ΚεντρικήΠεριβάλλον

Αλλάζουν τα καλοκαίρια μας, θα γίνουν πιο ζεστά και απρόβλεπτα

29/6/2023

Εάν η ατάκα «ωραίος καιρός σήμερα» θεωρείται εδώ και δεκαετίες κλισέ για να σπάσει τον πάγο κανείς και να αρχίσει μια συζήτηση, φαίνεται πως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Oπως ακριβώς αλλάζει και ο καιρός, φέρνοντας άγνωστες για εμάς με το κάποτε μεσογειακό κλίμα συνθήκες: αφόρητους καύσωνες, περιόδους ακραίας ξηρασίας, εποχές ασταμάτητων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων.

Θα πρέπει, λοιπόν, να μάθουμε να ζούμε με καυτά καλοκαίρια; Θα φτάσει κάποτε ο υδράργυρος τους 50 βαθμούς Κελσίου; Και θα είναι το φετινό καλοκαίρι το θερμότερο των τελευταίων ετών; Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια. Ολοι οι επιστήμονες, ωστόσο, συμφωνούν ότι κλιματικά έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Και ότι αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε πράγματα που δεν θα τα πιστεύουμε.

Κλίμα… ερήμου

Ο ακαδημαϊκός, καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός λέει ότι ίσως και να το έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο. Και ότι έχει μικρή σημασία το πώς θα εξελιχθεί το φετινό καλοκαίρι, με δεδομένο ότι κάθε φέτος θα είναι και… χειρότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής που επιφέρει η ανθρώπινη δραστηριότητα. «Φέτος», αναφέρει ο κ. Ζερεφός στο «ΘΕΜΑ», «έχουμε ένα εξαιρετικά ανώμαλο έτος. Χάσαμε τις βροχές και τα χιόνια τον μισό χειμώνα και μαζεύτηκαν βροχές μετά τον Μάρτιο. Αυτή η αποσταθεροποιημένη κατάσταση οδήγησε σε μια περίεργη άνοιξη και σύμπτυξη του καλοκαιριού». Είναι όμως μόνο ελληνικό αυτό το φαινόμενο;

Ο επιστήμονας εξηγεί ότι το ίδιο ανώμαλος ήταν ο χειμώνας στην Αμερική και το καλοκαίρι στον Καναδά, με ακραίες θερμοκρασίες και όμοια ακραίες μεταβολές του καιρού. Και αυτό είναι που κάνει για τους ειδικούς πιο δύσκολο το να δουν τι έρχεται. «Εχουμε δει και καύσωνες στη Σιβηρία. Πέρυσι τον Αύγουστο ήταν πιο ζεστά στη Σιβηρία απ’ ό,τι στην Αθήνα».

Κλείσιμο

Ρωτάμε τον κ. Ζερεφό εάν το φετινό καλοκαίρι θα είναι από τα θερμότερα των τελευταίων ετών και αν θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με θερμοκρασίες που θα πλησιάζουν τους 50 βαθμούς Κελσίου. «Δεν υπάρχει μοντέλο -παρότι στην Ακαδημία Αθηνών διαθέτουμε μεγάλη υπολογιστική ισχύ- που να μπορεί να μας πει με ακρίβεια τι θα γίνει. Είναι ισχυρή η πιθανότητα, πάντως, να είναι (το φετινό καλοκαίρι) θερμότερο από το περσινό. Και γενικά να γίνονται θερμότερα τα καλοκαίρια, καθώς οδεύουμε προς στο σημείο στο οποίο η ανατολική Ελλάδα θα γίνει υποερημική».

Ο Ελληνας ακαδημαϊκός λέει ότι στο τέλος θα καταλήξουμε στο «όσοι μείνουν και όσοι μάθουν»: «Στην Ελλάδα, ο πρώτος καύσωνας ήταν το 1987, με 3.000 θερμόπληκτους. Από τότε ήρθαν αρκετοί καύσωνες και μάθαμε τα κλιματιστικά και αναπτύξαμε συστήματα προειδοποιήσεων ώστε να προσαρμόζουν οι άνθρωποι τις δραστηριότητές τους και να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω τις θερμές ώρες. Θα φτάσουμε σε ένα σημείο όμως, ενδεχομένως μετά από 20 χρόνια, στο οποίο απλά δεν θα μπορεί κανείς να βγει έξω όταν θα υπάρχει καύσωνας»…

Με τη φετινή χρονιά να έχει ξεκινήσει με μία από τις χειρότερες ξηρασίες για τουλάχιστον το 1/4 της επιφάνειας της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη νοτιοδυτική, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι θερμότερο, όχι μόνο σε σχέση με το περσινό, αλλά και με τα περισσότερα προηγούμενα.

Και το συνδέουν αυτό με την εκτίμηση της Κλιματικής Υπηρεσίας της Ε.Ε., Copernicus, ότι επανακάμπτει το φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες. Το φαινόμενο φέρνει τη λεγόμενη «μετεωρολογική ακινησία» που προκαλεί μεγάλα διαστήματα ξηρασίας, εξάτμιση των επιφανειακών υδάτων λόγω υψηλών θερμοκρασιών ή και το αντίθετο, επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις.

Πηγή: https://www.protothema.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Χακάροντας το Μυαλό: πως μας επηρεάζουν οι οθόνες»

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 25/10

xristiana

Kit που πρέπει να έχετε μαζί σας κατά τις αποδράσεις σας στην φύση

xristiana