13/4/2023
Η εμφάνισή του δεν θεωρείται ιδιαίτερα θελκτική και για τη χρήση του δε γνωρίζουμε πολλά. Κι όμως, φαίνεται ότι ο καρπός ενός ιδιαίτερου φυτού, της αγριομελιτζάνας (Xanthium strumarium), αξιοποιείται εδώ και δεκαετίες στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπευτική ουσία έναντι μιας σειράς πολλών και διαφορετικών παθήσεων, από τη ρινική συμφόρηση και τον πονοκέφαλο, μέχρι την αρθρίτιδα και τη φυματίωση.
Όπως είναι γνωστό, παλαιότερα η αγριομελιτζάνα χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτική ουσία για ασθένειες όπως η ελονοσία, η λέπρα και η λύσσα, ενώ πολλοί άνθρωποι, κυρίως στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν τα φύλλα του φυτού ως αφέψημα για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νεφροπάθεια, η αρθρίτιδα και άλλα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Myongji της Νότιας Κορέας, ωστόσο, θέλησαν να μελετήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις του φυτού στην ανθρώπινη υγεία. Απομόνωσαν συγκεκριμένα συστατικά, που έδειχναν να έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο ιστού με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της ανθρώπινης επιδερμίδας. Στόχος των μελετητών ήταν να εξετάσουν τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των συστατικών στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας, μέσω διάφορων διαδικασιών, όπως η παραγωγή κολλαγόνου, η διαδικασία επούλωσης πληγών και η φθορά που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και οδηγεί σε εγκαύματα, γήρανση της επιδερμίδας και δερματικούς καρκίνους. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σιάτλ.
Το κολλαγόνο έχει συσχετιστεί άμεσα με τη διατήρηση της ελαστικότητας και σφριγηλότητας του δέρματος, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές καλλυντικές ουσίες που δημιουργούνται γι’ αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, τα παράγωγα του καρπού έδειξαν να ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, να μειώνουν τη φθορά της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών στα ανθρώπινα κύτταρα. Κατόπιν αυτών των ευρημάτων, οι μελετητές δήλωσαν ότι η αγριομελιτζάνα περιέχει συστατικά που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα σημάδια της ορατής γήρανσης και, επομένως, θα αποτελούσαν μια δυνητικά εξαιρετική πρώτη ύλη για προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας.
Η Eunsu Song, μεταδιδακτορική υποψήφια του Πανεπιστημίου και επικεφαλής της εν λόγω έρευνας δήλωσε σχετικά: «Ανακαλύψαμε ότι ο καρπός της αγριομελιτζάνας έχει τη δυνατότητα να προστατεύει το δέρμα και να ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Δείχνει επίσης να δίνει θετικά αποτελέσματα κατά της γήρανσης, ειδικά αν συνδυαστεί με άλλες ωφέλιμες ουσίες, όπως το υαλουρονικό οξύ και το ρετινοϊκό οξύ».
Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι το εν λόγω φυτό δεν είναι και τόσο αθώο, γι’ αυτό και η χρήση του θα πρέπει να γίνει με εξαιρετική προσοχή. Ειδικότερα, οι σπόροι του καρπού της αγριομελιτζάνας περιέχουν μια χημική ουσία, που ονομάζεται καρβοξυατρακυλοσίδη, ικανή να δηλητηριάσει τον οργανισμό. Η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές παρενέργειες, όπως δυσάρεστη γεύση, κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετο ή ακόμη και επιληπτικές κρίσεις, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και σοβαρό τραύμα στο ήπαρ.
«Η αγριομελιτζάνα έδειξε να έχει αξιόλογες αντιγηραντικές ιδιότητες, κυρίως επειδή φαίνεται να ενισχύει σημαντικά τη σύνθεση κολλαγόνου. Ωστόσο, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις έδειξε να λειτουργεί απειλητικά για τον οργανισμό», κατέληξε η δρ. Song.
Πηγή: https://www.ygeiamou.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com