27/11/2023
Επιστημονική εκδήλωση με θέμα την “Παιδική Παχυσαρκία” διοργανώνει το σωματείο «Μινωίτισσες» την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:30 στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης», στην οδό Ανδρόγεω 2, στο Ηράκλειο.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, Δ/ντης Ερευνών, Γενετικής & Ιατρικής Ακριβείας, του ΙΜΒΒ στο ΙΤΕ, και η κ. Ειρήνη Μπάτση, Assistant Professor στην Παιδιατρική του Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης.
H εκδήλωση θα κλείσει με τη συνοδεία κλασικών έργων των Telemann & Shostakovich από το μουσικό σύνολο Zaimakis Family.
Ποιοι είναι οι ομιλητές
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης, είναι απόφοιτος της Βαρβάκειου και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), και κάτοχος Διδακτορικού από το ΕΚΠΑ. Εκπαιδεύτηκε στο Hôpital Cochin (Παρίσι) και στο Georgetown University (Ουάσινγκτον), στην Παιδιατρική, την Ενδοκρινολογία, και την Ιατρική Γενετική. Μέχρι πρότινος, κατείχε τη θέση του Επιστημονικού Διευθυντή και του Επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας και Γενετικής, του Εθνικού Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών, ο Δρ. Στρατάκης ανακάλυψε νόσους, γονίδια και νέες θεραπείες, και έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις. Είναι αρχισυντάκτης κορυφαίων επιστημονικών περιοδικών, κατέχει πατέντες, και είναι συγγραφέας 800 και πλέον δημοσιεύσεων. Το 2021 ο Δρ. Στρατάκης ανέλαβε την ηγεσία ενός νέου Ινστιτούτου της εταιρείας ΕΛΠΕΝ στην Αθήνα αφιερωμένο στη γενετική, φαρμακογενετική, και ιατρική ακριβείας, παράλληλα με το εργαστήριο στο ΙΤΕ που έχει επίσης ως αντικείμενο την Γενετική του Ανθρώπου & την Ιατρική Ακριβείας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κοινού προγράμματος που θα προάγει όχι μόνο την έρευνα και την εκπαίδευση, αλλά και την Καινοτομία και Τεχνολογία, με τον ιδιωτικό χώρο να συμμετέχει ενεργά για πρώτη φορά σε μια τέτοιου μεγέθους σύμπραξη στην Ελλάδα. Το εργαστήριο στο ΙΤΕ μελετά τη γενετική προδιάθεση σε κοινές παθήσεις, όπως το καρδιομεταβολικό σύνδρομο, την υπέρταση, και ορισμένα νεοπλάσματα. Ως αρχικό βιολογικό σύστημα μελέτης έχει επιλεχθεί το σύστημα επαγωγής σήματος της πρωτεϊνικής κινάσης Α (ΠΚΑ-PKA) που επάγει κυρίως το κυκλικό (c)– cAMP. Η πρόθεση είναι να βρεθούν γενετικές αλλαγές στα μόρια που συμμετέχουν στο σύστημα cAMP/ΠΚΑ και στη συνέχεια με τη χρήση των πειραματόζωων μας να βρούμε θεραπείες που θα βοηθήσουν στη πρόληψη των νοσημάτων αυτών στον γενικό πληθυσμό. Το ερευνητικό πρόγραμμα συνεπικουρείται από συνεργασίες με κλινικά τμήματα των Παν/μίων Κρήτης, Αθήνας και αλλού, καθώς και από διεθνείς συνεργασίες με το ΝΙΗ και άλλα εργαστήρια στις ΗΠΑ, Γαλλία, και άλλες χώρες.
Η ιατρός Ειρήνη Μπάτση είναι απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών. Μετά το πέρας των σπουδών της μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο πανεπιστήμιο Albert Einstein στην Νέα Υόρκη. Μετέπειτα ολοκλήρωσε εξειδικεύσεις στην παιδο-γαστρεντερολογία στο πανεπιστήμιο του Johns Hopkins στην Βαλτιμόρη και παιδο-ηπατολογίας και μεταμοσχεύσεις ήπατος στα παιδιά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Boston Children’s Hospital του πανεπιστημίου Harvard στην Βοστώνη. Έχει εργαστεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα της Νέας Υόρκης, το Mount Sinai Hospital, ως ομότιμη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και ηγείται ερευνητικών προγραμμάτων για ιατρική ακριβείας και εξατομικευμένη ιατρική στις μεταμοσχεύσεις ήπατος στα παιδιά. Μέσω της επιστημονικής και ερευνητικής της δραστηριότητας, υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε σωτήριες θεραπείες όπως είναι οι μεταμοσχεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγή: https://www.cretalive.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com