ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πετρέλαιο εναντίον κλίματος: Ποιο θα επικρατήσει στην COP28

1/12/2023

«Sultans of swing»- Ταλαντευόμενοι Σουλτάνοι, σε ελεύθερη μετάφραση. Το διάσημο τραγούδι των Dire Straits θα ήταν το τέλειο soundtrack για τη διάσκεψη Cop28 του ΟΗΕ στο Ντουμπάι που ξεκινησε υπό την ηγεσία του σουλτάνου των Εμιράτων Αχμέντ Αλ Τζαμπέρ.

Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο του τραγουδιού για τον ηγέτη των Εμιράτων, ως Sultan of swing. Επειδή ο Αλ Τζαμπέρ είναι μια ταλαντευόμενη οντότητα: τη μια μέρα φαίνεται να κλίνει προς τη νέα πράσινη επανάσταση, την επόμενη βρίσκει ισορροπία με τον παλιό κόσμο των ορυκτών καυσίμων.

Τα Εμιράτα είναι άλλωστε, ο 7ος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο.
Ο Αλ Τζαμπέρ προφανώς θέλει να αφήσει μια πίσω πόρτα ανοιχτή όταν πρόκειται για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Είναι άλλωστε επικεφαλής της Adnoc, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι. Η Κλόντια  Κέμφερτ, ειδικός για το κλίμα από το γερμανικό ινστιτούτο DIW, αξιολογεί αυτή τη σύνδεση ως «εξαιρετικά προβληματική».

Πιο πρόσφατα, υπήρξαν και αναφορές από το BBC ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ,σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη διάσκεψη για να συνάψουν συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σε κάθε περίπτωση , ο Αλ Τζαμπέρ ηγείται των διαπραγματεύσεων ως πρόεδρος της COP και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μεσολάβηση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και στη διατύπωση του συνολικού αποτελέσματος.

Τα Εμιράτα ίσως να ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραγωγή θετικών τίτλων από αυτό το συνέδριο, παρά για αποτελέσματα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου»: Τίτλοι τέλους και επίσημα για την εταιρεία Κοπελούζου – Φειδάκη

xristiana

Κορωνοϊός: 3.953 κρούσματα, 63 θάνατοι, 307 σε ΜΕΘ

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στο Τυμπάκι

xristiana