ΚεντρικήΚοινωνικά

Κρατάμε Τους Νέους Μακριά Από Το Κάπνισμα

30/5/2023

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος, την Τετάρτη 31η Μαΐου, όπως έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο Δήμος Καλαμαριάς διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.

Το ΚΕΠ Υγείας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης , Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των δύο φύλων, σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ και το Κέντρο Υγείας 25ης Μαρτίου, θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα

α) από τις 10:00 – 13:00, ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού  με κύριο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης καπνού και άλλων συναφών προϊόντων, κυρίως σε παιδιά και εφήβους, όσο και για τις σχετικές θεραπευτικές παρεμβάσεις απεξάρτησης σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος από εξειδικευμένο προσωπικό για τους ήδη καπνιστές,

β) ομιλίες ενημέρωσης στους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμαριάς και στα μέλη των ΚΑΠΗ Καλαμαριάς.

Σχετικά με το κάπνισμα…

Η νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό είναι εξαιρετικά εθιστική και η χρήση καπνού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, πάνω από 20 διαφορετικούς τύπους ή υποτύπους καρκίνου και πολλές άλλες εξουθενωτικές καταστάσεις υγείας. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη χρήση καπνού. Οι περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τον καπνό συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες είναι συχνά στόχοι εντατικής παρέμβασης και μάρκετινγκ στη βιομηχανία καπνού.

Ο καπνός μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρος για τους μη καπνιστές. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα έχει επίσης εμπλακεί σε δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, προκαλώντας 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Σχεδόν τα μισά από όλα τα παιδιά αναπνέουν αέρα μολυσμένο από τον καπνό του τσιγάρου και 65.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ασθενειών που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε πολλές δια βίου συνθήκες υγείας για τα μωρά.

Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού (HTP) περιέχουν καπνό και εκθέτουν τους χρήστες σε τοξικές εκπομπές, πολλές από τις οποίες προκαλούν καρκίνο και είναι επιβλαβείς για την υγεία. Τα ηλεκτρονικά συστήματα διανομής νικοτίνης (ENDS) και τα ηλεκτρονικά συστήματα διανομής χωρίς νικοτίνη (ENNDS), κοινώς γνωστά ως ηλεκτρονικά τσιγάρα, δεν περιέχουν καπνό και μπορεί να περιέχουν ή να μην περιέχουν νικοτίνη, αλλά είναι επιβλαβή για την υγεία και αναμφίβολα επικίνδυνα. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μια σαφή απάντηση σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των HTP και/ή της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Related posts

Καλοκαιρινό γλέντι στην παραλία Αγίου Σπυρίδωνα

xristiana

Συναυλίες στην Άνω Πόλη

xristiana

Τριχόπτωση: Οι μύθοι και οι αλήθειες για να έχετε υγιή και πυκνά μαλλιά

xristiana