ΚεντρικήΟμορφιά

Τα λάθη που κάνουμε όταν εφαρμόζουμε το αντηλιακό μας

22/5/2023

Το αντηλιακό είναι απαραίτητο όλο τον χρόνο για να προστατέψουμε το δέρμα μας από τον ήλιο. Ένα καλό αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας από τις UVA και UVB μπορεί να εμποδίσει το δέρμα μας  να καεί, να ελαχιστοποιήσει την ανάπτυξη ρυτίδων και άλλων σημαδιών γήρανσης και  να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Ενώ έχουμε επιλέξει το αντηλιακό που κάνει για εμάς με βάση τις ανάγκες τις επιδερμίδας μας και θεωρούμε ότι είμαστε καλυμμένοι η μη σωστή εφαρμογή του μειώνει την αποτελεσματικότητά του.

Τι λάθη κάνουμε;

Πότε βάζετε αντηλιακό

Ανακινείτε το μπουκάλι του αντιηλιακού σας ώστε να αναμειχθούν καλά τα συστατικά του και απλώνετε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο σε καθαρό δέρμα, το οποίο να μην έχει έρθει σε επαφή με προϊόντα που ενδέχεται να προκαλέσουν ευαισθησία (όπως για παράδειγμα κρέμες με Βιταμίνη C).

Πόσο αντηλιακό είναι αρκετό

Σύμφωνα με τους ειδικούς η ποσότητα του αντηλιακού που θα βάλετε στην επιδερμίδα σας είναι καθορισμένη σε 2mg / cm2 δέρματος. Εάν βάλετε λιγότερο μειώνεται η προστασία που υπόσχεται το αντηλιακό σας κατά 2 /3. Πρακτικά σημαίνει ότι μια αντηλιακή κρέμα προσώπου (50 ml) εξαντλείται σε 6 ημέρες, ενώ ένα αντηλιακό σώματος διαρκεί σε ενήλικα για 8 – 10 ημέρες περίπου και σε παιδί για 12 ημέρες.

Μην χρησιμοποιείτε το περσινό αντηλιακό σας

Τα περισσότερα αντηλιακά αντέχουν για 2-3 χρόνια αλλά μόνον όταν δεν έχει ανοιχτεί η συσκευασία τους και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί. Οι ειδικοί συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε αντηλιακό πέρα από τον συνιστώμενο χρόνο μετά το άνοιγμα (περίπου 12 μήνες). Μετά από ένα χρόνο, η ισχύς του μειώνεται στο μισό, δηλαδή ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30 σε ένα χρόνο έχει δείκτη 15.

Να επιλέγετε πάντα αντηλιακό σύμφωνα με το φωτότυπό σας

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγετε αντηλιακό σύμφωνα με τον φωτότυπό σας. Υπάρχουν 4 βασικοί φωτότυποι:

  • Φωτότυπος Ι: λευκό δέρμα, με φακίδες, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, μπλε ή πράσινα μάτια, ευαίσθητο δέρμα, καίγεται και δε μαυρίζει.
  • Φωτότυπος ΙΙ: λευκό δέρμα, λίγο πιο σκούρο σε σύγκριση με τον φωτότυπο Ι, ξανθά μαλλιά, σκούρα ξανθά μαλλιά, μπλε μάτια, ευαίσθητο δέρμα, μαυρίζει σταδιακά και όχι πάντα και είναι επιρρεπές σε εγκαύματα.
  • Φωτότυπος ΙΙΙ: ανοιχτό καστανό δέρμα, καστανά μαλλιά, καστανό χρώμα ματιών, το δέρμα είναι ελάχιστα ευαίσθητο στον ήλιο, μαυρίζει εύκολα και γρήγορα.
  • Φωτότυπος ΙV: σκούρο καστανό δέρμα, σκούρα καστανά ή μαύρα μαλλιά, καστανά ή μαύρα μάτια, το δέρμα είναι ανθεκτικό, μαυρίζει γρήγορα και βαθιά.

Αν έχετε πολύ λευκή επιδερμίδα ή φακίδες στο σώμα είναι απαραίτητο το αντηλιακό σας να έχει υψηλό δείκτη προστασίας, γιατί το δέρμα σας είναι ευαίσθητο. Αν έχετε μεσογειακό τύπο δέρματος που είναι πιο ανθεκτικός στον ήλιο επιλέξτε μεσαίο δείκτη προστασίας.

Πηγήhttps://www.govastileto.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Skincare 101 | Πώς να επιλέξεις το κατάλληλο καθαριστικό προσώπου για τη δική σου επιδερμίδα

xristiana

Καύσωνας: Πώς επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία

xristiana

Υγρό άι-λάινερ ή μολύβι ματιών: Τι είναι καλύτερο;

xristiana