ΚεντρικήΠεριβάλλον

Όμιλος Καράτζη: Το καλοκαίρι του 2024 στην «πρίζα» τα νέα φωτοβολταικά των 270,8 MW στη Θεσσαλία

22/11/2023

Το τρίτο τρίμηνο του 2024 προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία τα τρία νέα μεγάλα φωτοβολταικά πάρκα του Ομίλου Καράτζη στη Θεσσαλία, συνολικής ισχύος 270,8 MW και συνολικού κόστους 190,8 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, έχει ήδη ολοκληρωθεί η χρηματοδότηση της επένδυσης των θυγατρικών εταιρειών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2,3 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF) για την κατασκευή και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφηκαν τρείς συμβάσεις κάλυψης μακροπρόθεσμων δανείων συνολικού ποσού 159,64 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς και το Ελληνικό Δημόσιο, για τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 190,8 εκατ. ευρώ. Σκοπός της επένδυσης που υλοποιείται από τις τρεις εταιρείες στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, είναι η κατασκευή και εκμετάλλευση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 270,8 MW, στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας και Μαγνησίας.

Πιο αναλυτικά, έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις εξοπλισμού και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής των τριών φωτοβολταϊκών πάρκων τα οποία προβλέπεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα να ηλεκτριστούν το καλοκαίρι-φθινόπωρο του 2024. Παράλληλα υπογράφηκε από τις τρεις εταιρείες, μακροχρόνια σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Mytilineos.

Οι τρεις θυγατρικές υπέβαλαν τα σχετικά αιτήματα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης τον Οκτώβριο του 2022.

Η ίδια συμμετοχή του Ομίλου στην επένδυση (συνολικού ύψους 190,8 εκατ. ευρώ) ανέρχεται σε ποσοστό 20% δηλαδή περί τα 38,2 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα καλυφθεί από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και το υπόλοιπο με τη λήψη επενδυτικών δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Καράτζη συνεχίζει παράλληλα με γοργούς ρυθμούς την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης μπαταρίας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 330 MW στην περιφέρεια Θεσσαλίας όπου κατατέθηκε αίτημα για όρους σύνδεσης.

Το «παρών» στην ενεργειακή αγορά

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω μεγάλων επενδύσεων ο όμιλος θα διαθέτει «δύναμη πυρός» άνω των 600 MW στην αγορά των ΑΠΕ, και ειδικότερα των φωτοβολταικών όπου και θα κατατάσσεται ανάμεσα στους ισχυρότερους εγχώριους παίκτες του κλάδου.

Προς το παρόν, ωστόσο, δραστηριοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενεργείας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, η οποία συνιστά ξεχωριστό λειτουργικό τομέα. Συγκεκριμένα διαθέτει φωτοβολταικούς σταθμούς της μητρικής συνολικής ισχύος 8,24 MW (τρεις Φ/Β σταθμοί εγκατεστημένοι στις στέγες των βιομηχανοστασίων στο νομό Ηρακλείου ισχύος 80 KW έκαστος, τέσσερις Φ/Β σταθμούς στην περιοχή της Θήβας συνολικής ισχύος 7 MW, έναν Φ/Β ισχύος 1 MW στη στέγη του βιομηχανοστασίου στη Λάρισα, έξι Φ/Β σταθμούς στην Κεφαλονιά ισχύος 100 KW έκαστος) και το Φ/Β σταθμό της θυγατρικής στο νομό Πιερίας ισχύος 5,5 MW.

Παράλληλα, τον Μάιο του 2022 ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 8,4 MW από αιολικό πάρκο, στην θέση «Άγιος Ιωάννης» της Δημοτικής Ενότητας Διστόμου, στη Βοιωτία. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου, της θυγατρικής εταιρείας Αιολική Πνοή Αποσκιάς Μ.Α.Ε. ανήλθε σε 13,2 εκατ. ευρώ και εκτός από το αιολικό πάρκο περιλαμβάνει και Υποσταθμό ενέργειας όπου μπορούν να συνδεθούν όμορα αιολικά πάρκα που βρίσκονται ή θα αναπτυχθούν στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του 2022 ιδρύθηκε και η «Καράτζη Ανανεώσιμες Μ.Α.Ε.» με δραστηριότητα επίσης στον τομέα ενέργειας από ΑΠΕ.

Οι οικονομικές επιδόσεις

Ο Όμιλος Καράτζη έκλεισε τη χρήση του 2022 με κύκλο εργασιών ύψους 121.355 χιλ. ευρώ έναντι 102.043 χιλ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 19%, η οποία οφείλεται αφενός στην πλήρη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων λόγω της αναστολής των περιοριστικών μέτρων κατά την περσινή τουριστική περίοδο και αφετέρου στην αύξηση των πωλήσεων του βιομηχανικού κλάδου, του κλάδου μεταφορών καθώς και του κλάδου της ενέργειας με την πρώτη χρονιά λειτουργίας του αιολικού σταθμού της Αιολική Πνοή Αποσκιάς.

Ειδικότερα η βιομηχανική δραστηριότητα «έφερε» τα 82,42 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών, έναντι 77,58 εκατ. ευρώ, το 2021 (+6,2%), η ξενοδοχειακή τα 27,67 εκατ. ευρώ, έναντι 17,34 εκατ. ευρώ (+59,5%), ο τομέας της ενέργειας τα 6,6 εκατ. ευρώ έναντι 5,58 εκατ. ευρώ (+18,2%) και εκείνος των μεταφορών τα 4,65 εκατ. ευρώ έναντι 1,53 εκατ. ευρώ (+204,1%).

Τα EBITDA σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν το 2022 σε 30.643 χιλ. ευρώ έναντι 25.403 χιλ. ευρώ το 2021 (+21%), ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων σε 13.715 χιλ. ευρώ έναντι 18.166 χιλ. ευρώ, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στη διενέργεια προβλέψεων απομείωσης συμμετοχών, στην αύξηση των αποσβέσεων και του χρηματοοικονομικού κόστους και στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους του βιομηχανικού κλάδου εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας. Ακόμη, τα ενοποιημένα συνολικά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 9.696 χιλ. ευρώ έναντι 18.183 χιλ. ευρώ το 2021.

Σημειώνεται ότι οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 22.869 χιλ. ευρώ γεγονός που συνέβαλε στην αυτοχρηματοδότηση σημαντικού μέρους των επενδυτικών σχεδίων του. Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 28.600 χιλ. ευρώ (από 26.977 χιλ. ευρώ) και αναλογούν στο 9% του συνόλου του Ενεργητικού.

Οι προβλέψεις για φέτος και ο…Daniel

Σε σχέση με τις προβλεπόμενες επιδόσεις του ενεργειακού τομέα τονίζεται ότι οι πωλήσεις των φωτοβολταϊκών εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες (επίπεδο ηλιοφάνειας). Έτσι, για την χρήση του 2023 δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές σε σχέση με το 2022. Για τον κλάδο των αιολικών πάρκων, αναμένονται βελτιωμένα αποτελέσματα από την πλήρη λειτουργία του αιολικού πάρκου της θυγατρικής Αιολική Πνοή Αποσκιάς.

Όσον αφορά την κακοκαιρία Daniel που τον περασμένο Σεπτέμβριο προκάλεσε σφοδρές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές στο γεωργικό κεφάλαιο, σε παραγωγικές δομές, κατοικίες και δημόσιες υποδομές, σημειώνεται ότι ο όμιλος δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη περιοχή μέσω του εργοστασίου της μητρικής στη Λάρισα καθώς και επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Παρά ταύτα οι εγκαταστάσεις του δεν επλήγησαν από τη θεομηνία ούτε προέκυψαν ουσιώδη θέματα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων των θυγατρικών εταιρειών Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1, 2,3.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ο καπνός από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές καταστρέφει το στρώμα του όζοντος

xristiana

Συγκέντρωση Βιβλίων Στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη

xristiana

Organic Electronic Technologies: Eπανάσταση στην πράσινη ενέργεια με… τυπωμένα φωτοβολταϊκά

xristiana