ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς να επαναφέρεις το κολλαγόνο στο δέρμα σου;

13/12/2023

Η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε αποχαιρετούμε τα αποθέματα κολλαγόνου που απολαμβάναμε στα νιάτα μας. Το κολλαγόνο είναι η βάση που υποστηρίζει το δέρμα. Ειναι μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει την ελαστικότητα του δέρματος και την καθημερινή ανανέωσης του! Όσο λιγότερο κολλαγόνο έχουμε  και αξίζει να σημειωθεί ότι αποικοδομείται με ρυθμό περίπου 1 τοις εκατό ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας των 20 μας και μετά ,τόσο περισσότερη χαλαρότητα παρατηρείται  στο δέρμα μαζί με όλο και μεγαλύτερους πόρους και φυσικά ρυτίδες!

Όπως πάντα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Όσο περισσότερο μπορούμε να αναστέλλουμε τη διάσπαση του κολλαγόνου, τόσο καλύτερα το δέρμα μας θα τα πάει όσο μεγαλώνουμε. Σιγουρα δεν αποτελεί έκπληξη πως η νούμερο ένα αιτία μείωσης του κολλαγόνου και λόγος γήρανσης είναι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Έτσι η αντιηλιακή προστασία  εκτός από την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και της υπερμελάγχρωσης, που προσφέρει  είναι απαραίτητη και για τη διατηρηση των επιπέδων κολλαγόνου.

Όταν τα αποθέματα μπορέσουν να διατηρηθούν είναι η ώρα της προσπάθειας να αυξηθούν. Μια εύκολη λυση στο σπίτι είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ρετινοειδές προϊόν. Η βιταμίνη Α δρα σαν ορμόνη και μεταδίδει μηνύματα στους ινοβλάστες στο χόριο του δέρματος, δίνοντάς τους οδηγίες να ενεργοποιηθούν και να αρχίσουν να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και υαλουρονικό οξυ. Αλλά αν τα ρετινοειδή δεν είναι για εσάς, τότε η βιταμίνη C έχει επίσης αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη σύνθεση κολλαγόνου.

Η διατροφή είναι επίσης βασική για τη σωστή εμφάνιση του δέρματος και τη διατήρηση του σε καλά επίπεδα.Το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη C, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό για την παραγωγή κολλαγόνου, επομένως είναι σημαντικό να τα έχεις στη διατροφή σου.

Όσο για τα συμπληρώματα κολλαγόνου, λειτουργούν; Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στην αγορά και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσουμε. Οι δερματολόγοι συνήθως δεν είναι μεγάλοι οπαδοί της κατηγορίας των συμπληρωμάτων, επειδή δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να αποδεικνύουν ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου όντως φτάνουν στο δέρμα. Ωστόσο η χρήση τους είναι εξαιρετική για τη συνολική ενυδάτωση του δέρματος όταν λαμβάνονται τακτικά.

Στην κλινική, η θεραπεία επαναφοράς κολλαγόνου στην επιδερμίδα περιλαμβάνει θεραπείες όπως microneedling, σύσφιξη δέρματος με ραδιοσυχνότητες και υπερήχους, καθώς και λέιζερ. Το λέιζερ δημιουργώντας  μικροσκοπικές τρύπες στο δέρμα που πρέπει να επουλωθούν, προαγει την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ τα ενέσιμα με ορισμένους τύπους υλικών διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου. Αυτά δημιουργούν ένα άμεσο αποτέλεσμα γεμισματος αλλά επίσης ενθαρρύνουν το σώμα να παράγει περισσότερο κολλαγόνο φυσικά. 

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δ. Θεσσαλονίκης: Δωρεάν αντιγριπικός και εμβολιασμός έναντι του πνευμονιόκοκκου

xristiana

Καρκίνος: Τα νόστιμα τρόφιμα που αυξάνουν κατά 75% τον κίνδυνο

xristiana

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023: Οι “Νύχτες Αλληλεγγύης” επιστρέφουν με ένα ξεχωριστό πρόγραμμα

xristiana