ΚεντρικήΟμορφιά

Η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει τις ρυτίδες στο δέρμα μετά την εμμηνόπαυση

17/11/2023

Ευρήματα νέας μελέτης ρίχνουν φως σε έναν σύμμαχο νεότητας.

Η υγιής διατήρηση του δέρματος ξεκινά από μέσα, αλλά δεν είναι τόσο περίπλοκη όσο νομίζετε. Στην πραγματικότητα, μια δίαιτα που υποστηρίζει το δέρμα μοιάζει πολύ με το φαγητό για συνολική μακροζωία: δίνοντας προτεραιότητα σε ολόκληρα, φυσικά τρόφιμα. λήψη αρκετής πρωτεΐνης – και τρώγοντας γεύματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Για αυτόν τον λόγο, η έρευνα έχει αρχίσει να δείχνει ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν πράγματι άμεση επίδραση στη γήρανση του δέρματος, καθιστώντας την υπόθεση για τις «τροφές για το δέρμα» πιο ισχυρή από ποτέ. Στη συνέχεια, μια φυσική πρωτεΐνη προστέθηκε πρόσφατα στη λίστα.

Έρευνες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση διατροφικών πρωτεϊνών σόγιας με ισοφλαβόνες μπορεί να βελτιώσει τη φωτογήρανση του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων και των ανησυχιών για τη μελάγχρωση, και να αυξήσει την ενυδάτωση του δέρματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι ισοφλαβόνες (επίσης γνωστές ως φυτοοιστρογόνα) είναι συστατικά φυτικής προέλευσης που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η σόγια και μιμούνται παρόμοια δράση των οιστρογόνων στο σώμα – επομένως, να γιατί μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμες σε μια εποχή που οι γυναίκες βιώνουν την πιο σημαντική πτώση των οιστρογόνων (γνωστής και ως μετά την εμμηνόπαυση). Πώς κατέληξαν οι ερευνητές σε αυτό το συμπέρασμα;

Η μελέτη ανέλυσε 44 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, συγκρίνοντας την επίδραση της πρωτεΐνης από το γάλα γαλακτοκομικών με την πρωτεΐνη από τη σόγια. Οι ερευνητές ανέλυσαν παράγοντες όπως το βάθος των ρυτίδων, η μελάγχρωση του δέρματος, η ενυδάτωση του δέρματος και η παραγωγή σμήγματος σε όλη τη διάρκεια της μελέτης 24 εβδομάδων.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλοι οι παράγοντες εκτός από την παραγωγή σμήγματος επηρεάστηκαν θετικά από την πρόσληψη πρωτεΐνης σόγιας σε σύγκριση με την πρωτεΐνη με βάση το γάλα.

Η μελέτη περιελάμβανε τη χρήση πρωτεΐνης σόγιας που περιέχει 50 χιλιοστόγραμμα ισοφλαβονών – που ισοδυναμεί με περίπου μισό φλιτζάνι συμπαγές τόφου ή 2 φλιτζάνια γάλα σόγιας.

Στη συνέχεια, οι ακριβείς λόγοι πίσω από τη βελτίωση του δέρματος μπορεί να είναι πολύπλευροι. Πρώτον, οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτές οι ισοφλαβόνες μπορεί να προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, να δρουν ως αντιοξειδωτικά και να ασκούν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες σε ολόκληρο το σώμα.

Σε αυτή τη σημείωση, υπάρχει ένας κοινός φόβος ότι οι ισοφλαβόνες που βρίσκονται στο τόφου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισοφλαβόνες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του θυρεοειδούς ή της μήτρας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ωστόσο, εάν έχετε οποιεσδήποτε παρατεταμένες ανησυχίες, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας.

Στο δέρμα, οι ισοφλαβόνες και άλλα φυτοοιστρογόνα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις συγκεντρώσεις υαλουρονικού οξέος και βελτιώνουν την περιεκτικότητα και την ποιότητα του κολλαγόνου – και τα δύο μειώνονται φυσικά με την ηλικία, συμβάλλοντας σε πιο ξηρό και χαλαρό δέρμα με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η πρωτεΐνη σόγιας είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ όταν πρόκειται για τη δημιουργία ενός διατροφικού μοτίβου που υποστηρίζει το δέρμα. Θα θελήσετε να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά καροτενοειδή (που βρίσκονται πιο συχνά σε πορτοκαλί και κόκκινα προϊόντα, όπως καρότα και πιπεριές), καθώς και ωμέγα-3 (που βρίσκονται στον σολομό, το αβοκάντο, τα καρύδια κ.λπ.).

Εάν θέλετε πραγματικά να ανεβείτε επίπεδο, σκεφτείτε να προσθέσετε και πεπτίδια κολλαγόνου στη διατροφή σας—αυτά έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζουν την ελαστικότητα του δέρματος και τη δερματική πυκνότητα η οποία επηρεάζει άμεσα την εμφάνιση και την αίσθηση του γερασμένου δέρματος.

3 τρόποι για να προετοιμάσετε τροφές πλούσιες σε σόγια

Το τόφου μπορεί να είναι ένα δύσκολο φαγητό για να το κατακτήσετε αν δεν το γνωρίζετε ήδη. Παρακάτω, τρεις εύκολοι τρόποι για να βάλετε περισσότερη σόγια στη διατροφή σας (και πραγματικά να την κάνετε νόστιμη):

Κλασικοί κύβοι τόφου: Οι κύβοι τόφου είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να καταναλώσετε τη μεταξένια πρωτεΐνη. Βεβαιωθείτε ότι πιέζετε το tofu σας πριν το χρησιμοποιήσετε για να εξαλείψετε το υπερβολικό νερό και σκεφτείτε να το ρίξετε σε ελαιόλαδο και μπαχαρικά για μια λεπτή τραγανή υφή.

Ως σνακ: Αν απλά δεν μπορείτε να ξεπεράσετε την υφή του τόφου, σίγουρα δεν είστε μόνοι. Μπορείτε ακόμα να αποκομίσετε τα οφέλη της σόγιας μέσω της σόγιας. Βάλτε τα στη σαλάτα σας ή ρίξτε σόγια σε σάλτσα σόγιας ή καρύδας για ένα αλμυρό σνακ.

Τριμμένο τόφου: Πιέσετε το tofu σας πριν το τεμαχίσετε, και στραγγίξτε το υπερβολικό νερό. Χρησιμοποιήστε τριμμένο τόφου σε τάκος, σάντουιτς, μπολ ζεστής σούπας και ούτω καθεξής.

Πηγή: https://www.allyou.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Φλεγμονή: Εννέα πράγματα που κάνουν δύο διαιτολόγοι για να την θέσουν υπό έλεγχο

xristiana

Η τελευταία hot τάση στο μανικιούρ που υιοθετούν όλες οι celebrities

xristiana

ChallengEIT: Startups Καλούνται Να Βρουν Λύσεις Στα Μεγαλύτερα Ζητήματα Του Τομέα Της Υγείας Και Του Φαρμάκου

xristiana