ΚεντρικήΠεριβάλλον

Credit Suisse: «Blue deal» για τη σωτηρία των Γκαλαπάγκος

8/5/2023

Η μεγαλύτερη φιλική προς τους ωκεανούς ανταλλαγή χρέους στον κόσμο συμβαίνει στον Ισημερινό, με την Credit Suisse Group AG να προσφέρει απόδοση μικρότερη από 6% σε ένα νέο ομόλογο.

Τα έσοδα από την πώληση ομολόγων θα χρηματοδοτήσουν την αγορά του κρατικού χρέους του Ισημερινού, παρέχοντας κεφάλαια που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να προστατεύσει τα νησιά Γκαλαπάγκος, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές.

«Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς θα μειώσει την εξυπηρέτηση του χρέους και βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο κατώτατο όριο στις τιμές του», δήλωσε ο Ramiro Blazquez, επικεφαλής στρατηγικής της BancTrust & Co. στο Μπουένος Άιρες. «

Η κυβέρνηση θα κατέληγε να επαναγοράζει το χρέος της με μεγάλη έκπτωση που θα χρηματοδοτείται έμμεσα από ένα μπλε ομόλογο, αλλά το νέο της χρέος θα είναι ένα δάνειο που οφείλει στο όχημα ειδικού σκοπού», όπως εξήγησε.

Η Credit Suisse συμφώνησε να αγοράσει 1,63 δισ. δολάρια του κρατικού χρέους από ομολογιούχους σε διαγωνισμό έως και 800 εκατ. δολαρίων. Τα ομόλογα που λήγουν το 2040 κέρδισαν περίπου 4 σεντς την Παρασκευή με αποτέλεσμα να διαπραγματεύονται στα 36 σεντς για το δολάριο, το υψηλότερο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι νέοι τίτλοι, οι οποίοι επωφελούνται από πολυμερείς εγγυήσεις, αναμένεται να βαθμολογηθούν από τη Moody’s Investors Service με Aa2, την τρίτη υψηλότερη βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας.

Το υφιστάμενο χρέος που λήγει το 2040 και πωλήθηκε από τον Ισημερινό, –ο οποίος έχει χρεοκοπήσει 11 φορές από την ανεξαρτησία του το 1830-, αποδίδει περίπου 16%.

Τα νέα ομόλογα των Γκαλαπάγκος θα εκδοθούν από την GPS Blue Financing DAC, ένα όχημα ειδικού σκοπού. Στη συνέχεια, ο εκδότης θα δανείσει τα κεφάλαια στην κυβέρνηση του Ισημερινού με ασφάλιση από την αμερικανική International Development Finance Corporation.

Η συναλλαγή επωφελείται επίσης από εγγύηση 85 εκατ. δολαρίων από την Inter-American Development Bank.

Η «μπλε συμφωνία» είναι παρόμοια με εκείνες στις οποίες συμμετείχε η Credit Suisse στο παρελθόν, όπως το 2021 για το Μπελίζ αξίας 364 εκατ. δολαρίων με τη φιλανθρωπική οργάνωση Nature Conservancy και το 2022 σε άλλη μια συμφωνία 150 εκατ. δολαρίων για τα Μπαρμπάντος.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μύρτιλο: Θερμίδες, οφέλη και παρενέργειες

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 11/12

xristiana

Μεγάλη Γιορτή Ανακύκλωσης

xristiana