ΚεντρικήΠεριβάλλον

Πού καταλήγουν τα μικροπλαστικά που αναπνέουμε;

18/6/2023

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας, η οποία εναποτίθεται στο αναπνευστικό μας σύστημα κάθε εβδομάδα.

Τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού προέρχονται από την αποδόμηση των πλαστικών προϊόντων και είναι άκρως επικίνδυνα για την υγεία, καθώς συνήθως περιέχουν τοξικούς ρύπους και χημικά.

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϋ, του Πανεπιστημίου Western Sydney, του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, του Πανεπιστημίου Urmia και του Πανεπιστημίου Aslamic Azad στο Ιράν, καθώς και του Πανεπιστημίου της Κομίγια στο Μπαγκλαντές, αποκαλύπτει σε ποιες περιοχές του ανθρώπινου αναπνευστικού συστήματος συσσωρεύονται τα μικροπλαστικά.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπολογιστικό μοντέλο δυναμικής των ρευστών. Μέσω αυτού του μοντέλου κατάφεραν να αναλύσουν τη διαδρομή και το σημείο εναπόθεσης των μικροπλαστικών στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

«Εκατομμύρια τόνοι μικροπλαστικών έχουν εντοπιστεί στο νερό, στον αέρα και στο έδαφος. Η παγκόσμια παραγωγή μικροπλαστικών εκτοξεύεται και η πυκνότητα των μικροπλαστικών στον αέρα αυξάνεται σημαντικά» ανέφερε ο Μοχάμεντ Ισλάμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης και προσέθεσε: «Για πρώτη φορά, το 2022, ερευνητές εντόπισαν μικροπλαστικά βαθιά στην ανθρώπινη αναπνευστική οδό γεγονός που δημιουργεί ανησυχία σχετικά με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους».

Οι ερευνητές ακολούθησαν τη διαδρομή μικροπλαστικών με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη στο αναπνευστικό σύστημα. Διαπίστωσαν ότι τα μικροπλαστικά έτειναν να συγκεντρώνονται στη ρινική κοιλότητα και στον οροφάρυγγα (στο πίσω μέρος του στόματος και του λαιμού).

«Το πολύπλοκο και πολύ ασύμμετρο ανατομικώς σχήμα των αεραγωγωγών και η σύνθετη ροή του αέρα στη ρινική κοιλότητα και τον οροφάρυγγα οδηγούν τα μικροπλαστικά στο να παρεκκλίνουν από το “μονοπάτι” της ροής και να εναποτίθενται σε αυτές τις περιοχές» σημείωσε ο Ισλάμ.

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι οι συνθήκες της αναπνοής και το μέγεθος των μικροπλαστικών επιδρούσαν στην εναπόθεση των σωματιδίων στους αεραγωγούς.

Η αυξημένη ροή αέρα οδηγούσε σε μικρότερη εναπόθεση, ενώ τα μεγαλύτερα σε μέγεθος μικροπλαστικά (των 5,56 μικρομέτρων) συσσωρεύονταν συχνότερα στο αναπνευστικό σύστημα σε σύγκριση με τα μικρότερα σε μέγεθος πλαστικά σωματίδια.

Οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους επιβεβαιώνουν τη δικαιολογημένη ανησυχία σχετικά με την έκθεση των ανθρώπων σε μικροπλαστικά, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης από πλαστικά ή έντονη βιομηχανική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρόσκληση για συμμετοχή στην υβριδική εκδήλωση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης «Αναπτύσσοντας τον Προσβάσιμο Τουρισμό στην Ελλάδα»

xristiana

Υγιεινά μπισκότα με σμέουρα

xristiana

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΓΟ 4 ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΚΩΔ. ΟΠΣ 5011444 (Ε.Π. «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020»)

xristiana