ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ενέργεια: «Πράσινο» Σαββατοκύριακο με τιμές… προ κρίσης

19/11/2023

Ένα «πράσινο» Σαββατοκύριακο και με τιμές που θυμίζουν τις περιόδους… πριν το ξέσπασμα των ενεργειακών και γεωπολιτικών κρίσεων βιώνει η ελληνική ενεργειακή αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα διήμερο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά μειώθηκε σωρευτικά κατά 73,9% σε σχέση με την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου που ήταν στα 116,19 ευρώ. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτό έπαιξε φυσικά η πρωτοκαθεδρία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής και η ταυτόχρονη θεαματική υποχώρηση του φυσικού αερίου.

Η κυριαρχία των ΑΠΕ

Έτσι για σήμερα Κυριακή 19 Νοεμβρίου η τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται σε 45,59 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 29,77% σε σχέση με χθες, με τη χαμηλότερη να είναι μηδενική και μάλιστα για αρκετές ώρες και την υψηλότερη στα 153,94 ευρώ/MWh.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα, την κούρσα οδηγούν οι ΑΠΕ με ποσοστό 53,11% και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση οι εισαγωγές με 19,97%. Το φυσικό αέριο έχει «εκτοπιστεί» στην τρίτη θέση με ποσοστό μόλις 12,53% ενώ έπονται ο λιγνίτης με 7,69% και τα υδροηλεκτρικά με 4,91%.

Χθες Σάββατο η τιμή διαμορφώθηκε στα 64,92 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση κατά 44,13% σε σχέση με την Παρασκευή, με τη χαμηλότερη στα 0,20 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα 122 ευρώ/MWh.

Η κυριαρχία των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα ήταν απόλυτη με ποσοστό 63,13%, ενώ ακολουθούσε το φυσικό αέριο με μόλις 15,10% και στην τρίτη θέση μετά από πολύ καιρό ο λιγνίτης με ποσοστό 7,43%. Οι εισαγωγές βρέθηκαν στην τέταρτη θέση με 7,40% και τα υδροηλεκτρικά έκλεισαν τη λίστα με 4,33%.

Ουδείς βέβαια αναμένει ότι αυτό το επίπεδο τιμών θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά από αύριο καθώς πέραν των… εφήμερων καιρικών συνθηκών που επέτρεψαν την υπερπαραγωγή των ΑΠΕ, θα επανέλθουμε στα συνήθη επίπεδα ζήτησης, αλλά και στις συνθήκες που επηρεάζονται από τις γενικότερες εξελίξεις και την πορεία του φυσικού αερίου.

Σταθερό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι μέχρι τώρα και στην ευρωπαϊκή αγορά το φυσικό αέριο εμφανίζεται σε σχετικά σταθερά επίπεδα τιμών.

Έτσι, την Παρασκευή στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης την Δεκέμβριο έκλεισαν στα 44,85 ευρώ/MWh, (με ημερήσια πτώση κατά 0,5%), ενώ του Ιανουαρίου στα 46,15 ευρώ/MWh και του Φεβρουαρίου στα 46,64 ευρώ/MWh.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

38% περισσότερες πλαστικές έκαναν οι Έλληνες το 2022

xristiana

Νέα αμμοθύελλα στο Ιράκ: Κλειστά αεροδρόμια, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

xristiana

Τι είναι πια αυτό το μανδελικό οξύ που χαρίζει φωτεινότητα στην επιδερμίδα;

xristiana