ΚεντρικήΠεριβάλλον

Σιάμισιης: Πώς κερδίσαμε το δικαίωμα να μην λεγόμαστε αμιγώς «πετρέλαια» αλλά HelleniqEnergy

2/5/2023

Το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρεία, είναι να καταλαβαίνει προς τα πού πάει ο κόσμος και να αλλάζει. Προσπαθήσαμε να δούμε αντικειμενικά το μέλλον, είδαμε ότι υπάρχει μια ασυμβατότητα σε σχέση με το που πάει η αγορά», δήλωσε από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Όπως τόνισε, μέσα από το μεγάλο ολιστικό πρόγραμμα Vision 2025, η Helleniq Energy έβαλε ξανά τους στρατηγικούς στόχους για βιωσιμότητα και μείωση εκπομπών CO2 και τα στοιχεία αυτά μπήκαν στην καρδιά της στρατηγικής της.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρική διακυβέρνηση ήταν ένας τομέας μεγάλης αλλαγής. «Όταν θες να είσαι μια ανταγωνιστική εταιρεία, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη Διακυβέρνηση».

Η Helleniq Energy έκανε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που εκλέγεται το Δ.Σ. και αυτό προωθείται και στην ευρύτερη εταιρική κουλτούρα και άλλαξε τη δομή της για να έχει ευελιξία στις νέες δραστηριότητες.

Μεγάλες επενδύσεις

Το 60% των επενδύσεων του Ομίλου την τελευταία διετία κατευθύνθηκε σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών και πράσινες τεχνολογίες. Συνολικά η εταιρεία επένδυσε πάνω από  500 εκατ.  ευρώ στις ΑΠΕ και έτσι κέρδισε το δικαίωμα να μην φέρει αμιγώς το όνομα «πετρέλαια», αλλά HELLENiQ ENERGY.

Μετά τη μεγάλη επένδυση του Φ/Β στην  Κοζάνη, η εταιρεία δουλεύει για άλλα δύο έργα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα ανακοινώσει και τις πρώτες συμφωνίες στο εξωτερικό.

Για την ενεργειακή κρίση

Ο κ. Σιάμισιης προέβλεψε ότι θα υπάρξει σχετική σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου και τους επόμενους μήνες«Δεν βλέπω λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. Προβλέπω μια σταθερή, ή και λίγο προς τα επάνω εξέλιξη».

Όπως ανέφερε, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αναστάτωση στις αγορές. Ωστόσο, παρά το εμπάργκο, η Ρωσία βρήκε τρόπο να διατηρήσει μέσω άλλων χωρών τις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν «διαβατήριο» για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης.

Στο φυσικό αέριο, η τιμή τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG.

Ωστόσο, οι πιθανότητες είναι να κινηθούν ανοδικά οι τιμές, γιατί τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

Προχωρούμε στους υδρογονάνθρακες

Στον τομέα των υδρογονανθράκων υλοποιήθηκαν όλες οι γεωφυσικές έρευνες, στα blocks που συμμετέχει η εταιρεία. «Τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν εργασίες που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια».

Σήμερα, η Helleniq Energy βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη.

Προς το τέλος του 2024 θα μπορεί να γίνει καλύτερη κατανόησή τους, ώστε να αποφασίσει για τις  ερευνητικές γεωτρήσεις.

Το 2025, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα προχωρήσει το έργο των ερευνητικών γεωτρήσεων σε υποψήφια θαλάσσια κοιτάσματα.

Αν οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου, τότε θα μπορεί σχετικά σύντομα να ξεκινήσει παραγωγή.

Η ηλεκτροκίνηση αργεί

Αργεί ακόμα η πλήρης ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, αλλά υπάρχουν εξελίξεις μετά από χρόνια, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού-πετρελαϊκού ομίλου.

Τόνισε μάλιστα ότι ο όμιλος αναπτύσσει τη συνολική υποδομή της ηλεκτροκίνησης, όχι μόνο τους φορτιστές.

Έμφαση δίνεται και στα εναλλακτικά καύσιμα, γιατί στη μεταβατική περίοδο των επόμενων δεκαετιών πρέπει να βελτιωθούν οι εκπομπές της αυτοκίνησης.

Ήδη έχει εγκριθεί  πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα και η εταιρεία διερευνά τις δυνατότητες επέκτασης και στο μπλε υδρογόνο με δέσμευση CO2.

Στον τομέα των βιοκαυσίμων, η Helleniq Energy ήταν η  πρώτη που  σε συνεργασία με την Aegean,  έφερε καύσιμα SAF (βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα) στην Ελλάδα. Μάλιστα η εταιρεία ενέκρινε και υλοποίησε   επένδυση σto Διυλιστήριο Θεσσαλονίκης για παραγωγή καυσίμων SAF.

Ο επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε ότι γίνονται επενδύσεις ώστε, στο πλαίσιο του εφικτού, να υπάρξει  χαμηλότερο αποτύπωμα για τη βιομηχανία.

«Στοχεύουμε στην κυκλική οικονομία, με επενδύσεις που γίνονται για την επεξεργασία εναλλακτικών πρώτων υλών, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν».

Τόνισε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποθήκευση ενέργειας και το πώς «παντρεύεται» με τις παραδοσιακές μονάδες βάσης, όπως αυτές του λιγνίτη, με το φυσικό αέριο.

Για τα υπερκέρδη

«Θα σας πω τι είναι υπερκέρδος, αν μου πείτε τι είναι υπερζημία. Κάποια χρόνια πριν είχαμε ζημιές 500 εκατ., αλλά κανείς δεν μας στήριξε» σχολίασε ο κ. Σιάμισης αναφερόμενος στο θέμα των υπερκερδών που φορολόγησε η κυβέρνηση.

Όπως είπε, ο κλάδος διύλισης έχει έντονη κυκλικότητα. Μεγάλο μέρος της κερδοφορίας οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον διύλισης.

Το 50% της δραστηριότητας της Helleniqenergy είναι στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. κερδών που είχε το 2022, τα μισά αφορούσαν τις εταιρείες του εξωτερικού που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία.

«Τα 500 εκατ. κερδών από δραστηριότητες στην Ελλάδα, έχουν και άλλα 500 εκατ. σε φόρους.  Άρα, το θέμα της υπερφορολόγησης το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις «πράσινες» επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη προσέγγιση».

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων, για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Ο Όμιλος, είπε υλοποίησε μεγάλες δράσεις στήριξης της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δήμος Κηφισιάς: Έκθεση Ζωγραφικής της Έφης Λαμπρίδου (10/2)

xristiana

Σχολεία: Έρχεται εξοπλισμός για αίθουσες, γραφεία, βιβλιοθήκες, 11 εκ. ευρώ

xristiana

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις – Τα ποσά των επιδοτήσεων

xristiana