ΚεντρικήΟμορφιά

Ναι, πρέπει να φοράτε αντηλιακό με τα προϊόντα αυτομαυρίσματος – Να γιατί

13/6/2023

Ακούστε, λάτρεις της ηλιόλουστης λάμψης: Οι επιβλαβείς ακτίνες UVA και UVB δεν ενδιαφέρονται για το αν έχετε μαυρίσει ή όχι. Το αν έχετε πάρει χρώμα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για το θέμα της προστασίας. Ενώ και τα προϊόντα αυτομαυρίσματος, δεν είναι πιο ασφαλή. Όταν πρόκειται για μαύρισμα με βάση τα self tans, ο κίνδυνος γίνεται ακόμη πιο έντονος και να γιατί.

Από τη Μαρία Καλοπούλου

Τα πρότυπα ομορφιάς που επικεντρώνονται γύρω από το μπρονζέ δέρμα μπορεί να προσπαθήσουν να κάμψουν τους κανόνες όσον αφορά την αντηλιακή προστασία, αλλά το γεγονός είναι ότι το αντηλιακό είναι ένα αδιαπραγμάτευτο μέρος μιας υγιεινής, αποτελεσματικής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας.

Η μελανίνη είναι ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός του οργανισμού ενάντια στα ηλιακά εγκαύματα. Όσο περισσότερη μελανίνη παράγει το σώμα, τόσο πιο σκούρο γίνεται το δέρμα.

Η δημιουργία ενός βασικού μαυρίσματος για την προστασία του δέρματος, ξεκινώντας την παραγωγή μελανίνης είναι ένας κοινός μύθος, και φυσικά το μαύρισμα από προηγούμενη έκθεση δεν προσφέρει ουσιαστικά καμία αντηλιακή προστασία.

Πώς διαφέρουν οι «αυτομαυρισμένοι» από το μαύρισμα στον ήλιο

Τα προϊόντα αυτομαυρίσματος διαφημίζονται ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση για το σολάριουμ ή την έκθεση στον ήλιο, κάτι που ισχύει ως επί το πλείστον.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να επιτύχουν μια ζεστή, ηλιόλουστη χροιά στο δέρμα χωρίς να εμποτίζονται από τις ακτίνες UVA και UVB για ώρες, αλλά δεν προκαλούν με… μαγικό τρόπο το σώμα να παράγει περισσότερη μελανίνη, όπως θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί.

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό μαύρισμα κάτω από τον ήλιο, τα self tans χρησιμοποιούν έναν χρωστικό παράγοντα που ονομάζεται διυδροξυακετόνη ή DHA για να μαυρίσουν το δέρμα.

Όταν εφαρμόζεται τοπικά, το DHA αντιδρά με τα αμινοξέα του δέρματος για να παράγει μελανοιδίνες, οι οποίες είναι καφέ πολυμερείς χρωστικές. Αυτές οι χρωστικές κάθονται στην εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, δημιουργώντας την όψη ενός μαυρίσματος χωρίς να αυξάνουν ουσιαστικά τη μελανίνη.

Σκεφτείτε ένα αυτομαυριστικό σαν βαφή μαλλιών. Μια μελαχρινή μπορεί να βάψει τα μαλλιά της ξανθά, αλλά όταν οι ρίζες της μεγαλώσουν ξανά, θα είναι ακόμα μελαχρινή.

Ομοίως, ένα άτομο με πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν αυτομαυρίσματος για να χρωματίσει το δέρμα του σε πιο σκούρα απόχρωση, αλλά όταν αυτά τα εξώτερα νεκρά κύτταρα του δέρματος φθείρονται φυσικά και παράγονται νέα κύτταρα, τα επίπεδα μελανίνης τους – και η ικανότητα αποφυγής της βλάβης από τον ήλιο – παραμένει το ίδιο.

Ταυτόχρονη χρήση αυτομαυριστικών και αντηλιακής προστασίας

Επιπλέον, τα αυτομαυριστικά μπορούν να κάνουν πιο δύσκολο τον οπτικό εντοπισμό ενός ηλιακού εγκαύματος, καθώς οι χρωστικές ουσίες «λεκιάζουν» τεχνητά το δέρμα.

Ενώ μπορεί να είναι πιο δελεαστικό να αμελείτε το αντηλιακό όταν έχετε ήδη ένα βαθύ, χρυσαφένιο μπρούτζινο χρώμα, αυτή είναι ακριβώς η στιγμή που το δέρμα σας χρειάζεται τη μεγαλύτερη προστασία.

Και ευτυχώς, υπάρχουν πολλές αντηλιακές επιλογές χωρίς λεκέδες και ραβδώσεις που θα προστατεύσουν τόσο το δέρμα σας όσο και το αυτομαυριστικό πάνω από αυτό.

Προσοχή: Πρώτα απλώνετε το αντηλιακό σας και μετά το self tan.

Συνιστάται η χρήση αντηλιακών συνθέσεων χωρίς λάδι που δεν θα διασπάσουν το χρώμα του αυτομαυρίσματος σας (ή δεν θα κάνουν το δέρμα σας να ερεθιστεί στις μη φαγεσωρογόνες ιδιότητές τους).

Όποιο αντηλιακό και να επιλέξετε, το πιο σημαντικό είναι να το χρησιμοποιείτε. Τα αυτομαυριστικά είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για το μαύρισμα χωρίς υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά αν δεν προστατεύετε το δέρμα σας με αντηλιακό με επαναλαμβανόμενη εφαρμογή κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν προστατεύετε πραγματικά το σώμα σας. Χρησιμοποιείτε πάντα αυτομαυριστικό ταυτόχρονα με το αντηλιακό, όχι αντί αυτού.

Πηγή: https://www.womanidol.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Υψηλό ουρικό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

xristiana

Δ. Θεσσαλονίκης: Υπαίθρια Αγορά Με Δημιουργίες Των Μελών Του ΚΑΠΗ Για Φιλανθρωπικό Σκοπό

xristiana

Το φιλί και η ιστορία του

xristiana