30/12/2023
Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε πως ήταν εφικτή η επικοινωνία με δελφίνια και φάλαινες, ωστόσο, μία ομάδα από το Ινστιτούτο SETI, το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ντέιβις και το Ίδρυμα Φαλαινών της Αλάσκας, ανακάλυψε τον τρόπο συνομιλίας με μεγάπτερες φάλαινες.
Η ομάδα Whale-SETI μελετούσε τα συστήματα επικοινωνίας των φαλαινών στο πλαίσιο ανάπτυξης προγράμματος αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης.
Μπορεί η «γλώσσα» των φαλαινών να μην είναι ίδια με αυτή των εξωγήινων –τουλάχιστον αυτό εικάζουν οι επιστήμονες- εντούτοις, τη στιγμή που ο άνθρωπος καταφέρνει με μία επικοινωνιακή τεχνική να συνομιλήσει με άλλα έμβια όντα στη Γη, ενδεχομένως να πλησιάζουμε στο σημείο όπου η επικοινωνία θα είναι εφικτή και με εξωγήινα νοήμονα όντα.
Σχετικά με τη φάλαινα, με το όνομα Τουέιν, η επιστημονική ομάδα αρχικά κατέγραψε τις συνομιλίες των φαλαινών με υποβρύχιο μικρόφωνο. Στη συνέχεια τις αναπαρήγαγε για να προσελκύσει τα κητώδη και να μελετήσει τη συμπεριφορά τους.
Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιήσαν ένα υποβρύχιο ηχείο και πραγματοποιήσαν μία κλήση όταν τα κητώδη βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Αυτές οι κλήσεις μοιάζουν με τον κλασικό χαιρετισμό ανάμεσα στους ανθρώπους. Χρησιμεύουν, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση της κοινωνικής επαφής και την αναγνώριση των διαφόρων μελών της ομάδας.
Η φάλαινα Τουέιν απάντησε στην κλήση πλησιάζοντας και κάνοντας έναν κύκλο γύρω από το σκάφος της ερευνητικής ομάδας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν χαιρετισμό. Η διάρκεια της «συνομιλίας» ήταν περί των 20 λεπτών κατά την οποία η φάλαινα ανταποκρινόταν στις κλήσεις. Οι ερευνητές εξέπεμψαν την ίδια κλήση 36 διαφορετικές φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και η φάλαινα Τουέιν «απάντησε» σε κάθε κλήση, ακόμη και σε στενή αντιστοιχία με τα χρονικά διαστήματα.
Δηλαδή, αν οι επιστήμονες περίμεναν 10 δευτερόλεπτα πριν αναπαράγουν μια κλήση στην Τουέιν, εκείνη με τη σειρά της θα περίμενε 10 δευτερόλεπτα πριν απαντήσει. Αυτό το είδος της αντιστοίχισης των διαστημάτων υποδηλώνει ότι η Τουέιν συμμετείχε συνειδητά στην επικοινωνία.
«Σίγουρα νιώσαμε ότι μας άκουσε και ελπίζουμε ότι και εκείνη ένιωσε το ίδιο», δήλωσε στο Business Insider ο Φρεντ Σαρπ του Ιδρύματος Φαλαινών της Αλάσκας τονίζοντας ότι η έρευνά τους πραγματοποιείται με άδεια από την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιας Αλιείας.
«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και μεγάπτερων φαλαινών στη “γλώσσα” τους», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Μπρέντα ΜακΚάουαν του πανεπιστημίου Ντέιβις, σύμφωνα με το SETI.
«Οι μεγάπτερες είναι εξαιρετικά έξυπνες, έχουν πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα, κατασκευάζουν δίχτυα από φυσαλίδες για να πιάνουν ψάρια και επικοινωνούν εκτενώς τόσο με τραγούδια όσο και με κοινωνικές κλήσεις», πρόσθεσε ο Φρεντ Σαρπ.
«Λόγω των σημερινών περιορισμών της τεχνολογίας, μια σημαντική υπόθεση της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης είναι ότι οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και έτσι θα στοχεύουν σε ανθρώπινους δέκτες. Αυτή η σημαντική υπόθεση στηρίζεται στη συμπεριφορά των μεγάπτερων φαλαινών», εξήγησε ο Λόρενς Ντόιλ του Ινστιτούτου SETI.
Η ομάδα μελετά συστήματα επικοινωνίας ώστε να αναπτύξει φίλτρα που θα μπορούν να εφαρμοστούν κατά την ενδεχόμενη λήψη εξωγήινων σημάτων και την αναζήτησης ζωής πέρα από τη Γη.
Με την τελειοποίηση αυτών των φίλτρων, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για τον εντοπισμό σημάτων από το διάστημα σε μια προσπάθεια να κάνουν την πρώτη επαφή με εξωγήινους.
«Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης σε αυτόν τον πλανήτη και μελετώντας τους μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς μπορεί να είναι μια εξωγήινη νοημοσύνη, επειδή δεν πρόκειται να είναι ακριβώς σαν τη δική μας”, δήλωσε η ΜακΚάουαν.
Επιπλέον, με αυτή την έρευνα οι ειδικοί επιθυμούν να διαπιστώσουν κατά πόσο εξωγήινα όντα θα επιζητούσαν την επικοινωνία με τον άνθρωπο.
«Η έρευνα για τις φάλαινες έχει δείξει ότι αν είσαι ευφυής έχεις και έντονη περιέργεια κι επομένως θέλεις να έρθεις σε επαφή», συμπλήρωσε ο Ντόιλ.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com