ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΕΕ: Συμφωνία για μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού

14/12/2023

Στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού προχωρά η ΕΕ, με στόχο να σταθεροποιηθούν οι λογαριασμοί των καταναλωτών, αλλά και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις πηγές ενέργειας που δεν παράγουν αέρια του θερμοκηπίου, τις ανανεώσιμες όπως και τις πυρηνικές – ένα κείμενο-κλειδί για την επιτάχυνση της μετάβασής της και τη διατήρηση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητάς της.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη ανάμεσα σε κράτη μέλη και ευρωβουλευτές έπειτα από μια νύχτα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής, «θα μας βοηθήσει να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο», να «σταθεροποιήσουμε μακροπρόθεσμα τις αγορές» και θα επιτρέψει «να προσφέρουμε πιο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα», συνόψισε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα, η χώρα της οποίας προεδρεύει της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο.

Μετά τη μεγάλη άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού πέρυσι, η μεταρρύθμιση αυτή έχει κυρίως στόχο να μειωθούν οι λογαριασμοί για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χάρη σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια -με τιμή αποφασισμένη εκ των προτέρων- που θα επιτρέψουν, λόγω της διάρκειάς τους, να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από την αστάθεια των τιμών του αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτη θα μπορούν να επιλέγουν να ευνοούν «αποκλειστικά» τα συμβόλαια για ηλεκτρικό που προέρχεται από νέους σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία -που πρέπει τώρα να επικυρωθεί επισήμως από τα κράτη και το κοινοβούλιο- θα προσφέρει κυρίως μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στους επενδυτές χάρη στην προσφυγή σε «συμβόλαια επί της διαφοράς» (CFD) με τιμή εγγυημένη από το κράτος για τη δημόσια υποστήριξη επενδύσεων στην παραγωγή ηλεκτρισμού απαλλαγμένου από άνθρακα (προερχόμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή από πυρηνική ενέργεια).

Στο μηχανισμό αυτό, αν η χονδρική αγοραία τιμή είναι ανώτερη από την καθορισμένη πηγή, ο παραγωγός ηλεκτρικού οφείλει να καταβάλει τα επιπλέον έσοδά του στο κράτος, το οποίο μπορεί να τα αναδιανείμει στους καταναλωτές. Αν η τιμή είναι κατώτερη, το κράτος καταβάλλει μια αποζημίωση.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δωρεάν Rapid Tests Και Την Ερχόμενη Εβδομάδα Στον Δ. Ωραιοκάστρου

xristiana

Ένας χρόνος “ζωής” για το Κέντρο Ημέρας Alzheimer «Νεφέλη» – Ημερίδα την Παρασκευή

xristiana

Θεσσαλονίκη: Δράσεις Αιμοδοσίας Και Συγκέντρωση Τροφίμων Από Τη ΧΑΝΘ

xristiana