News ΑΜΕΑΚεντρική

Κοζάνη: Ηχητικά φανάρια λειτουργούν πλέον για διευκόλυνση των ΑμεΑ

5/12/2023

«Έξυπνα» ηχητικά φανάρια διαθέτει πλέον η πόλη της Κοζάνης, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα των ατόμων με οπτική αναπηρία στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, σύγχρονα ηχητικά συστήματα προειδοποίησης έχουν τοποθετηθεί στους φωτεινούς σηματοδότες του κέντρου, με στόχο την ομαλή και ασφαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία όρασης.
Τα συγκεκριμένα συστήματα δε διαθέτουν μονάχα ηχητική ειδοποίηση για να περάσει το άτομο στο απέναντι στο πεζοδρόμιο, αλλά και ένα κουμπί που βρίσκεται στη συσκευή που έχει τοποθετηθεί στους φωτεινούς σηματοδότες, ώστε ο χρήστης να ειδοποιείται ηχητικά για το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται και την κατεύθυνση προς την οποία κινείται, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Ηλίας Γιώτας, πρόεδρος ΠΟΑμεα Δυτικής Μακεδονίας ατόμων με αναπηρία.

Επιπλέον, το άτομο με οπτική αναπηρία μπορεί να διαβάσει μέσω της αφής την ανάγλυφη «εικόνα» της διάβασης, που δίνει πληροφορίες σχετικά την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθεί, καθώς και για τις νησίδες που υπάρχουν. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται να συμπληρώσει μία σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου Κοζάνης σε ζητήματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία, δίνοντας την ευκαιρία στα άτομα με αναπηρία όρασης να μπορούν να μετακινούνται με ασφάλεια και ανεξαρτησία.

Ο σύλλογος έχει επίσης προβεί και σε άλλες συνεργασίες με τις αρχές επ’ ωφελεία των ατόμων με αναπηρία όρασης όπως η ακουστική βιβλιοθήκη που υπάρχει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, προσθέτει ο κ. Γιώτας. Επίσης στο δημαρχείο της Κοζάνης αλλά και στο κτίριο της Πρόνοιας υπάρχει σύστημα πλοήγησης για τα ΑμεΑ, καταλήγει.

Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/ert3/themata-ert3/12/05-11-53-kozani-amarantidou.mp4&bgimg=https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2023/12/05-11-53-kozani-amarantidou_2.jpg

Πηγή: https://www.ertnews.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ένας νεαρός ήθελε να κάνει ένα δώρο στην ξανθιά αρραβωνιαστικιά του και της πήρε ένα κινητό τηλέφωνο, για να μπορεί να τη βρίσκει…!

xristiana

Γιατί πρέπει να κοιμάστε γυμνοί για να χάσετε βάρος;

xristiana

Highlighter: Οι make up artists αποκαλύπτουν όλα όσα πρέπει να κάνετε για τέλεια όψη!

xristiana