ΚεντρικήΟμορφιά

Αντιγήρανση στο… πιάτο: 7 τροφές για να δείχνετε νεότεροι

24/5/2023

Κάντε τη διατροφή μέρος της skincare ρουτίνας σας για την αντιγήρανση. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματός σας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα απαλλαγείτε από τις ρυτίδες από τη μια μέρα στην άλλη… Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, ακόμη και αν έχει προκληθεί κάποια μόνιμη βλάβη στο κολλαγόνο, την πρωτεΐνη που βοηθάει να δώσει στο δέρμα την ελαστικότητά του.

Η απώλεια κολλαγόνου μπορεί να συμβεί εξαιτίας της γήρανσης, της έκθεσης στον ήλιο, του καπνίσματος ή της ρύπανσης. Εν τω μεταξύ, διάφοροι παράγοντες όπως η γενετική, το άγχος, ο ύπνος και η πρόσληψη νερού μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα σας.

Δεν υπάρχει μια τυπική «αντιγηραντική δίαιτα» ή μια θαυματουργή θεραπεία, αλλά οι τροφές που καταναλώνετε μπορεί πραγματικά να κάνουν τη διαφορά στο δέρμα σας:

1. Αβοκάντο

Σε οποιονδήποτε διάδρομο ομορφιάς θα βρείτε κρέμα ματιών αβοκάντο, μάσκες και άλλα προϊόντα περιποίησης που διαφημίζουν την ικανότητά του να ενυδατώνει το δέρμα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί επίσης να προσφέρει κάποια οφέλη κατά της γήρανσης.

Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά για οκτώ εβδομάδες είχαν βελτιωμένη ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή μπορεί να προάγουν τη νεότερη εμφάνιση του δέρματος.

2. Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που μπορούν να ωφελήσουν το δέρμα. Η κατανάλωση ντομάτας μπορεί επίσης να βοηθήσει να δώσει στο δέρμα μια νεανική λάμψη και όψη.

Έρευνα του 2001 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πάστας ντομάτας μπορεί να βοηθήσει να γίνει το δέρμα πιο ανθεκτικό στη βλάβη από τον ήλιο. Αυτή η μελέτη ήταν μία από τις εξαιρέσεις όπου οι άνθρωποι παρατήρησαν κάποιες αλλαγές στο δέρμα τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

3. Μούρα

Τα μούρα είναι γνωστό ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς, αλλά μπορεί να ενισχύσουν την προστασία του δέρματός σας το καλοκαίρι. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία, σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, μπορούν να αποτρέψουν τη βλάβη του δέρματος και επίσης να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και τους ρύπους.

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να προσφέρουν προστασία από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και να προάγουν τη ροή του αίματος στο δέρμα.

Αν θέλετε να την εντάξετε στην αντιγηραντική σας ρουτίνα, η σοκολάτα γάλακτος δεν προσφέρει τα ίδια οφέλη και η υψηλή περιεκτικότητά της σε ζάχαρη μπορεί ακόμη και να διαταράξει την ισορροπία στο δέρμα σας.

5. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και να αποτρέψουν την κυτταρική βλάβη. Η πιο άφθονη πολυφαινολική ένωση του πράσινου τσαγιού, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή του δέρματος και καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν ακμή.

6. Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, οι σαρδέλες και άλλα είδη θαλασσινών που είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών που μπορούν να βοηθήσουν στα σημάδια της γήρανσης.

Η κατανάλωση αρκετής άπαχης πρωτεΐνης είναι σημαντική μεγαλώνοντας λόγω της απώλειας μυϊκής μάζας.

7. Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι μία από τις αποτελεσματικότερες της τροφές κατά της γήρανσης, και είναι μια μεγάλη πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021 διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων θα μπορούσε να μειώσει τις ρυτίδες του προσώπου. Στη μελέτη συμμετείχαν περίπου 50 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες προστατεύουν καλύτερα το δέρμα σας από την οξειδωτική βλάβη. Αλλά το κλειδί είναι να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων και στη διατήρηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου.

Πηγή: https://www.vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το πιο νόστιμο κους κους με λαχανικά και κοτόπουλο

xristiana

Το 3ο Τουρνουά Αγάπης στην Καλαμαριά

xristiana

Σκρέκας: Εθνικός πρωταθλητής η ΔΕΗ – Δεν ιδιωτικοποιείται το νερό

xristiana