάνουν σε σημείο να εγκαταλείψουν την περιοχή για να αναζητήσουν πιο δροσερά μέρη.

Για να διαπιστώσει ποιο είναι αυτό το όριο ανοχής, η ομάδα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον χρησιμοποίησε μια καινοτόμο μέθοδο: Ανέλυσαν τους ωτόλιθους, κρυστάλλους ανθρακικού ασβεστίου και αποτελούν ανατομικό στοιχείο του έσω ωτός στον άνθρωπο, αλλά στα ψάρια βρίσκονται πίσω από τον εγκέφαλο. Χάρη σε αυτούς διατηρούν την ισορροπία τους.

Οι ωτόλιθοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των αλλαγών στον μεταβολισμό του τόνου. Διασταυρώνοντας αυτά τα δεδομένα με εκείνα σχετικά με τις θερμοκρασίες των υδάτων στα οποία κολυμπούν, είναι δυνατόν να υπολογιστεί πότε η θάλασσα γίνεται πολύ ζεστή για αυτά τα ψάρια.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το αποτέλεσμα είναι οι 28 βαθμοί Κελσίου. Αυτή εκτιμάται ότι θα είναι η θερμοκρασία σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό οι τόνοι να σταματήσουν σε βάθος χρόνου να επιστρέφουν στη θάλασσά μας για να αναπαραχθούν και θα επιλέξουν άλλες ψυχρότερες περιοχές, για παράδειγμα ο Βισκαϊκός Κόλπος, μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας.

Ωστόσο, στο σημείο εκείνο οι τόνοι κινδυνεύουν να πιαστούν στα δίχτυα των ψαράδων αφού εκεί αλιεύουν σαρδέλες και γαύρους, με ακόμα σοβαρότερες επιπτώσεις για τον πληθυσμό τους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έλαιο αβοκάντο: Ένας «θησαυρός» για τα μαλλιά και το δέρμα σας

xristiana

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση Φαρμάκων Και Υγειονομικού Υλικού Για Τα Κοινωνικά Φαρμακεία

xristiana

Πώς θα τονώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου σας αν είστε πάνω από 45

xristiana