ΚεντρικήΚοινωνικά

«Πες το αθέατο» στα «Ανοιχτά Πανιά 2023»

13/11/2023

Συνεχίζεται δυναμικά το πρόγραμμα των δράσεων για τον τρίτο χρόνο του Φεστιβάλ πρωτότυπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και πρωτογενούς παραγωγής του Δήμου Χανίων «Ανοιχτά Πανιά» 2023, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πες το αθέατο/Tell the unseen

Ελεάννα Ποντικάκη, Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Θάλεια Ραυτοπούλου,
Scope Architects

Εικαστική έκθεση – Καλλιτεχνική δράση

1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων

16-26 Νοεμβρίου 2023, καθημερινά 18:00-22:00

Ελεύθερη είσοδος 

Περισσότερες πληροφορίες: www.anoixtapania.gr

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης: Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, 18:00

Το πρότζεκτ ΠΕΣ ΤΟ ΑΘΕΑΤΟ | TELL THE UNSEEN προσκαλεί και εμπλέκει τις/τους κατοίκους των Χανίων σε μία εμπειρία επανάγνωσης και επανασύνδεσης με την πόλη τους μέσα από τις δικές τους μνήμες και αφηγήσεις. Είναι μία σύγχρονη και συνδυαστική καλλιτεχνική προσέγγιση που βασίζεται στις προσωπικές ιστορίες των κατοίκων για να αποτυπώσει την αθέατη ιστορία της πόλης. Εστιάζει στη μνήμη σε σχέση με το αστικό περιβάλλον, αλλά και εγείρει το ερώτημα της αστικής ταυτότητας όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από το προσωπικό βίωμα που αφήνει το ίχνος του στην καθημερινότητα και συνδέεται με διαφορετικά στοιχεία του τόπου.

Τα πρωτότυπα έργα τέχνης των: Βάσως Πρωτοπαπαδάκη, Θάλειας Ραυτοπούλου και Scope Architects (Γεωργία Κωστοπούλου, Γιώργος Περράκης, Άρτεμις Σκουλούδη) προκύπτουν από αληθινές μαρτυρίες και αφηγήσεις κατοίκων και διευρύνουν το πεδίο της προσωπικής εμπειρίας στη δημόσια ζωή. Το πρότζεκτ επιμελείται η Ελεάννα Ποντικάκη και περιλαμβάνει εικαστικά και πολυμεσικά έργα, επιτελεστικές δράσεις, εργαστήρια και αισθητικές παρεμβάσεις και όλα θα παρουσιαστούν στο μνημειακό κτίριο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων και σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα.

Συντελεστές:

Επιμέλεια: Ελεάννα Ποντικάκη

Εικαστική δημιουργία: Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Θάλεια Ραυτοπούλου, Scope Architects

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση: www.anoixtapania.gr

Χρήσιμα:

Ημερομηνίες: Πέμπτη 16, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 | Ώρες: 18:00-22:00,καθημερινά

Χώρος διεξαγωγής: 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων | Ελεύθερη είσοδος

Πεστο αθέατο

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Επιτελεστικές δράσεις

16 Νοεμβρίου, 19:00 / 18 Νοεμβρίου, 18:00

Εκπαιδευτικά εργαστήρια

18 Νοεμβρίου, 11:00-14:00 / 22 Νοεμβρίου, 18:00-20:00

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων στο email: events@anoixtapania.gr

Επιτελεστικές δράσεις (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων):

  • Ιστορίες σε τσιμεντένια τραπέζια πινγκ- πονγκ (Θάλεια Ραυτοπούλου, Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, 19:00, Ελεύθερη είσοδος)

Η συμμετοχική επιτελεστική δράση της Θάλειας Ραυτοπούλου επιχειρεί να εντάξει διαφορετικές ασκήσεις ακρόασης σε πρακτικές παιχνιδιού και άθλησης. Η δράση εκτυλίσσεται με την προσοχή εστιασμένη στην πολλαπλότητα των φωνών και την ενεργή τοποθέτηση μέσα από την προσωπική αφήγηση με ταυτόχρονο παιχνίδι στα τραπέζια των τσιμεντένιων τραπεζιών επιτραπέζιας αντισφαίρισης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων. 

  • Αν ο καλλιτέχνης δίνει μορφή σε ένα σώμα μπροστά στα μάτια σας, γιατί ένας άνθρωπος  δεν μπορεί να πάρει μορφή μπροστά στα μάτια σας; (Βάσω Πρωτοπαπαδάκη, Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 18:00, Ελεύθερη είσοδος)

Σαν ύστατο εργαλείο διαχείρισης των προβληματισμών της, που ανασύρονται από το περιθώριο των δυο αφηγήσεων κατοίκων, η καλλιτέχνης επιδιώκει να κορυφώσει την ένταση διατυπώνοντας κάποια ερωτήματα στο Χανιώτικο κοινό.

  • Άκου το Αθέατο

Αυτόνομη περιήγηση στις τοποθεσίες των ιστοριών

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου – Κυριακή 26 Νοεμβρίου 

Το κοινό μπορεί να βρεθεί στα συγκεκριμένα σημεία στα οποία αναφέρονται ιστορίες των κατοίκων και να ακούσει τις προφορικές τους καταθέσεις με χρήση QR. Θα υπάρχει ειδική σήμανση στις τοποθεσίες.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων):

  • Ασκήσεις ακρόασης – από την προφορική ιστορία στο εικαστικό έργο (Θάλεια Ραυτοπούλου, Σάββατο 18 Νοεμβρίου, 11:00-14:00)

Το εργαστήριο εκπαιδευτικού χαρακτήρα επιχειρεί να εντάξει διαφορετικές ασκήσεις ακρόασης σε πρακτικές επιτόπιας έρευνας και να ιχνηλατήσει πώς μπορεί μέσα από αυτές να προκύψει εικαστικό έργο. Κεντρικό ρόλο στο εργαστήριο παίζουν η ενεργή ακρόαση και η διερώτηση σχετικά με την καταγραφή και την επεξεργασία της προφορικής ιστορίας. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και ενήλικες με ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη θεματική.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων στο email: events@anoixtapania.gr

  • Φωνές απ’ το παρελθόν: Ιστορίες του χθες στους δρόμους του σήμερα (Νίκος Μπαλής,   Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, 18:00-20:00)

Ο ιστορικός και επιστημονικός συνεργάτης του πρότζεκτ θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο τοπικής και δημόσιας ιστορίας που θα εστιάσει στα Χανιά και στα αθέατα ιστορικά τεκμήρια που βρίσκονται παντού γύρω μας και δύνανται να εμπλουτίσουν την εμπειρία της αστικής αποτίμησης. Το εργαστήριο απευθύνεται σε νέους και ενήλικες με ενδιαφέρον στην συγκεκριμένη θεματική.

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων στο email: events@anoixtapania.gr

  • Τι βλέπουμε εδώ; Ερμηνεύοντας τη σύγχρονη τέχνη (Ελεάννα Ποντικάκη) 

Η επιμελήτρια του πρότζεκτ σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς των σχολείων θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για τις σχολικές κοινότητες του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που θα εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προσεγγίσουμε και να συσχετιστούμε με έργα σύγχρονης τέχνης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Πηγή: https://www.cretalive.gr

Related posts

Βάρη: Πάνω από 270 κεραυνοί – Προκάλεσαν φωτιές σε έξι σημεία

xristiana

ΟΑΕΔ: Παράταση Αιτήσεων Για Το Πρόγραμμα 3.400 Νέων Θέσεων Εργασίας

xristiana

Καιρός: Έως τους 38 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού θα βρέξει

xristiana