ΚεντρικήΜαγειρική

Τορτελίνια με 4 τυριά και υπέροχη σάλτσα στο φούρνο

20/6/2023

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. τορτελίνια με γέμιση τυριών, βρασμένα
  • 150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
  • 150 γρ. γκούντα, τριμμένο
  • Για τη σάλτσα
  • 70 γρ. μπέικον, καπνιστό
  • 500 γρ. ντομάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια ή 1 κοσνέρβα ολόκληρα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή 1 κοσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 100 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών
  • 1 κοφτό κ.γ. ρίγανη αποξηραμένη, ψιλοτριμμένη
  • 1 κοφτό κ.γ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό χλιαρό, ή ζωμό κότας
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζετε να βράσουν τα τορτελίνια σας σε μπόλικο, κοχλαστό αλατισμένο νερό, αλ τέντε, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στην άκρη. θρυμματίζετε τη φέτα, τρίβετε τα υπόλοιπα τυριά, τα αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ και τα αφήνετε και αυτά στην άκρη μέχρι να τα χρειαστείτε. 
  2. Για τη σάλτσα: Τοποθετείτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο και το μπέικον και ανακατεύετε με ένα κουτάλι μέχρι το μπέικον να πάρει ωραίο χρώμα και να βγάλει όλα τα λάδια του. Προσθέτετε το κρεμμύδι και ανακατεύετε ξύνοντας τον πάτο της κατσαρόλας προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε περίπτωση που έχει στεγνώσει το σκεύος.
  3. Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το ανακάτεμα και μόλις καραμελώσει το κρεμμύδι, αδειάζετε μέσα την ντομάτα κονκασέ, ανακατεύετε με ένα κουτάλι και ξύνετε πάλι τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσει ότι έχει κολλήσει εκεί.
  4. Αμέσως μετά, προσθέτετε τη ρίγανη, το βασιλικό, τη ζάχαρη, τη κανέλα, το νερό ή ζωμό κότας, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για 15-20 λ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μετά χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε τη κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και σιγοβράζετε για περίπου 10 λ ακόμα. Μόλις δέσει η σάλτσα, την αποσύρετε από τη φωτιά.
  5. Λαδώνετε ένα ορθογώνιο ταψί, αδειάζετε μέσα τα βρασμένα τορτελίνια, τα καλύπτετε σε όλη την επιφάνειά τους με τη σάλτσα και από πάνω τα σκεπάζετε καλά με τα τυριά. Ψήνετε το φαγητό σας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 25-30 λ ή μέχρι πάρουν ένα χρυσό-μελί χρώμα τα τυριά. Τα σερβίρετε αμέσως ζεστά. 

TIPS: 1) Όταν ρίξετε το κρεμμύδι, θα σας βοηθήσει με την υγρασία του να ξύσετε τον πάτο της κατσαρόλας και να ξεκολλήσουν όλα τα κομμάτια του μπέικον που έχουν κολλήσει εκεί. 2) Σε περίπτωση που δείτε ότι όταν ρίξετε τη κρέμα γάλακτος η σάλτσα είναι αρκετά αραιή, βράστε τη λίγο παραπάνω. 3) Αν δεν θέλετε κάποιο από τα τυριά της συνταγής, μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας, αρκεί να λιώνει εύκολα.

Πηγή

Πηγή: https://www.sintayes.gr

Related posts

Χαλκιδική: Φυτεύουν μπουκάλια με κρασί για παλαίωση – Ένα πρότζεκτ που δεν έχει ξαναγίνει

xristiana

Αφθονία, γαλήνη και πληρότητα: Αυτά τα 2 ζώδια θα έχουν την καλύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη

xristiana

“TechSaloniki2024” υπό την αιγίδα της Π.Κ.Μ. και του Δήμου Θεσ/νίκης

xristiana