13/4/2023
Υλικά για ένα πυρέξ:
500 γρ. πένες
για τη στρώση μελιτζάνας
550 γρ. μελιτζάνες κομμένες σε κυβάκια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
500 γρ. χυμός ντομάτας
5 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
φύλλα βασιλικού
αλατοπίπερο
για την μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα σόγιας
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. vegan μαργαρίνη
αλατοπίπερο
μια πρέζα μοσχοκάρυδο.
Ζεσταίνω σε αντικολλητικό τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρω τα κυβάκια μελιτζάνας μαζί με λίγα φύλλα βασιλικού ώσπου να μαλακώσουν. Στο τέλος ρίχνω την σκόνη σκόρδου και αλατοπιπερώνω. Στο μεταξύ φτιάχνω την σάλτσα.
Σε μια κατσαρόλα βάζω τον χυμό ντομάτας, βασιλικό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά ώσπου να πήξει. Στο τέλος προσθέτω τις 3 κ.σ. λάδι. Όταν είναι η σάλτσα έτοιμη, την ρίχνω στο τηγάνι με τις μελιτζάνες κι αφήνω στην άκρη να ποτίσει (δεν τις βάζω στην φωτιά!). Βράζω τις πένες (προσοχή να είναι al dente).Τις σουρώνω και τις ανακατεύω με μια κ.σ. λάδι.
Την ώρα που βράζουν οι πένες φτιάχνω την μπεσαμέλ. Ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μια κατσαρόλα και λιώνω το βούτυρο.
Όταν λιώσει, ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω συνεχώς με έναν αυγογδάρτη. Σιγά σιγά προσθέτω το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) κι ανακατεύω μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρω από την φωτιά κι αρχίζω την συναρμολόγηση. Λαδώνω ελαφρά το πυρέξ, αδειάζω τις πένες, από πάνω μοιράζω την σάλτσα μελιτζάνας.
Ισιώνω με μια μαρίζ και από πάνω απλώνω την μπεσαμέλ. Πασπαλίζω προαιρετικά με αυτό το σπιτικό vegan τριμμένο τυρί.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 45 λεπτά στις αντιστάσεις και 15 λεπτά στον αέρα (οι χρόνοι μπορεί να διαφέρουν ανάλογα τον φούρνο, κοιτάχτε να έχει ροδίσει το φαγάκι προτού το βγάλετε από τον φούρνο). Περιμένω να κρυώσει για να σταθεί και να μπορώ να το κόψω. Καλή σας απόλαυση!
Πηγή: https://theveggiesisters.gr