News ΑΜΕΑΚεντρική

Θεσσαλονίκη: Λεωφορεία με χαλασμένες ράμπες – Ένα ακόμη εμπόδιo για τα άτομα με αναπηρία

17/8/2023

Ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο περιμένοντας το λεωφορείο σε μια στάση στη Θεσσαλονίκη έχει δυο πιθανότητες, είτε να καταφέρει να επιβιβαστεί, είτε όχι. Και αυτό γιατί οι ράμπες δεν λειτουργούν σε όλα τα οχήματα που έχει στον στόλο του ο ΟΑΣΘ.

Ρεπορτάζ: Φιλίππα Βλαστού

Για παράδειγμα, σήμερα σημειώθηκε ένα περιστατικό όπου ένας άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο δεν κατάφερε να επιβιβαστεί, γιατί είχε την ατυχία στο λεωφορείο που θέλησε να ανέβει να μην λειτουργεί η ράμπα. Το γεγονός γνωστοποίησε στα social media ένας άλλος επιβάτης. «Κι αφού περιμέναμε μισή ώρα να εξυπηρετήσει το οργανωμένο δίκτυο αστικής συγκοινωνίας τον άνθρωπο με αμαξίδιο, τελικώς διαπιστώθηκε ότι είναι βαρύς και δε θα μπορέσουν να τον ανεβάσουν στο αστικό. Δεν λειτουργούν οι ράμπες στα περισσότερα αστικά, όπως είπε ο οδηγός, διότι δε γίνεται συντήρηση. 17 Αυγούστου 2023 στην πόλη του μέλλοντος», έγραψε χαρακτηριστικά.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fcharis.ioan%2Fposts%2Fpfbid02r75L2SKKLy4DuP2ovuKPGk2qasLmZE9ahDGJizWHW1Wf6ibjfGrMqKJR4jyothCAl&show_text=true&width=500

Στις ηλεκτρικές ράμπες το μεγαλύτερο πρόβλημα

«Σε αρκετά λεωφορεία υπάρχει πρόβλημα στις ράμπες. Όπου υπάρχουν χειροκίνητες ράμπες λειτουργούν κανονικά, ωστόσο στις ηλεκτρικές εντοπίζονται προβλήματα», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Karfitsa, o γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Αλέξης Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα οχήματα όπου οι ράμπες αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι σε εκείνα που έχουν ενταχθεί στον στόλο του Οργανισμού μέσω leasing.

«Σε κάποια λεωφορεία οι ράμπες ήταν ήδη χαλασμένες από την πρώτη στιγμή που ήρθαν, σε άλλα χάλασαν στην πορεία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο αριθμός των οχημάτων που δεν λειτουργούν οι ράμπες είναι περίπου 50, υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να επισκευαστούν γιατί δεν υπάρχουν ανταλλακτικά.

Από την πλευρά του ο ΟΑΣΘ επιβεβαιώνει στην Karfitsa ότι υπάρχει πρόβλημα στις ράμπες κάποιων λεωφορείων, σε περιορισμένο αριθμό και μόνο σε εκείνα που έχουν ηλεκτρικές. «Ο αριθμός αλλάζει συνεχώς, δεν είναι σταθερός, γιατί κάποια από αυτά επισκευάζονται. Λόγω της μεγάλης έλλειψης που παρατηρείται σε ανταλλακτικά η επισκευή καθυστερεί, αλλά γίνεται η επιδιόρθωση. Οι ηλεκτρικές ράμπες όμως είναι πιο ευαίσθητες από τις χειροκίνητες και χρειάζονται ειδική συντήρηση», σημειώνει ο Οργανισμός.

Να τονιστεί ότι ο ΟΑΣΘ μετράει αντίστροφα τον χρόνο για την έλευση των καινούργιων ηλεκτρικών λεωφορείων, με τα οποία – Οργανισμός και επιβατικό κοινό – ευελπιστούν ότι θα λυθούν πολλά προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και θα αναβαθμιστεί το μοναδικό μέσα μαζικής μεταφοράς που έχουν οι κάτοικοι της πόλης.

Ειδικά λεωφορεία με δωρεάν μεταφορά για ΑμεΑ

Όσον αφορά την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, ο ΟΑΣΘ επισημαίνει ότι στον στόλο του έχει προσθέσει ειδικά λεωφορεία, τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά άτομα με αναπηρίες. Τα ειδικά μίνι λεωφορεία μετακινούν δωρεάν, κατόπιν ραντεβού, συμπολίτες μας με κάθε μορφής αναπηρία. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καλέσει στον ΟΑΣΘ και αναφέροντας τον προορισμό που επιθυμεί να πάει και την ώρα που θέλει να τον παραλάβει το λεωφορείο να τον εξυπηρετήσει. Σε όλα τα ειδικά οχήματα του ΟΑΣΘ υπάρχει συνοδός, ο οποίος μεριμνά για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση, καθώς και για την μετακίνηση των ανθρώπων με αναπηρίες. Προς το παρόν στην υπηρεσία είναι εγγεγραμμένα περίπου 800 άτομα.

Η δωρεάν υπηρεσία παρέχεται, επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 6 το πρωί έως τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα. Τα τηλέφωνα για πληροφορίες και ραντεβού είναι 2310-933930 και 2310-952638 και λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Πηγή: https://www.karfitsa.gr

Related posts

Το 3ο Τουρνουά Αγάπης Στην Καλαμαριά

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana

Δυο Ημερομηνίες Σταθμοί Για Τον Καρκίνο Της Παιδικής Ηλικίας

xristiana