ΚεντρικήΠεριβάλλον

Η Μεσόγειος «φλέγεται»: Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη θάλασσα

29/12/2023

Μπορεί το 2023 να ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες στην ιστορία, με τους περασμένους έξι μήνες η μέση θερμοκρασία να έχει φτάσει τους 1,43 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, όμως, ανάλογο ρεκόρ σημειώθηκε και στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, από έρευνες του Κέντρου Παρατήρησης της Γης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) σε συνεργασία με τον ιταλικό Εθνικό Οργανισμό Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Βιώσιμης Οικονομικής Ανάπτυξης (ENEA) και το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών (CNR) προέκυψε ότι από τον Μάιο του 2022 ως τον Μάιο του 2023 παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας έως και 4 βαθμών Κελσίου και μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 23 βαθμών Κελσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία 40 χρόνια!

Το τμήμα της Μεσογείου που επλήγη περισσότερο ήταν το δυτικό, όπως αναφέρει το πρόγραμμα CAREHeat με τα αποτελέσματα της μελέτης να δημοσιεύονται στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του CAREHeat ξεκίνησαν με τη μελέτη του κύματος καύσωνα που έπληξε τη Μεσόγειο αναλύοντας δορυφορικά δεδομένα χάρη στα οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά η θερμική ανωμαλία με πολύ υψηλότερες τιμές από το προηγούμενο κύμα καύσωνα του 2003.

Οι επιστήμονες του CNR εξηγούν ότι ελήφθησαν υπόψη οι δορυφορικές πληροφορίες σε συνδυασμό με δεδομένα από επιτόπιες παρατηρήσεις, διαθέσιμες χάρη στον κλιματικό σταθμό της Λαμπεντούζα, ο οποίος είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη που μπορεί να παρέχει πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ βλάστησης, ατμόσφαιρας και ωκεανού τόσο στην ανταλλαγή άνθρακα με την ατμόσφαιρα όσο και σε όλες τις διαδικασίες και ανταλλαγές ενέργειας που ρυθμίζουν το κλίμα της περιοχής. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας προσομοιωτές τελευταίας τεχνολογίας και συστήματα επεξεργασίας δεδομένων, οι ερευνητές κατόρθωσαν να προσδιορίσουν την καιρική ανωμαλία της συγκεκριμένης περιόδου.

Αναλυτικότερα, διενεργήθηκε έρευνα σχετικά με τον ρόλο ατμοσφαιρικών παραγόντων, όπως ο άνεμος, αποκαλύπτοντας ότι οι «οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σχετίζονται με την επικράτηση αντικυκλωνικών συνθηκών στην ατμόσφαιρα, οι οποίες προκάλεσαν και έντονη ξηρασία στην περιοχή της Μεσογείου κατά την ίδια περίοδο».

Οι Ιταλοί ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανάλυση αυτών των δεδομένων υποδεικνύει ότι η κατακόρυφη ανάμειξη της θάλασσας που προκαλείται από τον άνεμο είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά θερμότητας εντός των θαλάσσιων υδάτων και ότι αυτές οι ανωμαλίες στο υπέδαφος διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα του 2022 και 2023 με εκείνα του προηγούμενου κύματος καύσωνα το 2003 προκύπτουν πτυχές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στην περιοχή, όπως υψηλότερες θερμοκρασίες από το μέσο όρο της εποχής.

«Τα αποτελέσματα του CAREheat έθεσαν μπροστά στα μάτια μας μερικά μόνο από τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή μιας ευρύτερης διαδικασίας και ότι αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που θα παρατηρούνται ολοένα συχνότερα», ανέφερε ο Τζανμαρία Σανίνο, επικεφαλής του τμήματος Μοντέλων και Τεχνολογιών για τη μείωση των ανθρωπογενών επιπτώσεων και των φυσικών κινδύνων του ENEA.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η έρευνα είναι και θα αποτελεί βασικό στοιχείο για να ενημερώσουμε και να καθοριστούν οι περιβαλλοντικές πολιτικές του μέλλοντος, όπως συνέβη στην τελευταία Διάσκεψη στο Ντουμπάι, τα αποτελέσματα της οποίας θα χαράξουν το δρόμο για την επικαιροποίηση των εθνικών δράσεων για το κλίμα για το 2025. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά σημεία της COP28 ήταν η συμφωνία για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Φτάσαμε σε ένα ιστορικό ορόσημο με ένα ταμείο άνω των 700 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη των πιο ευάλωτων χωρών, δεσμευτήκαμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% έως το 2030 και υιοθετήσαμε επιτέλους ένα πλαίσιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και για την προστασία των φυσικών μας οικοσυστημάτων, σταματώντας την αποψίλωση των δασών έως το 2030. Μελέτες όπως η CareHeat θα αποτελέσουν ανεκτίμητη πηγή για το σχεδιασμό των στρατηγικών προσαρμογής», πρόσθεσε ο Σανίνο.

Από την πλευρά του, ο Ερνέστο Ναπολιτάνο του ENEA τόνισε: «Έπειτα από την πρόσφατη COP28, τα αποτελέσματα του CAREHeat αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς καθίστανται βασικά στοιχεία για την ενημέρωση και το σχεδιασμό των μελλοντικών περιβαλλοντικών πολιτικών, με τη δέσμευση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγω εάν έχω επιδερμίδα με τάση ακμής;

xristiana

Αυτή είναι η σωστή σειρά με την οποία πρέπει να εφαρμόζεις τα προϊόντα περιποίησης για να έχεις τέλειο δέρμα

xristiana

ΥΠΕΝ: Πώς «κουρεύεται» μεγάλο αιολικό project στη Ροδόπη

xristiana