ΚεντρικήΠεριβάλλον

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Κίνα – Μεγάλη ανησυχία για εκτεταμένη ξηρασία

15/5/2023

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Σε κατάσταση καύσωνα βρίσκεται η Κίνα, με την θερμοκρασία το Πεκίνο να «σκαρφαλώνει» στους 36 βαθμούς. Η Κίνα έχει ήδη αντιμετωπίσει κύματα καύσωνα σε διάφορα τμήματά της από τον Μάρτιο. Πρόσφατα η επαρχία Γιουνάν κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, πράγμα ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος καθώς εκατομμύρια σπίτια αρχίζουν να ανάβουν τα κλιματιστικά.

Τις τελευταίες δύο μέρες, η επαρχία Σαντόνγκ και το Πεκίνο εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τη ζέστη. Πόλεις με μεγάλο πληθυσμό όπως οι Τζινάν, Τιαντζίν και Τσεντσόου αναμένεται να δουν το θερμόμετρο να φτάνει έως τους 37 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας προειδοποίησε περιφέρειες να προετοιμαστούν για πιο ακραία ζέστη αυτόν τον χρόνο. Σποραδικά κύματα καύσωνα προκύπτουν ήδη ενόψει της θερινής περιόδου, κάτι το οποίο είναι επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον αγροτικό τομέα.

Η ζημία των σοδειών θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές των τροφίμων, να επιδεινώσει τον πληθωρισμό και να ασκήσει πιέσεις στην οικονομία της Κίνας καθώς η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει από την τριετή πολιτική μηδενικής COVID-19 που αναχαίτισε την ανάπτυξη.

Η Γιουνάν στη νοτιοδυτική Κίνα, γνωστή για τον ήπιο καιρό της, κατέγραψε μόνον 35 χιλιοστά βροχής για το έτος ως τις 20 Απριλίου, μετέδωσε πρόσφατα το κρατικό δίκτυο CCTV. Η βροχόπτωση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κουνμίνγκ ήταν κάτω των 8 χιλιοστών, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να καταγράφονται ρεκόρ.

Οι ειδικοί σε καιρικά ζητήματα επιρρίπτουν διαρκώς την ευθύνη για τις πρόσφατες σκληρές καιρικές συνθήκες στην κλιματική αλλαγή. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (WMO) προβλέπει επίσης ισχυρή πιθανότητα επιστροφής αργότερα φέτος του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο.

«Η εξέλιξη ενός Ελ Νίνιο το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγήσει σε νέα άνοδο των θερμοκρασιών στον πλανήτη και θα αυξήσει την πιθανότητα να καταγραφούν ρεκόρ θερμοκρασιών», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτρι Τάαλας.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή βίντεο: https://www.youtube.com

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

“Γίνε Νονά – Γίνε Νονός”: Δράση Στο Διδυμότειχο Για Τα Παιδιά Του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης

xristiana

“Καλό λίπος”: Ανακάλυψη για μια πρωτεΐνη ανοίγει νέες θεραπείες για την παχυσαρκία και τον διαβήτη

xristiana

13η Διημερίδα «Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη»

xristiana