18/12/2023
Σολομός, χελώνες, ψάρια του γλυκού νερού και άλλα είδη απειλούνται είτε με εξαφάνιση, είτε έχει καταγραφεί σημαντική μείωση στον πληθυσμό τους σύμφωνα με τον τελευταίο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Ειδών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).Όπως αναφέρει ο κατάλογος περισσότερα από 44.016 είδη απειλούνται με εξαφάνιση, 2.000 περισσότερα από πέρυσι. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με 157.000 είδη, περίπου 7.000 περισσότερα από την περσινή έκδοση.«Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ποικιλομορφία της ζωής που φιλοξενεί ο πλανήτης μας και υπονομεύει την ικανότητα της φύσης να ικανοποιεί τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες», ανέφερε σε δήλωσή της η Γκρέτελ Αγκιλάρ, γενική διευθύντρια της IUCN.
«Αυτή η επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου της IUCN υπογραμμίζει τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κλιματικής κρίσης και της κρίσης της βιοποικιλότητας, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού. Η μείωση των ειδών είναι συνέπεια της καταστροφής που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, την οποία έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε με επείγουσα, φιλόδοξη δράση για να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου», πρόσθεσε.Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το 25% των ψαριών του γλυκού νερού, ή περίπου 3.086 από τα 14.898 είδη που έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής από την IUCN, βρίσκονται αντιμέτωπα με εξαφάνιση, ενώ το 17% αυτών των ψαριών επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή.Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η εισροή θαλασσινού νερού σε πηγές γλυκού νερού και η αύξηση της θερμοκρασίας θεωρούνται παράγοντες που έχουν θέσει σε κίνδυνο πολλά ψάρια του γλυκού νερού. Σαν να μην έφτανε αυτό η ρύπανση, η ανάπτυξη, η υπεραλίευση, τα χωροκατακτητικά είδη και οι ασθένειες απειλούν τα ψάρια.
Αλλαγές έχουν καταγραφεί και στον πληθυσμό του σολομού του Ατλαντικού (Salmo salar), το είδος του οποίου από κατηγορία Ελάχιστα Ανησυχητικά (Least Concern, LC) καταχωρήθηκε σε εκείνη των Εγγύς Απειλούμενων (Near Threatened, NT) ειδών, με αυξημένη πιθανότητα λοιπόν να γίνουν Κινδυνεύοντα στο άμεσο μέλλον.Στην κατηγορία υπό εξαφάνιση τοποθετούνται οι πράσινες χελώνες του κεντρικού, νότιου και ανατολικού Ειρηνικού, καθώς λιγότερες χελώνες εκκολάπτονται αφού η άνοδος της στάθμης των υδάτων έχει ως συνέπεια να πλημμυρίζουν οι φωλιές τους. Παράλληλα, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας των υδάτων επηρεάζεται και η πηγή διατροφής της, τα θαλάσσια φυτά.«Τα ψάρια του γλυκού νερού αποτελούν περισσότερα από τα μισά γνωστά είδη ψαριών στον κόσμο. Αυτά τα ποικιλόμορφα είδη είναι αναπόσπαστο μέρος του οικοσυστήματος και ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητά του», δήλωσε η Κάθυ Χιούζ, συμπρόεδρος της ειδικής ομάδας της IUCN SSC.«Αυτό είναι απαραίτητο για τα δισεκατομμύρια ανθρώπων που βασίζονται στα οικοσυστήματα των γλυκού νερού και για τα εκατομμύρια ανθρώπων που εξαρτώνται από την αλιεία τους. Η διασφάλιση της ορθής διαχείρισης των οικοσυστημάτων γλυκού νερού, η διατήρηση της ελεύθερης ροής με επαρκή ποσότητα νερού και η καλή ποιότητα του νερού είναι απαραίτητη για να σταματήσει η μείωση των ειδών και να διατηρηθεί η επισιτιστική ασφάλεια, τα μέσα διαβίωσης και οι οικονομίες», συμπλήρωσε.Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον, υπάρχουν και ευχάριστα νέα. Για παράδειγμα, η αντιλόπη Όρυξ Ντάμα που παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί εξαφανισμένη στη φύση, τώρα μετακινήθηκε και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία Κινδυνεύοντα με εξαφάνιση, έπειτα από τις επιτυχείς προσπάθειες επανένταξής της στο Τσαντ. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η IUCN, το 2021 γεννήθηκαν 331 μικρά στο Καταφύγιο Ουάντι Ριμέ Ακίμ στο Τσαντ, στο οποίο ζούσαν 140 ενήλικα άτομα. Ένα άλλο είδος αντιλόπης, η σάιγκα (Saiga tatarica) άλλαξε κατηγορία από Κρισίμως Κινδυνεύοντα σε Εγγύς Απειλούμενα στο Καζακστάν όταν αυξήθηκε κατά 1.100% ανάμεσα στο 2015 και το 2022 έπειτα από μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά της λαθροθηρίας.Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com