ΚεντρικήΜαγειρική

Συνταγή για ανοιχτή τυρόπιτα με προβολόνε, γραβιέρα, γκούντα και μπεσαμέλ

11/9/2023

Υλικά

2 φύλλα φρέσκια σφολιάτα
8 φέτες ψητό ζαμπόν
200 γρ. γλυκιά γραβιέρα Κρήτης
200 γρ. προβολόνε
250 γρ. γκούντα
1 πιπεριά
2 πράσα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

Για την μπεσαμέλ

2 φάκελοι Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
1100 ml. γάλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
20 γρ. βούτυρο
1 ασπράδι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το πράσο και την πιπεριά, τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για μερικά λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί.

Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ χτυπώντας τη σε μπολ μαζί με το γάλα, όταν είναι έτοιμη της προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι, 4 κουταλιές της σούπας από τα τριμμένα τυριά, 2 κουταλιές της σούπας από τα σοταρισμένα λαχανικά, και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C .

Απλώνουμε τα φύλλα της σφολιάτας σε ταψί ή ταρτιέρα, πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα των τυριών και απλώνουμε τις φέτες από το ψητό ζαμπόν, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το υπόλοιπο τυρί.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες της σφολιάτας.

Αλείφουμε το στεφάνι της σφολιάτας με το ασπράδι, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και προσθέτουμε το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομματάκια, επάνω στη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε για 50’ στους 180ο C και σερβίρουμε.

-Μπορούμε να παραλείψουμε το ζαμπόν
-Προτιμάμε να χρησιμοποιήσουμε κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί πιπεριά
Εδώ, μπορείς να βρεις και άλλες συνταγές για πίτες και τάρτες

Πηγή: https://funkycook.gr

Related posts

Εποχικοί πυροσβέστες: Νέος διαγωνισμός για την επόμενη 5ετία – Μοριοδότηση για τους παλιούς

xristiana

Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα την Ινομυαλγία & Ρευματικά Νοσήματα

xristiana

Τα φρούτα πλούσια σε σίδηρο για εσένα που δεν τρως κρέας

xristiana