22/8/2023
Υλικά
530 γρ. αλεύρι
500 γρ. γάλα συν 1 κ.σ
2 φύλλα σφολιάτας
300 γρ πράσινες πιπεριές
100 γρ λιαστές ντομάτες σε λάδι
30 γρ βούτυρο
6 γρ φρέσκια μαγιά μπύρας
5 γρ ζάχαρη
2 σκελίδες σκόρδο
Βασιλικός
Αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε στο πολυμίξερ 500 γρ αλεύρι μαζί με τη μαγιά και μετά προσθέτουμε 250 γρ κρύο νερό λίγο-λίγο συνεχίζοντας το ζύμωμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και 10 γρ αλάτι. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 8-10 λεπτά.
Στη συνέχεια τη βγάζουμε από το μίξερ, την πλάθουμε σε μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα μπολ να φουσκώσει, σκεπασμένο, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, σε 1 ώρα περίπου.
Όταν περάσει η ώρα ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, σε παραλληλόγραμμο σχήμα, στις διαστάσεις του ταψιού (περίπου 30 x 40 εκ.).
Αλείφουμε το πιάτο του ταψιού με λίγο λάδι και τοποθετούμε πάνω τη ζύμη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ ανακατεύοντας σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με 30 γρ αλεύρι. Προσθέστε 500 γρ. ζεστό γάλα, λίγο λίγο, ανακατεύοντας με ένα σύρμα και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά.
Καθαρίζουμε τις πιπεριές αφαιρώντας τα κοτσάνια και τους σπόρους και τις κόβουμε σε κύβους. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι με 1 σκελίδα σκόρδο, σοτάρουμε τις πιπεριές σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, μετά αφαιρούμε το σκόρδο και αλατίζουμε, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλα 4 λεπτά.
Γεμίζουμε τη βάση της ζύμης με μια στρώση μπεσαμέλ και μετά μοιράζουμε από πάνω τις πιπεριές και τις λιαστές ντομάτες. Πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα και αρωματίζουμε με λίγα φύλλα βασιλικού.
Καλύπτουμε με τα δύο φύλλα σφολιάτας, τα ενώνουμε στο κέντρο και τα σφραγίζουμε καλά κατά μήκος των άκρων. Στη συνέχεια κόψτε χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας γάλα και αλείφουμε τη ζύμη με αυτό το μείγμα. Ψήνουμε την πίτα στους 180 °C για 30 λεπτά, ώστε να ροδίσει καλά.