ΚεντρικήΜαγειρική

Πιροσκί με τη σάλτσα κιμά που μας περίσσεψε

29/5/2023

Υλικά

Κομμάτια: 8

  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την γέμιση

  •  περίπου 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού περισσεύματα από μαγειρεμένο κιμά μπολονέζ
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)

Για την ζύμη

  •  150 ml χλιαρό νερό
  •  1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 αυγό
  •  2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για το άνοιγμα του φύλλου

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να ετοιμάσουμε τα πιροσκί με τη σάλτσα κιμά που μας περίσσεψε, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον κιμά και τον ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
  2. Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αν υπάρχουν ολόκληρα μπαχα- ρικά, όπως ξύλο κανέλας ή μπαχάρι, τα αφαιρούμε.

Ζύμη

  1. Ρίχνουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη διαλύουμε.
  2. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα πιρούνι.
  3. Σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε για περίπου 5 – 7 λεπτά, μέχρι να ετοιμάσουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη.
  4. Τη χωρίζουμε σε 7 – 8 ίσα κομμάτια.
  5. Παίρνουμε ένα κομμάτι και με τον πλάστη το ανοίγουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, σε δίσκο διαμέτρου περίπου 12 εκ. και πάχους 1/2 εκ.
  6. Βάζουμε από 1 – 2 γεμάτα κουτ. γλυκού κιμά στον μισό δίσκο (σαν σε ημικύκλιο) και βρέχουμε περιμετρικά τη ζύμη με λίγο νερό.
  7. Σκεπάζουμε τον κιμά με το άλλο ημικύκλιο, πιέζουμε τις βρεγμένες άκρες της ζύμης, για να κολλήσουν και να σφραγίσει η γέμιση, και βάζουμε το πιροσκί σε μια πιατέλα.
  8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης και τον υπόλοιπο κιμά.
  9. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, τόσο ώστε η στάθμη του να φτάσει 3 εκ. από τον πυθμένα, και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  10. Τηγανίζουμε τα πιροσκί ανά τρία κομμάτια, για 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  11. Τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και γιαούρτι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 58.

Πηγή: https://www.gastronomos.gr

Related posts

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Η σιωπηλή πανδημία που αφορά ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους

xristiana

Beach waves: Πώς θα κάνεις το απόλυτο χτένισμα του καλοκαιριού χωρίς ψαλίδι μαλλιών

xristiana

Πύρινα μέτωπα σε Κύμη Αλιβερίου και Φλόκα δυτικής Αχαΐας

xristiana