ΚεντρικήΜαγειρική

Παστίτσιο με πέννες και φανταστική κρεμώδη μπεσαμέλ

14/9/2023

Υλικά συνταγής

  • Για τις πέννες
  • 500 γρ. πέννες
  • χοντρό αλάτι
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά (λάπα)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας  
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κύβο λαχανικών, διαλυμένο με πιρούνι 
  • 1/2 ποτηράκι του κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • Για την μπεσαμέλ
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι 
  • 1500 ml γάλα ζεστό
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 100 γρ. πεκορίνο τριμμένο
  • μοσχοκάρυδο
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τις πέννες: Βράζετε τις πέννες σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο με χοντρό αλάτι νερό για 7-8 λ. Μετά τις στραγγίζετε τις ξαναβάζετε στην άδεια κατσαρόλα που τις βράσατε, τις περιχύνετε με το βούτυρο, προσθέτετε και το τριμμένο πεκορίνο, ανακατεύετε καλά και τις αφήνετε στην άκρη.
  2. Για τον κιμά: Ζητάτε στον κρεοπώλη σας να σας περάσει δυο φορές τον κιμά απ’ τη μηχανή. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας μέχρι να αλλάξει χρώμα, μετά προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λ.
  3. Στη συνέχεια ρίχνετε τον πελτέ, τα μπαχαρικά, τον κύβο λαχανικών, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε το κρασί και τις τριμμένες ντομάτες και βράζετε τον κιμά για 25-30 ή μέχρι να σωθούν τα υγρά του. 
  4. Για την μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρολίτσα βάζετε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, με σύρμα, για 2 λ. Μετά προσθέτετε το γάλα ζεστό και συνεχίζετε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η μπεσαμέλ. Δεν πρέπει να βγει πολύ σφιχτή. Την αποσύρετε από την φωτιά, προσθέτετε το αυγό, το τυρί αλατοπίπερο και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε ζωηρά μέχρι να ενσωματωθούν.
  5. Για την συναρμολόγηση και το ψήσιμο: Στην κατσαρόλα με τις πέννες βάζετε και 2-3 μεγάλες κ.σ. μπεσαμέλ, ανακατεύετε καλά, προσθέτετε και τον κιμά και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθεί ομοιόμορφα. 
  6. Αδειάζετε το μείγμα πέννες-κιμάς μέσα με ένα μεγάλο πυρέξ ή ταψί, ισιώνετε την επιφάνειά του και από πάνω απλώνετε ισομερώς την μπεσαμέλ. Την πασπαλίζετε με το τριμμένο πεκορίνο, με μοσχοκάρυδο και λίγη τριμμένη φρυγανιά. Ψήνετε το παστίτσιο σας σε προθερμασμένο στους 190 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.

Πηγή

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το Olympic Day Run Greece

xristiana

Σοκ με 109 νεκρούς και 18.855 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε ένα 24ωρο

xristiana

Δήμος Ηλιούπολης: Kαλοκαιρινά Καμπ δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά

xristiana