ΚεντρικήΟμορφιά

Αποδεικνύεται ότι ο καθαρισμός του προσώπου σας μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο!

9/8/2023

Μπορείτε να σκεφθείτε τίποτα καλύτερο μπαίνοντας στο σπίτι μετά από μία κουραστική, πολυάσχολη εργάσιμη μέρα, από το να κάνετε ένα χαλαρωτικό καθαρισμό προσώπου; Οι ειδικοί μάλιστα, συμφωνούν ότι ο καθαρισμός τού προσώπου σας μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εγκεφάλου σας!

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Η σχέση μεταξύ καθαρισμού και υγείας του εγκεφάλου

Η στενή σύνδεση εγκεφάλου-δέρματος είναι καλά τεκμηριωμένη. Υπάρχει ακόμη και ένας ολόκληρος τομέας ψυχοδερματολογίας αφιερωμένος στην ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο το μυαλό μας επηρεάζει την υγεία του δέρματός μας — και το αντίστροφο.

Αλλά το να πλένεις το πρόσωπό σου αξίζει τη δική του στιγμή στην ψυχοδερμική συζήτηση. Απλώς ακούστε τι λένε οι ειδικοί: «Υπάρχει ένα μεγάλο ψυχολογικό συστατικό στο ξεπλύσιμο της ημέρας! Τη στιγμή που επιστρέφετε στο σπίτι, πρέπει να αλλάξετε τα ρούχα της δουλειάς και να φορέσετε τα ρούχα του σπιτιού. Μετά νιώθετε σαν να αφήσατε πίσω το άγχος της ημέρας…

Υπάρχει επίσης ένας συμβολικός καθαρισμός της ημέρας με το πλύσιμο του προσώπου. Καθώς η ξεπλένετε τους ρύπους από το πρόσωπο, το ίδιο συμβαίνει και με τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες.

Δεν έχουμε πολλά δεδομένα για τα οφέλη του εγκεφάλου λόγω του πλυσίματος του προσώπου συγκεκριμένα, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι ο καθαρισμός του εαυτού μας σχετίζεται με τη μείωση του άγχους, ακόμη και μετά από αγχωτικά γεγονότα.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε τελετουργική συμπεριφορά, και τα τελετουργικά καθαρισμού υπάρχουν εδώ και αιώνες σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις.

Για παράδειγμα: Ένα τελετουργικό όπως ο καθημερινός καθαρισμός φέρνει συνέπεια κάθαρσης, που βοηθά στην ισορροπία του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. Όχι μόνο για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ και τους ρύπους αλλά  και για να προσφέρετε στιγμές χαλάρωσης μετά από μία αγχωτική ημέρας.

Μάλιστα, μία ιαπωνική μάρκα ομορφιάς, η Tatcha, επί του παρόντος διεξάγει νευρολογικές δοκιμές για να δείξει τα οφέλη διαφόρων προϊόντων στον εγκέφαλο. Η σύνδεση μυαλού-δέρματος είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό χρησιμοποιούν συστηματικά ηλεκτροεγκεφαλογραφία (EEG) για να μετρούν τις νευρικές αποκρίσεις των συμμετεχόντων όταν δοκιμάζουν προϊόντα.

Μπορεί να φαίνεται τραβηγμένο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι είναι δυνατόν να δούμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Όταν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης», εξηγούν. «Αυτό θα αυξήσει όλα αυτά τα θετικά μόρια. Και αν μειώσετε την κορτιζόλη, μειώνετε το άγχος σας. Είναι καλό για τη διάθεσή σας, είναι καλό για τη θεραπεία και είναι καλό για τη φλεγμονή».

Ποιο καθαριστικό είναι καλύτερο για την ανακούφιση από το στρες;

Αλλά δεν είναι μόνο ο ίδιος ο καθαρισμός που φέρει τη μαγεία που ανακουφίζει από το άγχος. Πολλά προϊόντα περιέχουν επίσης αρώματα που εξισορροπούν τη διάθεση και καταπραϋντικές υφές που προκαλούν χαλάρωση.

Πάρτε, για παράδειγμα, τις νότες του γιασεμιού, του τριαντάφυλλου ή του λοτού. Το γιασεμί π.χ. είναι ένα απίστευτο συστατικό της Αγιουρβέδα που είναι γνωστό ότι διεγείρει τις ορμόνες της «καλής αίσθησης» που μπορούν να ανεβάσουν την ενέργεια και τη διάθεσή σας. Αυτή η αντίδραση είναι αποτέλεσμα της φυσικής ενίσχυσης της σεροτονίνης όταν εφαρμόζεται γιασεμί.

Φυσικά, μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στο άρωμα και αποφεύγουν τις φόρμουλες με έγχυση αιθέριων ελαίων. Μπορείτε ακόμα να βρείτε επιτυχία με ένα βάλσαμο καθαρισμού χωρίς άρωμα  σε συνδυασμό με ένα χαλαρωτικό μασάζ προσώπου.

Το να κάνετε μασάζ προσώπου, ακόμα κι αν είναι γρήγορο, σίγουρα αυξάνει την κυκλοφορία στο πρόσωπο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε τη ροή του αίματος όταν αισθάνεστε άγχος.

Όταν είμαστε ταραγμένοι ή αγχωμένοι, τα πάντα μας «κλέβουν» το αίμα για να πάει σε μεγάλους μύες. Σκεφτείτε πώς μπορεί να στραγγίσει το χρώμα από το πρόσωπό σας όταν αντιμετωπίζετε μια περίοδο άγχους. Ενθαρρύνοντας τη ροή του αίματος πίσω στο πρόσωπο, δίνετε σήμα στο υπόλοιπο σώμα σας ότι είναι εντάξει να χαλαρώσετε.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ατέλειες; Εξάλειψέ τες με την θαυματουργή δράση της Νιασιναμίδης!

xristiana

Δήμος Διονύσου: Εκδήλωση Με Θέμα “Ψυχική Υγεία Και Γονεϊκότητα”

xristiana

Προσέξτε πόσες ώρες κοιμάστε – Είναι κρίσιμες για την υγεία του εγκεφάλου σας

xristiana