ΚεντρικήΠεριβάλλον

«Επικίνδυνο το καλοκαίρι»: Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία – Γιατί ειδικά φέτος πρέπει να προσέχουμε τις φωτιές

1/5/2023

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός μιλάει στο Newsbeast για την ξηρασία και την ερημοποίηση που θα φέρει στη χώρα μας.

Η αντίστροφη μέτρηση για το καλοκαίρι σιγά σιγά ξεκινά και οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι εφιαλτικές. H κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της στον πλανήτη μας με τις θερμοκρασίες συνεχώς να ανεβαίνουν, τις ξηρασίες να προκαλούν τρόμο και τους ειδικούς να προειδοποιούν για ακραίους και με μεγαλύτερη διάρκεια καύσωνες.

«Οι καλοκαιρινοί μήνες για τη χώρα μας θα είναι επικίνδυνοι» τονίζει στο Newsbeast o γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός διαμηνύοντας ότι «ειδικά φέτος πρέπει να προσέχουμε τις φωτιές».

«Ο χειμώνας και οι βροχές που χάσαμε τη φετινή χρονιά θα έχουν ολέθριες συνέπειες στο περιβάλλον» δηλώνει ενώ παράλληλα σημειώνει πως η παρατεταμένη ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε ερημοποίηση περιοχών της χώρας μας.

καύσωνας στην Αθήνα

«Το καλοκαίρι θα είναι πιο ξηρό το έδαφος γιατί δεν έχει ποτιστεί»

Μιλώντας για το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το καλοκαίρι που έρχεται ο Χρήστος Ζερεφός υπογραμμίζει πως αυτό έχει να κάνει με το ότι χάσαμε τον μισό χειμώνα και τη μισή βροχή που πέφτει τον χειμώνα διότι σημειώθηκε μία σημαντική κλιματική ανωμαλία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά.

«Η συγκεκριμένη κλιματική ανωμαλία έκανε πολύ κακό στις ΗΠΑ και τον Καναδά και έφερε πολύ καλό – μαλακό καιρό στη χώρα μας χωρίς βροχές τον χειμώνα. Αποτέλεσμα του ότι χάσαμε πολλές βροχές είναι ότι το καλοκαίρι θα είναι πιο ξηρό καθώς το έδαφος γιατί δεν έχει ποτιστεί. Οι βροχές που έπεσαν είναι οι μισές που θα είχαμε υπό φυσιολογικές συνθήκες τον χειμώνα και λίγες την άνοιξη που έχουμε συνηθίσει σαφώς περισσότερες. Το μείζον πρόβλημα που θα υπάρξει, αν υπάρξει θα είναι στην ανατολική Ελλάδα. Πρόκειται για περιοχές οι οποίες πλήττονται από λειψυδρία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Η λειψυδρία οδηγεί σε ξηρασία και η ξηρασία (σε περιόδους που μπορεί να γίνει από αμέλεια ένας εμπρησμός ή να πάρει φωτιά ένα δάσος) αυξάνει τον κίνδυνο η πυρκαγιά να εξαπλωθεί επειδή είναι πολύ χαμηλή η σχετική υγρασία» τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός.

φωτιά

«Αυτός είναι ο βασικός και σημαντικότερες κίνδυνος φέτος και για αυτό πρέπει όλοι το φετινό καλοκαίρι να προσέξουμε να μην ανάβουμε φωτιές και να τις ελέγχουμε, να ξέρουμε δηλαδή τι μας γίνεται ιδίως όταν φυσάει. Ο άνεμος είναι καθοριστικός για το πού θα πάει η φωτιά. Τώρα το έαν θα έχουμε καυτό καλοκαίρι ή δροσερό δεν το ξέρει κανείς» προσθέτει.

«Η θερμοκρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλάζει σταθερά και θεαματικά όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλο τον πλανήτη»

Εστιάζοντας στο αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στη θερμοκρασία ο Χρήστος Ζερεφός λέει μιλώντας στο Newsbeast ότι αλλάζει σταθερά και θεαματικά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον πλανήτη.

«Το κλίμα θερμαίνεται και ανεβαίνει κάποια δέκατα του βαθμού κάθε χρόνο και αυξάνει τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων μεταξύ αυτών και των καυσώνων. Δεν αυξάνει όμως έτσι τσακ μπαμ η θερμοκρασία, αλλά σταδιακά. Μετά το 2050 θα είναι όμως θεαματικά τα αποτελέσματα στα κλιματικά μοντέλα» σημειώνει.

«Μπορεί να έχουμε 60 ημέρες καύσωνα»

καύσωνας

Τι θα συμβεί στο μέλλον με τους καύσωνες; Θα είναι πιο έντονοι ή πιο συχνοί; Θα αλλάξει η διάρκεια τους; Απαντώντας στις ερωτήσεις του Newsbeast ο Χρήστος Ζερεφός διευκρινίζει: «Τώρα έχουμε περίπου δύο καύσωνες κάθε καλοκαίρι, μετά το 2050 μπορεί να έχουμε 10 καύσωνες. Όσο περνούν τα χρόνια οι καύσωνες θα γίνονται όχι κατά ανάγκη πιο έντονοι, θα γίνονται όμως πιο συχνοί. Ο καύσωνας κρατάει τρεις με τέσσερις, σπάνια κρατάει πέντε έξι. Σκεφτείτε εάν έχουμε 10 καύσωνες θα έχουμε 60 ημέρες (δηλαδή το 80% του καλοκαιριού) με έντονη ζέστη».

«Το καλοκαίρι καθορίζεται από μεγάλα συστήματα τα οποία λειτουργούν έτσι ώστε άλλοτε να φυσούν πιο πολλά μελτέμια, άλλοτε να φυσούν λιγότερα. Είναι συστήματα τεράστια. Το ένα από αυτά τα συστήματα είναι πάνω από το Ιράκ το άλλο σύστημα είναι πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη» αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών.

«Τα συστήματα δεν είναι σε θέση τουλάχιστον για περιοχές όπως η Ελλάδα να κάνει μεσοπρόθεσμες προβλέψεις» εξηγεί ο Χρήστος Ζερεφός.

Χρήστος Ζερεφός
Ο Χρήστος Ζερεφός

«Η παρατεταμένη ξηρασία μπορεί να οδηγήσει σε ερημοποίηση»

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ξηρασία που πλήττει πολλές περιοχές της Ευρώπης αλλά και γενικότερα του κόσμου το τελευταίο διάστημα ο Χρήστος Ζερεφός υπογραμμίζει ότι μπορεί να οδηγήσει σε ερημοποίηση.

«Έχουμε τέτοια παραδείγματα και στη Λακωνία και στην Αργολίδα. Στην ανατολική Ελλάδα στη Δυτική δεν έχουμε μέχρι στιγμής προβλήματα» εξηγεί.

Παράλληλα πρέπει να ξέρουμε πως έχουμε το φαινόμενο τις ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αυτό θα συνεχιστεί, διαμηνύει ο Χρήστος Ζερεφός. «Αυτό δημιουργεί υφαλμύρωση των παράκτιων υδάτων εκεί που είναι χαμηλά. Για παράδειγμα στα δέλτα των ποταμών, στον Αξιό, στο Μεσολόγγι και σε άλλες περιοχές. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι ένα πρόβλημα για τις παράκτιες καλλιέργειες» σημειώνει.

«Από τα νησιά ένα μικρό ποσοστό των ακτογραμμών κινδυνεύει από υφαλμύρωση αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των αμμουδιών κινδυνεύει από εδαφομηχανικά προβλήματα καθώς ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας και αρχίζει να αδειάζει η άμμος που υπάρχει στις παραλίες» εξηγεί κλείνοντας ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.newsbeast.gr

Related posts

Θέλετε πυκνές βλεφαρίδες; Με αυτά τα tips θα τις αποκτήσετε σίγουρα

xristiana

Ινομυαλγία: Τέσσερις τρόποι για να διαχειριστείτε τον πόνο

xristiana

Βιβλιοθήκη Αγάπης Από Τα Παιδιά Για Τα Παιδιά!

xristiana