ΚεντρικήΟμορφιά

Τα dos και τα don’ts για υγιή επιδερμίδα

21/6/2023

Το θέμα «επιδερμίδα» συνδέεται άμεσα με τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Κι αυτό γιατί ένας υγιεινός τρόπος ζωής και μια συνεπής ρουτίνα αυτοφροντίδας μπορούν να είναι τα κλειδιά της ισορροπίας όχι μόνο προφανώς για το δέρμα.

Είναι σημαντικό επομένως τελικά να σκεφτούμε την ομορφιά με μια πιο ευρεία έννοια και από μέσα προς τα έξω και τελικά να προσπαθήσουμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές, γνωρίζοντας βέβαια πρώτα τα dos και τα don’ts που μπορούν να μας εξασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τα dos της υγιούς επιδερμίδας

Ενυδάτωση

Πίνετε πολύ νερό καθημερινά για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο. Το νερό βοηθά στην αποβολή των τοξινών και στην θρέψη του δέρματος. Ως εκ τούτου, η καθημερινή κατανάλωσή του ωφελεί την επιδερμίδα αλλά βέβαια, όπως είναι γνωστό, και τη γενική υγεία.

Για να αποτρέψετε ξηρότητα και «ρωγμές», ενυδατώστε το σώμα σας σχολαστικά κάθε μέρα, πέραν της κατανάλωσης νερού και με μια ενυδατική κρέμα, ώστε να παραμένει λείο και απαλό.

Ισορροπημένη διατροφή

Επιλέξτε υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα (μήλα, μούρα) και ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα).

Έτσι, μπορεί να βελτιωθεί όχι μόνο η ποιότητα της επιδερμίδας αλλά και της καθημερινότητάς σας σε όλα τα επίπεδα.

Απολέπιση

Κάντε απολέπιση σώματος, ιδανικά σε εβδομαδιαία βάση, για να αφαιρείτε τα παλιά νεκρά κύτταρα του δέρματος, βοηθώντας το να αναζωογονηθεί.

Επιπλέον, τρίψτε απαλά το πρόσωπό σας με scrub μία ή δύο φορές την εβδομάδα και πλένετέ το τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας ένα απαλό καθαριστικό.

Ποιοτικός ύπνος

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα όπως γήρανση, ακμή και αυξημένη ευαισθησία.

Κοιμηθείτε σωστά- 7 με 9 ώρες καθημερινά- για να διατηρήσετε το δέρμα σας νεανικό και υγιές, την ενέργειά σας σε καλά επίπεδα και την κάθε λειτουργία του οργανισμού σας στα… καλύτερά της.

Άσκηση

Η άσκηση βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και στην προώθηση της υγιούς κυκλοφορίας. Ως εκ τούτου, θρέφει τα κύτταρα και διατηρεί το δέρμα υγιές και «ζωντανό», χώρια τα πολλαπλά της οφέλη για ολόκληρο το σώμα, το μυαλό και την ψυχική υγεία.

Και τα don’ts…

Κάπνισμα

Το κάπνισμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες, λεπτές γραμμές και ξηρότητα. Το κάπνισμα εμποδίζει επίσης την παροχή αίματος που διατηρεί τον ιστό του δέρματος ελαστικό και υγιή. Τα προβλήματα στην υγεία που μπορεί να προκύψουν λόγω αυτού του εθισμού δε, είναι σοβαρά και ήδη ευρέως γνωστά.

Μη αφαίρεση make up

Πόσες φορές έχετε πέσει για ύπνο με το make up σας; Αν αφήνετε το μακιγιάζ κατά τη διάρκεια της νύχτας, μακροπρόθεσμα η επιδερμίδα σας βλάπτεται. Ώρα λοιπόν να «κόψετε» αυτήν την κακιά συνήθεια…

Άγχος

Το άγχος συνδέεται με πολλά. Ένα από αυτά είναι και η υγεία της επιδερμίδας. Το υπέρ του δέοντος άγχος προκαλεί μια χημική απόκριση στο σώμα κάνοντας το δέρμα πιο ευαίσθητο. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει δερματικά προβλήματα όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή.

Ήλιος

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του δέρματός σας και να οδηγήσει σε ηλιακά εγκαύματα, ρυτίδες, αφυδάτωση, ερυθρότητα και τραχιά υφή. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βάζετε την αντηλιακή σας κρέμα στο πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος και τα χέρια σας πριν βγείτε από το σπίτι κάθε πρωί (και βέβαια να ανανεώνετε όταν είστε εκτεθειμένοι για πολλή ώρα στον ήλιο).

Καυτό ντους

Το πολύ ζεστό μπάνιο κάνει το σώμα μας να χαλαρώνει, αλλά μπορεί να βλάψει το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου και να προκαλέσει κοκκινίλες και τραχύτητα.΄

Ιδανικά, προτιμήστε το χλιαρό και γιατί όχι, τώρα που η θερμοκρασία ανεβαίνει, το κρύο νερό.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γονείς προσοχή: Αυτά είναι τα πιο θανατηφόρα δηλητήρια που απειλούν τα παιδιά στο σπίτι

xristiana

Κορωνοϊός: 66 θάνατοι, 279 διασωληνωμένοι και 8.413 κρούσματα

xristiana

Φραντς Σούμπερτ: Ένας ιδιοφυής συνθέτης που έφυγε νωρίς

xristiana