ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γεωθερμικές μονάδες – Καθαρή παραγωγή ενέργειας για όλους

29/9/2023

Η γεωθερμική ενέργεια είναι η θερμότητα που παράγεται και αποθηκεύεται στη Γη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας για θέρμανση και ψύξη κτιρίων ή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πως λειτουργεί η γεωθερμική ενέργεια

Ο πυρήνας της Γης είναι πολύ ζεστός και αυτή η θερμότητα μεταφέρεται στους γύρω βράχους και τα υγρά. Σε ορισμένα σημεία, αυτή η θερμότητα είναι αρκετά κοντά στην επιφάνεια ώστε να είναι προσβάσιμη. Για την εξαγωγή της χρησιμοποιούνται σύγχρονα γεωθερμικά συστήματα.

Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα ή να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια.

Άμεση χρήση της γεωθερμικής ενέργειας

Η άμεση χρήση της γεωθερμικής ενέργειας περιλαμβάνει τη χρήση της θερμότητας από τη Γη απευθείας για θέρμανση και ψύξη κτιρίων ή για διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος χρήσης της γεωθερμίας και χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Για να χρησιμοποιηθεί απευθείας, ανοίγονται πηγάδια στο έδαφος μέσα από τα οποία έχουμε πρόσβαση στο ζεστό νερό ή τον ατμό. Το ζεστό νερό ή ο ατμός στη συνέχεια διοχετεύεται στην επιφάνεια και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση σπιτιών και κτιρίων ή την τροφοδοσία βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας

Η παραγωγή γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνει τη χρήση  ατμού, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί έναν στρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής: οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ξηρό ατμό και οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με ατμό φλας. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής ξηρού ατμού χρησιμοποιούν ατμό που υπάρχει στη φύση υπόγεια. Ο ατμός διοχετεύεται μέσα από σωλήνες στην επιφάνεια και χρησιμοποιείται για την κίνηση μιας τουρμπίνας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί flash χρησιμοποιούν ζεστό νερό που βρίσκεται και αυτό σε υπόγειες δεξαμενές. Το ζεστό νερό έρχεται στην επιφάνεια και μετατρέπεται σε ατμό, ο οποίος στη συνέχεια περιστρέφει τον στρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η γεωθερμική ενέργεια έχει μια σειρά από πλεονεκτήματασε σχέση με άλλες μορφές ενέργειας, όπως:

  • Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, που σημαίνει ότι δεν θα εξαντληθεί ποτέ.
  • Είναι μια καθαρή πηγή ενέργειας, που σημαίνει ότι δεν παράγει ατμοσφαιρική ρύπανση ή αέρια θερμοκηπίου.
  • Είναι μια αξιόπιστη πηγή ενέργειας, δηλαδή μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια ανελλιπώς χωρίς διακοπές, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
  • Είναι μια σχετικά προσιτή πηγή ενέργειας.

Μειονεκτήματα της γεωθερμικής ενέργειας

  • Διατίθεται μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.
  • Το αρχικό κόστος για την ανάπτυξη ενός σταθμού γεωθερμίας μπορεί να είναι υψηλό.
  • Οι γεωθερμικοί σταθμοί μπορεί να προξενήσουν μικρές σεισμικές δονήσεις ή να απελευθερώσουν επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα.

Συνολικά, η γεωθερμική ενέργεια είναι μια καθαρή, αξιόπιστη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κάλυψη μελλοντικών ενεργειακών αναγκών.

Το μέλλον της γεωθερμίας

Η γεωθερμία είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, αλλά έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σημαντικά στο μέλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γεωθερμική ενέργεια είναι μια καθαρή, αξιόπιστη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την θέρμανση και ψύξη κτιρίων όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξηθεί η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στο μέλλον. Ένας τρόπος είναι η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για να γίνει ευκολότερη και πιο προσιτή η πρόσβαση σε γεωθερμικούς πόρους. Ένας άλλος τρόπος είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη της γεωθερμικής ενέργειας και η ενθάρρυνση των κυβερνήσεων να υποστηρίξουν τη γεωθερμική ανάπτυξη.

Related posts

Πώς και γιατί αλλάζουν χρώμα τα μάτια του μωρού;

xristiana

Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στη Λέσβο

xristiana

Κορωνοϊός: 22.451 νέα κρούσματα, 60 θάνατοι, 348 σε ΜΕΘ

xristiana