News ΑΜΕΑΚεντρική

H Τοyota κατασκεύασε την πρώτη κινητή τουαλέτα για ΑΜΕΑ σε καροτσάκια

13/6/2023

Για την εξέλιξη της ρυμουλκούμενης τουαλέτας χρειάστηκαν τρία χρόνια, δηλαδή όσα και για την εξέλιξη ενός νέου αυτοκινήτου.

Ας μην είμαστε υποκριτές. Όλοι θεωρούμε τις χημικές τουαλέτες, που τοποθετούνται σε διάφορες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, σε πλαζ και κάμπινγκ, εργοτάξια, πάρκα κλπ., αναγκαίο κακό και τις χρησιμοποιούμε μόνο σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης. Αν βάλουμε όμως στη θέση μας τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, θα δούμε ότι είναι ουσιαστικά αποκλεισμένοι από τη χρήση τέτοιων αποχωρητηρίων, πράγμα που επηρεάζει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες κινητικότητάς τους εκτός σπιτιού.

Η Toyota αποφάσισε το 2019 να λύσει αυτόν τον Γόρδιο Δεσμό και έδωσε στο σχεδιαστικό της τμήμα Vision Design Division την ασυνήθιστη εντολή, να διαμορφώσει μία τουαλέτα, που θα μπορούσε να μεταφέρεται, να μην βάζει εμπόδια στους συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες και προβλήματα κινητικότητας και να είναι πολύ απλή στη χρήση της. Η προτεραιότητα δόθηκε φυσικά στα άτομα, που χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι, για τα οποία δεν υπήρχε μέχρι σήμερα απολύτως καμία μέριμνα και αποκλείονταν από γιορτές και φεστιβάλ, από κατασκηνώσεις, κλπ.

itoilet1

Η τουαλέτα – τροχόσπιτο με ράμπα πρόσβασης

Ένα αρχικό πρωτότυπο αυτής της τουαλέτας θα παρουσιαζόταν το 2020 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που αναβλήθηκαν όμως λόγω του κορονοϊού και πραγματοποιήθηκαν τελικά το 2021. Τα ‘’πρωτόλεια’’ αποχωρητήρια κέρδισαν τις εντυπώσεις, καθώς ήταν εύκολα προσβάσιμα σε άτομα με καροτσάκια και αρκετά ευρύχωρα και πρακτικά στο εσωτερικά τους, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Οι εμπειρίες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο βοήθησαν την Toyota να βελτιώσει κάποια στοιχεία, που αποδείχθηκαν λίγο προβληματικά στην πράξη και να τελειοποιήσει την ιδέα της.

itoilet2

Ο χώρος επιτρέπει ελιγμούς με καροτσάκια

Αρχικά προβλεπόταν η κατασκευή μιας τουαλέτας με τη μορφή ενός αυτοκινούμενου οχήματος, ωστόσο προτιμήθηκε τελικά ως πρακτικότερη η λύση της τουαλέτας – τροχόσπιτου. Οι Ιάπωνες κατάφεραν να περιορίσουν το βάρος του φτιάχνοντας ένα κέλυφος τύπου σάντουιτς με γέμιση τεχνητή ρητίνη ανάμεσα σε λεπτά μεταλλικά τοιχώματα, όπως γίνεται και στα ρυμουλκούμενα ψυγεία. Eπίσης εξέλιξαν ένα καινοτόμο σύστημα εξοικονόμησης νερού, παρόμοιο με εκείνο που λειτουργεί στα τρένα υψηλών ταχυτήτων της Ιαπωνίας, ενώ η απαιτούμενη ενέργεια προέρχεται από το ρεζερβουάρ του οχήματος – ρυμουλκού.

itoilet3

Ειδικές λαβές στήριξης και λεκάνη σε ιδανικό ύψος

Να σημειώσουμε, ότι ακόμη και μέχρι σήμερα προχωρούν οι άνθρωποι της Toyota σε μικροβελτιώσεις. Η καινοτόμα τουαλέτα – τροχόσπιτο χρησιμοποιήθηκε για παράδειγμα στο Ράλι Ιαπωνίας του 2022 και χάρη στις παρατηρήσεις των επισκεπτών αντικαταστάθηκε η πόρτα από μία νέα με ηλεκτροκίνητη, ενώ απλοποιήθηκε ο μηχανισμός κλειδώματος. Όλοι ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η ιδέα σε φάση μαζικής υλοποίησης και να δώσει λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, που περνά μέχρι στιγμής κάτω από τα ραντάρ της πλειοψηφίας των πολιτών.

Δείτε και το σχετικό video της Toyota:

Πηγή: https://www.ieidiseis.gr

Related posts

Το 1ο “Pink Together” στη Θεσσαλονίκη – Ενημερωτική εκστρατεία για την Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Μαστού

xristiana

Heart & Mind GYM teens: Προπονώ Καρδιά & Νου

xristiana

Στάθης Ψάλτης

xristiana