ΚεντρικήΠεριβάλλον

Κρόνος: Άρχοντας των Δαχτυλιδιών και τώρα άρχοντας των φεγγαριών του ηλιακού μας συστήματος

13/5/2023

Με ανακοίνωση της ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής επιστήμονες από το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας (Academia Sinica) παρουσιάζει την ανακάλυψη 62 άγνωστων μέχρι σήμερα δορυφόρων του Κρόνου.

Πριν από αυτήν την ανακάλυψη, ο Κρόνος είχε 83 φεγγάρια αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση επομένως η νέα «παρτίδα» φεγγαριών ανεβάζει τον συνολικό αριθμό σε 145 φέρνοντας τον εντυπωσιακό πλανήτη στη κορυφή του ηλιακού μας συστήματος όσον αφορά τον αριθμό των δορυφόρων που διαθέτει ένας πλανήτης.

Η ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα ακόμη ορόσημο για τον Κρόνο, με τον πλανήτη να γίνεται ο πρώτος κόσμος στο Σύμπαν (από αυτούς που γνωρίζουμε φυσικά) που διαθέτει περισσότερα από 100 φεγγάρια.

Αυτοί οι δορυφόροι είναι μικροί σε μέγεθος και μικρής φωτεινότητας για αυτό είχαν περάσει κάτω από τα ραντάρ των αστρονόμων.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική που είναι γνωστή ως «shift and stack» η οποία περιλαμβάνει τη λήψη μιας σειράς φωτογραφιών και ευθυγράμμισή τους σε ένα μόνο καρέ.

Οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να καταγράψουν λεπτομέρειες που διαφορετικά θα χάνονταν σε μια φωτογραφία. Αυτή η τεχνική πάντως είναι αποτελεσματική μόνο σε σχετικά κοντινές περιοχές του Διαστήματος.

Αυτή τη μέθοδο προτιμούν οι αστρονόμοι και για τον εντοπισμό δορυφόρων στους μακρινούς γίγαντες αερίου του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ημερίδα Για Την Ασφαλή Πλοήγηση Στο Διαδίκτυο, Στον Δήμο Πλατανιά

xristiana

Εκδήλωση «Η προώθηση της ισότητας στις τοπικές κοινωνίες»

xristiana

Common Seas: Έκθεση Αποτίμησης Έργου «Clean Blue Paros» για το 2021

xristiana