ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Πράσινο» τέλος: Ποιοι θα το πληρώνουν – Πώς διαμορφώνεται

20/9/2023

Την εξειδίκευση των μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές παρουσίασε ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς.

Ο κ. Πετραλιάς μίλησε για συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 600 εκατ. ευρώ των οποίων 450 για το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 150 εκατ. για τον τακτικό προϋπολογισμό. Όπως είπε, τα χρήματα αυτά αφορούν αποζημιώσεις, ενώ σημείωσε ότι το συνολικό κόστος αποζημιώσεων αναμένεται σημαντικά μεγαλύτερα σε βάθος χρόνου και θα επιβαρύνει και τα επόμενα έτη.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι δημιουργείται ξεχωριστός λογαριασμός στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη –σε μόνιμη βάση- των δαπανών κρατικής αρωγής έναντι φυσικών καταστροφών. Είπε επίσης ότι διπλασιάζεται το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων από 300 εκατ. σε 600 εκατ.

Πράσινο τέλος

Ο κ. Πετραλιάς επεσήμανε ότι για να καλυφθεί αυτή η αύξηση των κονδυλίων ύψους 300 εκατ. σε μόνιμη βάση, επιβάλλεται τέλος περιβαλλοντικής προστασίας συμπληρωματικά του σημερινού φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, αλλά και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Το τέλος ανέρχεται σε 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε καταλύματα 1-2 αστέρων, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη βραχυχρόνια μίσθωση και φτάνει έως 6 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Πλέον ο φόρος διαμονής μαζί με το «πράσινο» τέλος διαμορφώνεται ως εξής:

1,5 ευρώ για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βραχυχρόνια μίσθωση,
3 ευρώ για ξενοδοχεία 3 αστέρων,
7 ευρώ για ξενοδοχεία 4 αστέρων,
10 ευρώ για ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της vegan διατροφής

xristiana

«Άμα βάψεις το λαγό κόκκινο σαν το αυγό…» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας

xristiana

Οισοφάγος Barrett: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου

xristiana