ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Ηλέκτρα»: Παράταση τριών μηνών για τη θωράκιση των δημοσίων κτιρίων – Ποιες δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες

23/5/2023

Παρατείνεται για τρεις μήνες η χρονική διάρκεια των αιτήσεων για το πρόγραμμα αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε τις προηγούμενες μέρες σε τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης χρηματοδότησης του προγράμματος, παρατείνοντας το χρόνο υποβολής από τους υπόχρεους φορείς έως τις 31 Ιουλίου από τα τέλη Απριλίου.

Σε περίπτωση εξάντλησης της προς διάθεση Δημόσιας Δαπάνης πριν από τις 31 Ιουλίου 2023, οι επόμενες αιτήσεις θα θεωρηθούν επιλαχούσες.

Το  «Ηλέκτρα» με συνολικό προϋπολογισμό 670 εκατ. ευρώ αφορά ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του γηρασμένου κτιριακού αποθέματος της χώρας με στόχο την μετατροπή των κτιρίων τουλάχιστον στην ενεργειακή κλάση Β.

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο,  προβλέπει επίσης κατά 30% εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και αντίστοιχη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ο σχεδιασμός της πολιτείας είναι να θωρακιστούν ενεργειακά 2,5 εκ. τ.μ κτιρίων του δημοσίου.

Για  την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης οι παρεμβάσεις προβλέπουν συστήματα θέρμανσης και ψύξης, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας, θερμομόνωση, συστήματα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κ.α.

Δεν είναι επιλέξιμη η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με λέβητα πετρελαϊκών καυσίμων όπως λέβητες πετρελαίου (κάθε είδους), προϊόντων – υποπροϊόντων του πετρελαίου καθώς και στερεών ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με την τροποποίηση της απόφασης.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι κτιριακές υποδομές από το χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία, ο τομέας της εκπαίδευσης (ΑΕΙ, σχολεία κλπ), γραφεία (π.χ εγκαταστάσεις γραφείων, διοικητήρια) και λοιπές χρήσεις κτιρίων (κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω δανειοδότησης από την ΕΤΕπ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κινητοποιώντας με την μόχλευση πόρους ύψους 920 εκ. ευρώ.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η «Γιορτή Λουλουδιών» Έρχεται Στην Κεντρική Πλατεία Της Ηλιούπολης

xristiana

Πέντε tips για άθληση με ασφάλεια όταν κάνει κρύο

xristiana

Πεντανόστιμη αλμυρή πίτα με μπεσαμέλ, πιπεριές και λιαστές ντομάτες

xristiana