ΚεντρικήΟμορφιά

Το χαμόγελό μας αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε… Τι μπορούμε να κάνουμε;

21/8/2023

Ένα λαμπερό, ζεστό χαμόγελο προσδίδει ζωντάνια και φωτίζει το πρόσωπό μας με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης, σηματοδοτεί τόσο την ψυχική όσο και τη συναισθηματική μας υγεία. Οπωσδήποτε ένα ωραίο χαμόγελο κερδίζει τις εντυπώσεις και προκαλεί τις θετικότερες αντιδράσεις! Τι γίνεται, όμως, όταν το χαμόγελό μας αλλάζει καθώς τα χρόνια περνούν;     

Από την Άντζελα Μολφέτα

Είναι αλήθεια! Το όμορφο χαμόγελό μας είναι πολύ πιθανό να αλλάξει με την πάροδο των χρόνων… Πέρα μάλιστα, από την εικόνα των χειλιών μας και η στοματική υγιεινή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για τη διατήρησή του.

Είναι γνωστό άλλωστε, πως η υγεία της στοματικής μας κοιλότητας συνδέεται με πολλά ακόμα σημεία του οργανισμού μας, όπως το πεπτικό σύστημα, το κυκλοφορικό, φλεγμονώδεις παθήσεις του στόματος, αλλά και καρδιακά επεισόδια!

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει, εάν εστιάσουμε στους τρεις πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το χαμόγελό μας. Δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες θα μπορέσουμε να γελάμε με την καρδιά μας ως τα βαθιά μας γεράματα.

Πιο λεπτά χείλη

Τα όμορφα, σαρκώδη χείλη λεπταίνουν και χάνουν τον όγκο τους με τον καιρό. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, αφού παρατηρείται απώλεια κολλαγόνου, λιπιδίων και υγροσκοπικών στοιχείων, όπως το υαλουρονικό οξύ.

Όταν η φυσική παραγωγή, αυτών των σημαντικών μέσων επιβραδύνεται λοιπόν, το δέρμα στην ευαίσθητη περιοχή των χειλιών θα μοιάζει λιγότερο παχύ και θα χάσει την ελαστικότητά του.

Μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα που «γεμίζουν» τα χείλη με συστατικά τα οποία προκαλούν μια ήπια φλεγμονώδη αντίδραση ή απόκριση ισταμίνης. Χάρη σε αυτόν, τον ελεγχόμενο ερεθισμό θα γίνουν τα χείλη μας, έστω και προσωρινά, πιο γεμάτα και με καλύτερη ελαστικότητα, καθώς αυξάνεται η κυκλοφορία στην ευαίσθητη περιοχή.

Παρ’ όλα αυτά είναι καλό να χρησιμοποιήσουμε τέτοια προϊόντα κατά περιόδους, ενώ για μακροχρόνια χρήση θα πρέπει να επιλέξουμε κάποια που περιέχουν υαλουρονικό οξύ, κατά προτίμηση. Τα συγκεκριμένα προϊόντα λειτουργούν προσελκύοντας και συγκρατώντας νερό στην επιδερμίδα, κάτι που είναι απαραίτητο για πιο γεμάτα και σαρκώδη χείλη!

Μεγαλύτερη ευαισθησία

Όσο μεγαλώνουμε θα παρατηρήσουμε πως το δέρμα μας γίνεται πιο ξηρό, καθώς απομακρύνονται σημαντικές δομικές πρωτεΐνες, όπως τα λιπίδια και οι υγροσκοπικές ουσίες που αποτελούν βασικά συστατικά μιας υγιούς επιδερμίδας.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο δερματικός μας φραγμός κινδυνεύει με κατάρρευση, καθώς δεν μπορεί να διατηρήσει την ενυδάτωση της επιδερμίδας μας! Σε περίπτωση που αισθανόμαστε πως προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα, να διατηρήσουμε την ιδανική υγρασία, το πιθανότερο είναι πως θα έχουμε και δίκιο, δυστυχώς…

Μία φόρμουλα που θα τροφοδοτήσει την ταλαιπωρημένη επιδερμίδα μας με αντιοξειδωτικά, θα καταφέρει να ενυδατώσει άμεσα και να προστατεύσει τα χείλη μας! Συνδυάζοντας τα ενυδατικά συστατικά με μαλακτικά στοιχεία και καταλύτες με αποφρακτικές ιδιότητες θα προσφέρουμε την ιδανική αναλογία ενυδάτωσης και φροντίδας! Θα πρέπει, όμως, να είμαστε και αρκετά επιμελείς με την εφαρμογή του προϊόντος, επαναλαμβάνοντας αρκετά συχνά τη χρήση του.

Για παράδειγμα υγραντικά στοιχεία, όπως το HA, είναι αποτελεσματικά στην προσέλκυση νερού, αλλά θα πρέπει να συνδυαστούν με μαλακτικά και αποφρακτικά συστατικά προκειμένου να διατηρηθεί η ενυδάτωση του δέρματος. Επιλέγοντας μαλακτικά στοιχεία που θα μπορέσουν να θρέψουν και να αναπληρώσουν τον φραγμό, καθώς και να καταπραΰνουν το σκασμένο δέρμα, έχουμε πετύχει αρκετά!

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας, το βούτυρο καριτέ έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να «σφραγίσει» την υγρασία στο δέρμα μας και να προστατέψει τον φυσικό φραγμό. Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ακόμα, πως τα κεραμίδια, όπως και το καστορέλαιο μπορούν να κάνουν θαύματα, απομακρύνοντας τους ερεθισμούς και χαρίζοντας άμεση ανακούφιση.

Αδιόρατο περίγραμμα

Η γραμμή των χειλιών χάνει την ευκρίνεια με την πάροδο του χρόνου. Αυτό οφείλεται κυρίως, στον σχηματισμό κάθετων γραμμών στην περιοχή. Μικροσκοπικές, αμυδρές λεπτές γραμμές αρχίζουν να σχηματίζονται γύρω από το περίγραμμα εξαιτίας της φυσικής κίνησης.

Ειδικά όταν περνάμε χρώμα στα χείλη με κάποιο κραγιόν, αυτό το φαινόμενο γίνεται ακόμα πιο έντονο, αφού το χρώμα στις άκρες μοιάζει να «αιμορραγεί»!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ρυτίδες, οπότε θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε όπως και με άλλους τύπους ρυτίδων. Το πρώτο βήμα είναι να διατηρήσετε τα χείλη προστατευμένα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία φορώντας SPF στην περιοχή, συνεχώς.

Θα πρέπει επίσης, να τα διατηρήσουμε ενυδατωμένα, καθώς το ξηρό δέρμα αποκαλύπτει πιο έντονα σημάδια γήρανσης. Οι συνθέσεις που περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία θα μπορέσουν να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών και κατ’ επέκταση τα σημάδια γήρανσης.

Αλλά για να αντιστρέψουμε την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, θα χρειαστούμε πιο ισχυρές παρεμβάσεις! Τα απολεπιστικά χειλιών με AHA για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, βελτιώνουν τα επίπεδα υγρασίας και μειώνουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών.

Μια ακόμα πρόταση, αποτελεί και η ρετινόλη. Το σούπερ αντιγηραντικό συστατικό ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει την αναζωογόνηση στα κύτταρα, κάνοντας με τη σειρά του την ανατροπή!

Επιλέγοντας κάποιο από αυτά τα δύο τελευταία συστατικά πάντως, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσουμε και ένα ενυδατικό βάλσαμο χειλιών, ώστε να αποφύγουμε τυχόν ερεθισμούς, μια και τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Την 1η Φεβρουαρίου, Δίπλα Από Το Σχολείο Που Δολοφονήθηκε Ο Άλκης

xristiana

Ο Δήμος Αμαρουσίου υποδέχεται τα Χριστούγεννα – Άναμμα δέντρου

xristiana

3 λάθη που κάνουμε στην αντηλιακή μας προστασία

xristiana