ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Κόφτη» στις εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη βάζει η Κομισιόν

20/12/2023

Κόφτη στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έβαλε χθες το  Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, αναθεωρώντας τον Κανονισμό της Οδηγίας για το φυσικό αέριο που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο. Παράλληλα το Συμβούλιο Υπουργών συμφώνησε να παρατείνει κατά ένα χρόνο το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ως άμυνα σε μελλοντική εκτίναξη των τιμών ενέργειας. Έτσι, το ανώτατο όριο, που επρόκειτο να καταργηθεί τον Φεβρουάριο του 2024, θα ισχύσει έως τον Ιανουάριο του 2025. Η ΕΕ είχε εγκρίνει το έκτακτο μέτρο τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως λόγω των γεωπολιτικών αναταράξεων κρίθηκε σκόπιμο το μέτρο να συνεχιστεί και να προφυλάξει τους καταναλωτές από πιθανούς κινδύνους ανατιμήσεων όπως διαμήνυσε χθες η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Το Συμβούλιο Υπουργών στο οποίο συμμετείχε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, έθεσε και τις προτεραιότητες της νέας χρονιάς. Μεταξύ αυτών αποφασίστηκε η παράταση των Έκτακτων Κανονισμών  για τον Διορθωτικό Μηχανισμό Αγοράς και την ταχεία αδειοδότηση ΑΠΕ για έναν ακόμη χρόνο ενώ υπογράφτηκε ο Χάρτης Αιολικής Ενέργειας που σηματοδοτεί τη δέσμευση των κρατών να αναπτύξουν  αυτήν την τεχνολογία που έχει υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία της ΕΕ.

Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά τις ρωσικές εισαγωγές LNG  ανέφερε χθες η Επίτροπος Ενέργειας, λέγοντας ότι με την δέσμη μέτρων που συμφωνήθηκαν για το φυσικό αέριο υπάρχουν διατάξεις που θα επιτρέπουν σε κάθε κράτος μέλος να περιορίζει το αέριο αγωγού και τις εισαγωγές αερίου LNG στα δικά του δίκτυα. Ωστόσο όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ πρόκειται για προαιρετικό και όχι δεσμευτικό μέτρο.

Η κ. Σίμσον εκτίμησε ότι οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για το 2023 θα είναι περίπου 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, κατανεμημένες περίπου ισομερώς μεταξύ LNG και φυσικού αερίου αγωγών. Αυτό είναι το ήμισυ των όγκων που εισήγαγε η ΕΕ πέρυσι, περίπου 80 bcm ρωσικού φυσικού αερίου συνολικά.

Σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού εν όψει του χειμώνα, σημείωσε, ότι “η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ υψηλά για αυτό το σημείο του έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου και σημειώνουμε επίσης πρόοδο στη διαφοροποίηση από τις ρωσικές εισαγωγές.

Αναφερόμενη στην γεωπολιτική κατάσταση δήλωσε ότι παρουσιάζει διάφορους κινδύνους και για αυτό και τα μέτρα ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων που θεσπίστηκαν πέρυσι παρατείνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε πριν από τρεις εβδομάδες την επέκταση τριών κανονισμών έκτακτης ανάγκης: Κανονισμός Αλληλεγγύης, Κανονισμός που επιτρέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και Μηχανισμός Διόρθωσης της Αγοράς.

“Τα μέτρα αυτά συνέβαλαν στην άμβλυνση των υψηλών τιμών και της αστάθειας στις αγορές. Αποδίδουν και είναι λογικό να τα κρατήσουμε στη θέση τους για έναν ακόμη χρόνο.Χαίρομαι που οι Υπουργοί ενέκριναν σήμερα την παράταση αυτών των κανονισμών κατά ένα επιπλέον έτος”, σημείωσε.

Μέτρα για την πράσινη ανάπτυξη

Τόνισε ότι ένα σημαντικό επίτευγμα φέτος ήταν η συλλογική προσπάθεια της ΕΕ και των κρατών μελών να επιταχύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και αυτή η επιτάχυνση συμβαίνει –και η Ευρώπη θα φτάσει σε περισσότερα από 69 GW νέας γενιάς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το οποίο είναι ένα ακόμη ρεκόρ για την Ευρώπη.

Για να διατηρηθεί όμως αυτή η δυναμική στο μέλλον, τόνισε ότι χρειάζονται νέα εργαλεία και νέες μορφές υποστήριξης για τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως το σχέδιο δράσης για τα δίκτυα και το πακέτο αιολικής ενέργειας.

Αναφέρθηκε στην υπογραφή του Wind Charter, που ακολουθεί το Wind Power με συνυπογράφοντες  κράτη μέλη και εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας και στην εκκίνηση του  Energy Efficiency Financing Coalition,  για τη στήριξη επενδύσεων και χρηματοδότησης ενεργειακά αποδοτικών πολιτικών και μέτρων.

Τόνισε ότι οι διασυνδέσεις και η διασυνοριακή συνεργασία είναι καίριας σημασίας στην Ευρώπη για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, και για τη γρήγορη  διείσδυση  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των χαμηλότερων τιμών για τους καταναλωτές.

Τέλος, είπε ότι για να βοηθηθεί η Ουκρανία να αντιμετωπίσει αυτόν τον χειμώνα, μαζί με την Ενεργειακή Κοινότητα , δημιουργήθηκε ένα Ταμείο που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ξηροδερμία τον χειμώνα: Πώς θα την αποφύγετε

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 22/6

xristiana

Ένα κρασί για καλό σκοπό

xristiana