ΚεντρικήΜαγειρική

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και βερίκοκα με γιορτινό πουρέ

21/12/2023

Υλικά συνταγής

  • Για το κρέας
  • 1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε χοντρές φέτες (μενταγιόν)
  • 20 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  • 20 βερίκοκα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσι
  • 1 ½ ποτήρι του νερού κόκκινο κρασί (ή 1 ποτήρι κόκκινο κρασί επιλογής σας + 1/2 ποτήρι μαυροδάφνη για extra γεύση) 
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 3 κ.σ. μπαλσάμικο (προαιρετικά)
  • 1/2 κ.σ. θυμάρι ξερό
  • 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το πουρέ 
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 5 απαποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  • 5 αποξηραμένα βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό (5-6) πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 350 ml κρέμα γάλακτος light
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο (ή πικάντικη γραβιέρα)
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για το κρέας: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε το κρασί και τα αποξηραμένα φρούτα και τα μουλιάζετε για τουλάχιστον 30 λ. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε σε μια ρηχή, φαρδιά κατσαρόλα ή σε μεγάλο βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και ροδίζετε τις φέτες από το ψαρονέφρι για 2 λ από κάθε πλευρά.
  2. Πασπαλίζετε το κρέας σας με το θυμάρι και το σβήνετε (προαιρετικά) με το μπαλσάμικο Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών, τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με το κρασί αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα σας και το σιγοβράζετε, σε μέτρια φωτιά για 35-45 λ ή μέχρι να ψηθεί και μαλακώσει καλά το κρέας χωρίς να παραβράσει και στεγνώσει.
  3. Πριν το τέλος του βρασίματος, ξεσκεπάζετε το σκεύος σας δυναμώνετε τη φωτιά να πάρει 1-2 βράσεις το φαγητό για να “γλασάρει” ελαφρώς η σάλτσα. Το σερβίρετε με το πουρέ που σας προτείνουμε ή με πουρέ επιλογής σας.
  4. Για το πουρέ: Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 20 λ περίπου από την ώρα βρασμού ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις στραγγίζετε και τις πολτοποιείτε σε ένα μεγάλο μπολ με πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για το πουρέ. Λιώνετε 1 κ.σ. βούτυρο και μαραίνετε το κρεμμύδι μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα για 3-4 λ και μετά τα ρίχνετε όλα μαζί στο πουρέ.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και ρίχνετε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα για 2 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί το αλεύρι. Το αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας, τη κρέμα γάλακτος light. 
  6. Αφήνετε τη κρέμα στη φωτιά να πυκνώσει λίγο (πρέπει να είναι αραιή). Προσθέτετε το μισό τυρί στη κρέμα και όλο μαζί το ρίχνετε στο πουρέ. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και στρώνετε τον πουρέ σε βουτυρωμένο μικρό πυρέξ. Πασπαλίζετε το υπόλοιπο τυρί στην επιφάνεια και ψήνετε το πουρέ σας στους 200 βαθμούς για 15λ ή μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Το πιο cool κορεάτικο trick για φωτεινό βλέμμα!

xristiana

Παρουσίαση Της Haute Couture Συλλογής Του Ταλαντούχου Σχεδιαστή Μόδας Βλάσσης Χολέβας Για Την Ενίσχυση Του Έργου Του Συλλόγου Φίλων Των Καρκινοπαθών Παιδιών ΣΤΟΡΓΗ

xristiana

Ομιλία Βαρδακαστάνη σε συνεδρίαση του ΠΟΥ στο Τελ Αβίβ

xristiana