14/4/2023
Υλικά
130 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
850 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
120 ml γάλα
1 κουταλάκι κονιάκ
40 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες σκόνη
1 κουταλάκι αμμωνία
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κρόκοι αυγών
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τα χτυπάμε, μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σε ένα ποτήρι με το χυμό του πορτοκαλιού, προσθέτουμε την αμμωνία.
Ζεσταίνουμε το γάλα, ελάχιστα, και προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ και 2-3 κουταλιές από το αλεύρι. Ανακατεύουμε, μέχρι να γίνει χυλός.
Στο μείγμα αυγών, βουτύρου και ζάχαρης, στο μίξερ, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυλό με το γάλα.
Χτυπάμε, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα.
Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικινγκ και το αλάτι και το προσθέτουμε, σταδιακά, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει και τα τοποθετούμε σε ταψιά, τα οποία έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας νερό, αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου.