ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σιβηρία: Άγρυπνες οι αρκούδες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών

20/12/2023

Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ για την εποχή στη Σιβηρία, ιδίως το μήνα του Νοεμβρίου, έχει επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, στη χειμερία νάρκη των καφέ αρκούδων της περιοχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας της Άγριας Ζωής στο Όμπλαστ του Αμούρ (DPWAR) πολλές αρκούδες δεν έχουν ακόμα περιέλθει σε χειμερία νάρκη στα καταφύγιά τους. Αντιθέτως περιπλανώνται μισοκοιμισμένες καθώς η θερμοκρασία είναι ακόμα αρκετά υψηλή και δεν επιτρέπει στο σώμα τους να «αποκοιμηθεί».

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι αρκούδες σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά, επιλέγουν πότε θα πέσουν σε λήθαργο ακολουθώντας σειρά εξωτερικών και εσωτερικών ερεθισμάτων που στέλνουν το μήνυμα στον οργανισμό τους ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθούν. Ανάμεσα σε αυτά τα ερεθίσματα είναι και η θερμοκρασία, η οποία μόλις σημειώσει αρκετή μείωση ο μεταβολισμός των ζώων αυτών επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται αισθητά. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής περιόδου οι αρκούδες καταναλώνουν τροφή ώστε να έχουν αρκετή ενέργεια για τους χειμερινούς μήνες και συνειδητοποιούν πότε πρέπει να πέσουν σε λήθαργο και από το επίπεδο κορεσμού τους.

Το ζήτημα που παρατηρείται στη Σιβηρία είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έρχονται σε σύγκρουση με το αίσθημα κορεσμού, επομένως οι αρκούδες συνεχίζουν να τρώνε ακόμα και αν νυστάζουν πολύ.

«Σε μερικές περιοχές, μισοκοιμισμένες αρκούδες ακόμα περιφέρονται γύρω από τις φωλιές τους», αναφέρει το κείμενο της υπηρεσίας.

Οι θηλυκές με τα μικρά τους κατέφυγαν στις φωλιές τους σύμφωνα με το… πρόγραμμα, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί δεν τις ανησυχούν οι καιρικές ανωμαλίες.

Αναλυτικότερα, εξηγούν πως «τα θηλυκά με τα μικρά τους δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα. Οι μητέρες πήραν τους χνουδωτούς απογόνους τους στις φωλιές τους αυστηρά σύμφωνα με το πρόγραμμα στα τέλη Οκτωβρίου. Και καμία καιρική ανωμαλία δεν τις ενοχλεί».

Από την άλλη, σε πολλές αρσενικές αρκούδες έχει ενεργοποιηθεί ο φυσιολογικός μηχανισμός που επιβραδύνει τον μεταβολισμό τους και τους οδηγεί στον λήθαργο, αλλά δεν έχουν ακόμα μπει στις φωλιές τους και εξακολουθούν να κυκλοφορούν μισοκοιμισμένες.

«Οι νυσταγμένες αρκούδες είναι πιθανότατα ήδη σε κατάσταση μειωμένου μεταβολισμού, ενώ δεν έχουν εισέλθει ακόμη στον χειμερινό τους ύπνο, δήλωσε στο LiveScience ο Οιβίντ Τόιεν ειδικός φυσιολογίας ζώων και ερευνητικός επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας της Αρκτικής στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα Φαίρμπανκς.

Η περιοχή βίωσε τον θερμότερο Οκτώβριο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τους Moscow Times. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Ρωσία με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε άλλες χώρες, δεδομένης της εγγύτητάς της στην Αρκτική.

Βέβαια, αυτή τη στιγμή στο Αμούρ οι θερμοκρασίες κυμαίνονται στους -22 με μέγιστη τους -25 βαθμούς Κελσίου, επομένως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σύντομα και οι αρσενικές θα κατευθυνθούν στα… κρεβάτια τους.

Ένα ακόμα στοιχείο της κλιματικής αλλαγής που επιδεινώνει την κατάσταση είναι ότι το χιόνι λιώνει μόλις φτάνει στο έδαφος εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, επομένως οι φωλιές τους είναι υγρές και άρα όχι φιλόξενες για τις νυσταγμένες αρκούδες που δε μπορούν να βρουν ένα ζεστό και άνετο σημείο για να ξεκουραστούν για τον χειμώνα.

Αντίστοιχα, στην Αλάσκα οι αρκούδες βιώνουν ανάλογες συνθήκες εξαιτίας της ζέστης και παρότι νυσταγμένες τριγυρνούν στις πόλεις για να κλέψουν τροφή από τους κάδους απορριμμάτων, καταναλώνοντας υπολείμματα που δεν ευνοούν την αποθήκευση λίπους απαραίτητο για την περίοδο του λήθαργου.

Έρευνες έχουν συνδέσει τις θερμότερες θερμοκρασίας και τους συντομότερους χειμώνες με τη μείωση του χρόνου που περνούν οι αρκούδες σε λήθαργο: Εγκαταλείπουν τις φωλιές τους 3,5 ημέρες νωρίτερα κάθε φορά που η θερμοκρασία αυξάνεται κατά 1 βαθμό Κελσίου.

Το χρονικό διάστημα που μια αρκούδα θα πέσει σε χειμερία νάρκη ποικίλλει ανάλογα με το είδος, δήλωσε η Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ. Ορισμένα είδη πέφτουν σε χειμέριο ύπνο μόνο για λίγες ημέρες, ενώ τα είδη σε ψυχρότερα κλίματα «κοιμούνται» για μήνες. Η χειμερία νάρκη επιτρέπει στις αρκούδες να αντέχουν την έλλειψη τροφής και τις χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πινδάρεια 2022: Πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες, θέατρο, χορό και τέχνη από τον Δήμο Θηβαίων

xristiana

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις πολικές αρκούδες ολοένα πιο κοντά στους ανθρώπους

xristiana

Μέλι Μανούκα: Οι 7 εκπληκτικές του ιδιότητες (video)

xristiana