ΚεντρικήΜαγειρική

Κολοκυθάκια γεμιστά με κρεμώδες αυγολέμονο

16/8/2023

Υλικά συνταγής

  • Για τα γεμιστά κολοκυθάκια
  • 12 κολοκυθάκια μέτρια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 50γρ. λευκό κρασί
  • 200 γρ. Ρύζι μακρύκοκκο parboiled (κίτρινο)
  • 1 φλ. τσαγιού νερό + ½ λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών
  • ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο + 5-6 κ.σ. για τη κατσαρόλα
  •  ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  •  ½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένο σε ροδελίτσες
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 καρότα κομμένα σε ροδέλες, για την κατσαρόλα
  • Για το κρεμώδες αυγολέμονο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ζωμό από την κατσαρόλα
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 λεμονιών το χυμό
  • 1 λεμονιού το ξύσμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • άνηθο

Εκτέλεση συνταγής

  1. Για τα γεμιστά κολοκυθάκια: Ξεκινήστε ανοίγοντας τα κολοκύθια με το ειδικό εργαλείο και κρατήστε τη σάλτσα. Ψιλοκόβετε τη μισή ποσότητα από την ψίχα που βγάλατε από τα κολοκύθια, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και όλα τα μυρωδικά.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, ρίχνετε το κρεμμύδι, την ψιλοκομμένη ψίχα κολοκυθιών, το καρότο και το σκόρδο και τα σοτάρετε για 2 λ. Μετά προσθέτετε το ρύζι και τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να σοταριστούν λίγο, χωρίς να πάρει χρώμα ο κιμάς.
  3. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε 1 φλ. νερό και τα βράζετε για 2-3 λ ακόμα ή μέχρι το ρύζι να “φτάσει” στα μέσα του βρασίματός του πριν γεμίσετε τα κολοκυθάκια.
  4. Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτετε τα ψιλοκομμένο μυρωδικά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια (κρατάτε λίγο άνηθο μόνο για το σερβίρισμα), το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύετε.
  5. Με ένα κουταλάκι γεμίζετε τα κολοκύθια παίρνοντας, σιγά σιγά, από τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και στη βάση της στρώνετε τα 3 καρότα σε φέτες. Πάνω από τα καρότα τοποθετείτε τα γεμισμένα κολοκυθάκια, το ένα δίπλα στο άλλο.
  6. Προσθέτετε στη κατσαρόλα το 1/2 λίτρο νερό ή ζωμό λαχανικών, φροντίζοντας η ποσότητα να είναι λίγο πιο πάνω από τη μέση της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνετε, σκεπάζετε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζετε για περίπου 30 λ, από την ώρα που θα πάρει βράση, σε μέτρια φωτιά να μην κοχλάζει.
  7. Για το κρεμώδες αυγολέμονο: Σε ένα κατσαρόλι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα χειρός. Όταν ενσωματωθεί ρίχνετε σιγά σιγά το ζωμό μέσα από τη κατσαρόλα που βράσατε τα κολοκυθάκια και συνεχίζοντας το ανακάτεμα με σύρμα μέχρι να πήξει ελαφρώς η κρέμα.
  8. Τέλος προσθέτετε του κρόκους, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, αλάτι, πιπέρι ανακατεύετε καλά για 2-3 λ και αποσύρετε το κατσαρόλι από τη φωτιά. Στη συνέχεια ή μεταφέρετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα κολοκύθια και ανακινείτε την κατσαρόλα να πάει παντού ή σερβίρετε τα κολοκυθάκια και από πάνω τα περιχύνετε με το αυγολέμονο. Πασπαλίζετε από πάνω λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και καλή σας όρεξη!

Πηγή

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Σεµινάριο – Ηµερίδα «Τα Οφέλη Της Εκµάθησης Μουσικών Οργάνων Σε ΑµεΑ – Μουσική Και Τέχνη Για Όλους» Στον Βόλο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Πυρκαγιά δίπλα στην Περιφερειακή Αιγάλεω στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου

xristiana