ΚεντρικήΟμορφιά

Πώς να ελαχιστοποιήσετε τους πόρους στο πρόσωπό σας

12/12/2023

Οι παράγοντες που τους προκαλούν και ο τρόπος να τους αντιμετωπίσετε.

Όσο και να ελπίζατε, δυστυχώς δεν μπορείτε να εξαλείψετε τους πόρους από το πρόσωπό σας εντελώς, καθώς είναι απαραίτητοι για τη βέλτιστη λειτουργία του δέρματος.

Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τις σωστές μεθόδους περιποίησης της επιδερμίδας σας θα καταφέρετε να τους ελαχιστοποιήσετε ορατά.

Τι είναι οι πόροι στο δέρμα και γιατί κάποιες έχετε μεγαλύτερους

«Οι πόροι είναι τα φυσικά ανοίγματα στο δέρμα σας που βρίσκονται σε όλο το πρόσωπο και το σώμα σας», εξηγεί στη Vogue India η Dr. Rashmi Shetty, ιδρύτρια του Ra Skin & Aesthetics. Αυτά τα ανοίγματα εκτελούν μυριάδες λειτουργίες, από το να επιτρέπουν στο σμήγμα να λιπαίνει φυσικά το δέρμα μέχρι να απελευθερώνουν τον ιδρώτα από το σώμα.

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να κάνουν αυτούς τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι σε μέγεθος και πιο εμφανείς από το συνηθισμένο.

Οι κυριότεροι λόγοι γι’ αυτό περιλαμβάνουν τη γενετική -υπάρχει πιθανότητα να κληρονομήσετε μεγαλύτερους πόρους- καθώς και την εθνικότητα που μπορεί να παίζει ρόλο στη δομή του δέρματος και την ποσότητα κολλαγόνου και ελαστίνης.

«Το λιπαρό δέρμα συνδέεται συνήθως με μεγαλύτερους πόρους. Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες στο δέρμα παράγουν περίσσεια λιπαρών ουσιών, μπορεί να συσσωρευτούν στους πόρους, να τους τεντώσουν και να τους κάνουν να φαίνονται μεγαλύτεροι. Το λιπαρό δέρμα είναι, επίσης, πιο επιρρεπές σε μαύρα στίγματα και ακμή, τα οποία μπορούν να συμβάλουν περαιτέρω στην εμφάνιση μεγάλων πόρων», εξηγεί η Dr. Shetty.

Η γήρανση είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην προσπάθειά σας για ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των πόρων.

«Καθώς γερνάμε, η φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης του δέρματος μειώνεται -πρωτεΐνες που βοηθούν στη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητας του δέρματος. Όταν μειώνονται, το δέρμα μπορεί να αρχίσει να κρεμάει, γεγονός που μπορεί να κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι. Πέρα από αυτό, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν τη στερεοποίηση και τη σκλήρυνση του ελαίου του δέρματος μέσα στους πόρους. Αυτό μπορεί να κάνει τους πόρους πιο ορατούς, καθώς το στερεοποιημένο έλαιο μπορεί να φράξει τα ανοίγματα των πόρων», προσθέτει η δερματολόγος.

Λόγοι που συμβάλλουν στην εμφάνιση των πόρων στο πρόσωπό σας

Απολέπιση προσώπου

Ενώ το μέγεθος των πόρων σας δεν μπορεί να μειωθεί, η Dr. Shetty πιστεύει ότι υπάρχουν ορισμένες καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επιδεινώνουν την εμφάνισή τους.

Υπερβολική απολέπιση

Ενώ η απολέπιση είναι σημαντική για την απαλλαγή των πόρων σας από τυχόν υπολλείματα, η υπερβολική απολέπιση μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα τα φυσικά του έλαια και να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή λιπαρών ουσιών, διευρύνοντας δυνητικά τους πόρους. Ως γενικός κανόνας, βοηθά να διατηρείτε μια τακτική και ήπια ρουτίνα απολέπισης.

Δεν φοράτε αντιηλιακό

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να κάνει τους πόρους να φαίνονται μεγαλύτεροι. Θυμηθείτε να εφαρμόζετε πάντα αντηλιακό για να προστατεύετε το δέρμα σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες πριν βγείτε έξω.

Ατμός

Ενώ ο ατμός μπορεί να βοηθήσει να μαλακώσουν οι πόροι για να καθαριστούν τυχόν υπολείμματα ή συσσωρεύσεις, η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και οδηγεί σε διευρυμένους πόρους. Η υπερδιέγερση από την υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και να συμβάλει περαιτέρω στη διεύρυνση των πόρων.

Πώς να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση των πόρων στο πρόσωπό σας

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι τρόποι με τους οποίες μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση των πόρων στο πρόσωπό σας.

Microneedling

Ως ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, το microneedling περιλαμβάνει τη χρήση μικροσκοπικών βελονών για τη δημιουργία μικροτραυματισμών στο δέρμα. Αυτό διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, οδηγώντας σε πιο σφριγηλό και λείο δέρμα, το οποίο μπορεί να ελαχιστοποιήσει την εμφάνιση των πόρων.

Πεπτίδια και ρετινόλη

Τα πεπτίδια διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ενισχύουν την ενυδάτωση του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση των πόρων. Η ρετινόλη απολεπίζει, ρυθμίζει το σμήγμα και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, οδηγώντας σε μικρότερους πόρους και βελτιωμένη υφή του δέρματος. Η χρήση αυτών των συστατικών στις ρουτίνες φροντίδας του δέρματος μπορεί να αποφέρει αξιοσημείωτες βελτιώσεις, αλλά συνιστάται η σωστή χρήση μετά από τις οδηγίες του δερματολόγου σας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Σύρος: Επισκεπτήριο Αγάπης Για Τους Καρκινοπαθείς

xristiana

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από τη Μουσική Φιλαρμονική Μαρκοπούλου

xristiana

Εμβοές: Τα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπισή τους

xristiana