ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Λουκέτο» στο μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου στην Ευρώπη

15/6/2023

Το μεγαλύτερο πεδίο φυσικού αερίου θα χάσει από το φθινόπωρο η Ευρώπη, καθώς η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Γκρόνινγκεν

Το «λουκέτο» θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου, με την οριστική απόφαση να λαμβάνεται σ’ ένα από τα επικείμενα υπουργικά συμβούλια της τοπικής κυβέρνησης.

Το πεδίο του Γκρόνινγκεν θεωρείται το μεγαλύτερο στη δυτική Ευρώπη, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο αφενός στις προμήθειες της Γηραιάς Ηπείρου, αφετέρου στα δημόσια οικονομικά της Ολλανδίας.

Η παραγωγή ξεκίνησε το 1963. Ωστόσο, δύο δεκαετίες αργότερα, οι ντόπιοι άρχισαν να παρατηρούν μια ξαφνική αλλαγή στη σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.

Αποτέλεσμα ήταν μέσα στη δεκαετία του ‘80 να καταγραφούν εκατοντάδες δονήσεις άνω των 3,6 Ρίχτερ, προκαλώντας ζημιές σε χιλιάδες σπίτια.

Η κυβέρνηση, μετά τις επίμονες πιέσεις των κατοίκων, αποφάσισε αρχικά να παρατείνει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων έως τον Οκτώβριο του 2024, επικαλούμενη τη γεωπολιτική κατάσταση και την ενεργειακή κρίση.

Ωστόσο, χάρη στην άμβλυνση των πιέσεων στις τιμές και τα υψηλά αποθέματα αερίου, αποφασίστηκε η επίσπευση του «λουκέτου» για τον προσεχή Οκτώβριο.

Παράλληλα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους κατοίκους με το συνολικό ποσό των 22 δισ. ευρώ, καθώς την τελευταία 30ετία τουλάχιστον 127.000 κατοικίες -σε σύνολο 327.000- έχουν υποστεί ζημιές. Από το 2012 δε, περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν γκρεμιστεί.

Μέχρι τον Οκτώβριο, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι από το συγκεκριμένο πεδίο θα εξαχθούν έως και 2,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, με την ημερήσια παραγωγή να κινείται στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα.

Πάντως, η απόφαση για «λουκέτο» δεν είναι αμετάκλητη, καθώς αν υπάρξει αναθέρμανση της ενεργειακής κρίσης, οι αρχές θα ζητήσουν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να εξασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια.

Άλλωστε, όπως εξηγούν αρμόδιοι, για την επαναλειτουργία του πεδίου απαιτείται ένα χρονικό διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θηλασμός: 10+1 βότανα που ενισχύουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος

xristiana

Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους

xristiana

Ηexicon: Σουηδική εισβολή με ελληνικό μάνατζμεντ στα πλωτά αιολικά πάρκα

xristiana