7/11/2023
Τριάντα πέντε αφρικανικοί ελέφαντες στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε έπεσαν νεκροί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τα τέλη Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2020.
Απάντηση στους μυστηριώδεις μαζικούς θανάτους αφρικανικών ελεφάντων έδωσαν οι επιστήμονες και συνέταξαν μια νέα έκθεση, στην οποία υποστηρίζουν ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να είναι πιο πιθανό να συμβούν μέσα σε συνθήκες που δημιουργούνται από την συνεχιζόμενη κλιματική κρίση.
Τριάντα πέντε αφρικανικοί ελέφαντες στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε έπεσαν νεκροί κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τα τέλη Αυγούστου έως τον Νοέμβριο του 2020. Έντεκα από τα τεράστια ζώα της αγέλης πέθαναν μέσα σε ένα 24ωρο.
«Πέθαναν σε ένα πολύ στενό χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα από τα πιο αινιγματικά μέρη του όλου παζλ. Τόσα πολλά ζώα να πεθαίνουν αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, αλλά όχι ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα τόσο στενό χρονικό διάστημα. Είναι πραγματικά, κατά τη γνώμη μου, μάλλον μοναδικό, σίγουρα σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε ο δρ Κρις Φόγκιν, κτηνίατρος στο Victoria Falls Wildlife Trust στη Ζιμπάμπουε, ο οποίος είναι ένας από τους συγγραφείς της μελέτης για την αιτία των θανάτων.
Νωρίτερα το ίδιο έτος, περίπου 350 ελέφαντες στη γειτονική βόρεια Μποτσουάνα είχαν επίσης πεθάνει ξαφνικά σε διάστημα τριών μηνών.
Αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες αρχικά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τους θανάτους, οι οποίοι συνέβησαν μεταξύ του μεγαλύτερου πληθυσμού ελεφάντων της Αφρικής. Κατηγορήθηκαν για λαθροθηρία, δηλητηρίαση και ξηρασία.
Αποδείχθηκε ότι μια βακτηριακή λοίμωξη σκότωσε τους ελέφαντες, σύμφωνα με την έρευνα που βασίζεται σε δείγματα που ελήφθησαν από 15 από τα ζώα που πέθαναν στη Ζιμπάμπουε.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 25 Οκτωβρίου στο περιοδικό Nature Communications, έδειξε ενδείξεις μόλυνσης από ένα ελάχιστα γνωστό βακτήριο που ονομάζεται Bisgaard taxon 45 και προκάλεσε σηψαιμία ή δηλητηρίαση του αίματος.
Οι θάνατοι σημειώθηκαν καθώς οι πόροι τροφής και νερού μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, αναγκάζοντας τους ελέφαντες να διανύουν όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις για να αναζητήσουν νερό και να βρουν τροφή.
Πηγή: CNN
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com