ΚεντρικήΟμορφιά

Τι είναι η πρόπολη μέλισσας και πώς ωφελεί το δέρμα;

30/8/2023

Ειδικά για όλες όσες έχουν ευαίσθητο δέρμα, αυτό είναι το φυσικό συστατικό ομορφιάς που πρέπει να γνωρίζετε για τη λάμψη, την καταπολέμηση της ακμής και τη διατήρηση μιας νεανικής λάμψης: Η πρόπολη της μέλισσας. Ένα πολύ ήπιο εναλλακτικό συστατικό για την ενίσχυση του δέρματος. Δείτε τα συναρπαστικά οφέλη της!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η πρόπολη είναι η ισχυρή ουσία, που φτιάχνεται από τις μέλισσες και υπάρχει εδώ και αιώνες, αλλά έχει πέσει κάτω από το «ραντάρ» στη σύγχρονη εποχή – που τα οξέα και οι ρετινόλες διαφημίζονται ως τα καλύτερα συστατικά για τη λείανση του δέρματος.

Τι είναι η πρόπολη μέλισσας;

Η πρόπολη της μέλισσας είναι αυτό που δημιουργείται όταν οι μέλισσες συλλέγουν τις εκκρίσεις ενός δέντρου που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως χυμό και ρητίνη, προσθέτοντας ένζυμα μέσω των διεργασιών του σώματός τους, καθώς και απλό κερί μέλισσας, για να παράγουν ένα τελικό προϊόν που είναι αντιικό, αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.

Για να καταλάβετε πραγματικά τι είναι μια ισχυρή σύνθετη πρόπολη, πρέπει να κοιτάξετε τον κόσμο των φυτών. Η πρόπολη προέρχεται από τους γίγαντες στο φυτικό βασίλειο: τα δέντρα. Και τα δέντρα έχουν εξελιχθεί για να ζουν χιλιάδες χρόνια, αλλά για να το κάνουν αυτό, πρέπει να επιβιώσουν από όλους τους περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες: Ιούς, βακτήρια, ρύπανση, έντομα κ.λπ.

Για να αντέξουν όλα αυτά, τα δέντρα έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή ανοσία σε χημικές ουσίες φυτικής φαινόλης και βιοφλαβονοειδή για να αμυνθούν. Οι μέλισσες επενδύουν κυρίως τις κυψέλες τους με πρόπολη ως εξωτερικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα οφέλη της πρόπολης στη φροντίδα του δέρματος;

Αυτό το ισχυρό φυσικό συστατικό έχει γίνει βασικό στοιχείο στον φυσικό κόσμο. Δείτε παρακάτω τα οφέλη, ειδικά για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

  • Είναι εξαιρετικό για όσους έχουν ευαίσθητο ή ευαισθητοποιημένο δέρμα, επειδή περιποιείται και θρέφει το δέρμα αντί να αφαιρεί τον φραγμό του δέρματος – όπως μπορούν να κάνουν πολλά από τα τοπικά προϊόντα στην αγορά.
  • Ανακουφίζει από τη φλεγμονώδη ερυθρότητα και τη μελάγχρωση. Η φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παραγόντων, είτε είναι εξωτερικοί (το κρύο, μια αντίδραση περιποίησης του δέρματος) είτε εσωτερικές (τροφή ή στρες).

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια φλεγμονής στο δέρμα είναι η ερυθρότητα και η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας ή τοπικά με πρόπολη μέλισσας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της εν λόγω ερυθρότητας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση και στην πρόληψη της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης για τον ίδιο λόγο.

  • Μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Λόγω της αντιβακτηριδιακής και αντιφλεγμονώδους φύσης της, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής με δύο τρόπους: Πρώτον, στοχεύοντας την ακμή που προκαλεί τα βακτήρια. Δεύτερον, με την ανακούφιση της φλεγμονής στο δέρμα που οδηγεί στην ακμή αρχικά. Η φλεγμονή επίσης στεγνώνει το δέρμα σας, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νιφάδες, ακόμη και ουλές.
  • Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία από περιβαλλοντικούς επιθετικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση, το ηλιακό φως και η ακτινοβολία. Η ρητίνη είναι υψηλή σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα κύτταρα του δέρματος, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση, θαμπάδα, σκούρες κηλίδες και πολλά άλλα.
  • Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόπολη της μέλισσας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της επούλωσης των πληγών, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου Τύπου Ι και Τύπου ΙΙΙ. Δεν είναι τόσο ευρέως μελετημένο για να δούμε πώς η πρόπολη της μέλισσας διεγείρει την κατά τα άλλα υγιή παραγωγή κολλαγόνου.

Τι γίνεται με τα βάμματα πρόπολης μέλισσας;

Αλλά η φροντίδα του δέρματος δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ισχυρές δυνατότητες ομορφιάς της πρόπολης. Μπορείτε επίσης να το πάρετε με σπρέι ή βάμματα. Αυτά μπορούν να προστεθούν σε ποτά ή να ψεκαστούν απευθείας στο στόμα καθημερινά μέσω βάμματος για ολιστική φροντίδα για την καταπολέμηση των αλλεργιών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Βαζελίνη: 10+5 χρήσεις που δεν γνώριζες!

xristiana

Κις λορέν με μπρόκολο και τσένταρ

xristiana

Πυρκαγιές: Το 23% της Αττικής κάηκε μέσα σε 7 χρόνια

xristiana